spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Ministrul de Externe prezintă Comisiilor de specialitate ale Parlamentului evoluţiile atacului terorist din Algeria

- Advertisement -

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va prezenta marţi Comisiilor de specialitate ale Parlamentului evoluţiile atacului terorist din Algeria, în urma căruia doi români şi-au pierdut viaţa, iar trei au fost salvaţi.

Titus Corlăţean a avut luni consultări cu preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely, şi cu preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip, convenind, de comun acord, ca şeful diplomaţiei să facă, marţi, la ora 9,00, o prezentare privind evenimentele, implicaţiile asupra statutului cetăţenilor români aflaţi în zonă şi contextul atacului, a informat MAE şi Camera Deputaţilor.

Cinci români se aflau la complexul petrolier de la In Amenas, în estul Algeriei, în momentul atacului unei grupări islamiste, care i-a luat ostatici pe mulţi dintre angajaţii din zonă. Trei dintre cei cinci români au fost salvaţi, iar doi şi-au pierdut viaţa.

Decesul primului român a fost anunţat sâmbătă de către premierul Victor Ponta, care preciza că ceilalţi patru români au fost salvaţi. Totuşi duminică MAE a informat că încă un român, care reuşise să părăsească zona In Amenas, şi-a pierdut viaţa în spital în urma rănilor suferite.

Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat „profunda dezamăgire” pentru modul în care a fost informat de către autorităţile algeriene în legătură cu situaţia celui de-al cincilea român aflat în zona atacată de o grupare islamistă, decedat în spital.

„Din informaţiile deţinute de către autorităţile române rezultă că decesul a intervenit în spital ca urmare a rănilor grave suferite. MAE îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile algeriene nu ne-au informat corect, complet şi la timp în legătură cu situaţia reală a cetăţeanului român”, a afirmat secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, într-o conferinţă de presă.

Ambasadorul Algeriei la Bucureşti, Habib Chawky Hamraoui, a afirmat, în schimb, luni că autorităţile algeriene le-au transmis foarte clar autorităţilor de la Bucureşti informaţii cu privire la cei cinci români implicaţi în atacul terorist de la In Amenas.

„Noi le-am spus clar autorităţilor române că avem un decedat, trei eliberaţi şi despre unul nu avem informaţii. Şi când am avut informaţii cu privire la decesul celui de-al cincilea român, am informat autorităţile române”, a punctat diplomatul. El a susţinut că autorităţile algeriene nu au nimic să-şi reproşeze.

Pe de altă parte, presa occidentală a acuzat forţele de securitate algeriene că au preferat „metoda rusă” de rezolvare a crizei ostaticilor de la complexul de exploatare a gazelor In Amenas, din deşertul algerian. În urma intervenţiei, teroriştii au fost eliminaţi, dar se înregistrează şi un număr mare de victime din rândul ostaticilor.

De asemenea, mai multe ţări cu cetăţeni deţinuţi în Algeria i-au reproşat acesteia că nu au fost informate în legătură cu respectiva ofensivă.

Gruparea islamistă a spus că luarea de ostatici constituie o reacţie la intervenţia militară franceză în Mali, iar principala revendicare viza un schimb de prizonieri.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.