spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

INCOMPETENTÃ!

- Advertisement -

Au consumat carne avizatã de DSVSA si s-au îmbolnãvit

VICTIMEPeste 20 de persoane din Vaslui sunt suspecte de trichinelozã, 7 dintre ele au fost spitalizate, iar printre acestea se numãrã si un bãietel de numai 2 ani. Incredibil, simptomele infectiei cu trichinella spiralis au apãrut dupã ce toti au consumat, în perioada sãrbãtorile de iarnã, carne de porc testatã si avizatã de cãtre un medic veterinar de la un laborator specializat. Autoritãtile sanitar-veterinare din judet sunt acuzate de oameni cã refuzã sã-si asume responsabilitatea erorii care ar fi putut genera o tragedie, dacã cei infectati nu ar fi fost diagnosticati la timp, ba mai mult, oamenii spun cã directorul Costel Nitã ar fi vrut sã rezolve problemea mai cu perdea, dar pentru cã a fost refuzat, domnia sa a ales sã recurgã la amenintãri

Un porc diagnosticat gresit de veterinari a bãgat în spital, în stare gravã, 7 persoane infestate cu trichinã, în timp ce alti 13 oameni care au consumat preparate din carnea aceluiasi porc încã asteaptã cu sufletul la gurã si sub tratament profilactic rezultatul analizelor medicale care sã le infirme temutul diagnostic. La începutul lunii decembrie, o familie din Vaslui a achizitionat un porc pe care l-a sacrificat, dar înainte de a-l transforma în traditionala masã de Crãciun oamenii au dus probe din animalul proaspãt tãiat la un laborator pentru examenul trichinoscopic. Mai exact, carnea a fost testatã la laboratorul sanitar-veterinar din Piata Traian, rezultatul testului a fost negativ, carnea preparatã si consumatã dar, la scurt timp, au apãrut primele stãri de rãu în rândul celor care au mâncat din peparatele din carne. Initial, medicii au exclus posibilitatea unei infectii cu trichinella spiralis, întrucât oamenii primiserã aviz pentru consumul cãrnii din partea autoritãtilor sanitar-veterinare. Într-un interval de câteva zile, oamenii au primit confirmarea infestãrii cu trichinã, odatã de la medicii lor curanti si apoi, de la veterinari. La o a doua testare, carnea aceluiasi porc a fost identificatã, de aceastã datã, de specialistii de la DSVSA Bârlad, ca fiind infestatã cu trichinã. Desi conducerea Directiei Santar Veterinare cunoaste situatia, reprezentantii institutiei neagã gravitatea acesteia si refuzã sã-si asume rãspunderea pentru eroarea examenului trichinoscopic efectuat în laboratorul de la Vaslui.

Oamenii au primit un diagnostic gresit

Eroarea testului trichinologic ar fi putut fi cauza unei tragedii.Toti cei care au consumat din carnea cu pricina au ajuns la medic si au fost diagnosticati si tratati ba de rãcealã si gripã, ba de conjunctivitã, asta pentru cã initial medicii, bazati pe rezultatul negativ al testului efectuat cãrnii de porc în laboratorul veterinar, nu au luat în calcul posibilitatea consumului de carne infestatã. ” Pãrintii mei sunt destul de învârstã, tata e cardiac, nepotelul meu e un copil de numai 2 ani, vã dati seama, sãptãmâni întregi s-au simtit rãu, am mers la medici si au fost tratati de conjunctivitã, pentru cã asta indicau simptomele. Niciunul dintre noi nu ne-am gândit la trichinã. Animalul a fost cumpãrat pe 5 decembrie, pe 6 decembrie a fost sacrificat si a fost dusã probã pentru analizã, aceasta iesind bine. Ne-am vãzut de treaba noastrã, toate au fost bune si frumoase, pânã când unul câte unul, toti din familie au început sã se simtã rãu. Primii au fost mama si tatãl meu, care au ajuns la medic si au primit tratament pentru conjunctivitã. Situatia lor nu s-a îmbunãtãtit, au apãrut si alte simptome si au luat-o de la capãt cu mediicii. La un moment dat, cadrele medicale au început sã le pomeneascã de carnea de porc, i-au tot întrebat dacã nu cumva au consumat carne de porc netestatã. Ei au negat pentru cã stiau cã produsele din carne pe care le consumaserã fuseserã pregãtite din porcul tãiat de ei, iar carnea fusese testatã. Nu a durat mult si au început sã se simtã rãu si alti apropiati de-ai nostri. Am întrebat si noi în dreapta si în stânga si ni s-a spus cã de regulã, la testele pentru trichinã, în proportie de 99% nu pot fi fãcute greseli. Numai Dumenezeu stie cum de totusi am luat în calcul si acel 1%. Nici bine nu ne-am dezmeticit si ne-am trezit cã din ce în ce mai multi oameni au început sã manifeste semne de infectie. Întâi cinci, apoi zece, cincisprezece, cred cã în total pot fi vreo treizeci de oameni, cu totii au fost anuntati, testati si se aflã acum sub tratament preventiv”, ne-a declarat Andreea Soos.

Autoritãtile de sãnãtate publicã cunosc situatia

„Au consumat carne de porc infestatã saisprezece persoane, douã dintre ele fiind diagnosticate serologic, alte sapte prezentând simptome de trichinelozã. Au fost internate la SJU Vaslui, sectia Infectioase, patru dintre persoane, alte trei fiind internate la Iasi. Carnea de porc pe care au consumat-o era afumatã si nu preparatã termic.”, a declarat Mihaela Vlada, director DSP Vaslui.

Amenintati si intimidati, nu renuntã!

Albert Voloagã , cel care a mers initial cu probele la testul trichinoscopic, si Andreea Soos, tânara care a predat carnea infestatã DSVSA-ului, nu s-au lãsat si au insistat sã primeascã explicatii, pentru cã probele duse la verificat de fiecare în parte apartineau aceluiasi porc. Desi reprezentantii institutiei sunt oarecum pusi la „adãpost” de faptul cã niciunul dintre cei doi nu a prezentat odatã cu proba de carne si crotalia animalului sacrificat, totusi le-au sugerat celor doi sã vinã la Bârlad pentru o discutie privatã care sã lãmureascã fãrã prea mult scandal lucrurile. „Directorul ne-a chemat sã discutãm la el la birou, dar l-am refuzat. Cei de la DSVSA au încercat sã ne intimideze sugerându-ne cã nu vom putea dovedi cã a fost vorba de carne provenitã de la acelasi porc, ne-au sugerat cã am fi prezentat probe de la douã animale diferite, cu alte cuvinte, ne-au dat de înteles cã nu vom avea cum sã demonstrãm neglijenta si eroarea lor. Mai mult, ne-au si amenintat cu o amendã. Suntem hotãrâti, ne vom prezenta luni la DSVSA Bârlad, dar însotiti de un avocat „, au spus tinerii. Desi este vorba de un focar de trichinã de proportii, numãrul consumatorilor apropiindu-se de treizeci, s-a preferat gestionarea lui în tãcere, mai ales de autoritãtile însãrcinate cu sãnãtatea animalã si siguranta alimentarã.

” Eu am fost cel care m-am ocupat de achizitionarea animalului si tot eu am fost cel am mers sã fac analiza cãrnii. Porcul a fost cumpãrat viu, de la un gospodar din Vaslui si apoi a fost sacrificat de noi. Animalul nu a fost achizitionat pentru mine, ci pentru niste prieteni, întrucât suntem foarte apropiati, împreunã ne-am ocupat de sacrificare, transare si ca sã zic asa, mie mi-a revenit sarcina de a merge pentru executarea testului. Am mers la cabinetul din Piata Traian si am dus probe de carne. Medicul cabinetului nu era, era o tehnicianã, mi-a luat proba, a fãcut testul si mi-a dat o chitantã. Mi-a zis cã nu-i niciun fel de problemã, carnea este în regulã, si poate fi consumatã. A consemnat efectuarea testului si rezultatul acestuia într-un registru, mi-a dat hârtia, cu parafã si am plecat, ca mai apoi, sã ne trezim dupã vreo douã sãptãmâni, cã oamenii care au mâncat din el se simt rãu si cã existã suspiciunea de a fi infectati cu trichinã. Vã dati seama, m-am întors la cabinetul din Piata Traian si am cerut niste explicatii. Am rugat pe medicul de acolo sã-mi dea o altã dovadã, o adeverintã, o copie din registru, ceva, o hârtie în plus sã demonstrez si cu altceva cã într-adevãr a fost fãcut testul. Vã dati seama, am facut-o mai mult ca sã le justific încã odatã oamenilor cã într-adevãr rezultatul dat probelor era negativ, cã de la cabinet mi se spusese cã animalul era în regulã. Medicul mi-a zis cã înafarã de chitanta aia nu poate sã-mi dea altceva, cã asta e tot, si cã pentru ceva în plus trebuie sã mã adresez conducerii, la Bârlad. Între timp, din ce în ce mai multi oameni au început sã se simtã rãu, au fost pe la medici care le-au confirmat infectarea cu trichinã. Patru au ajuns la spitalul de boli infectioase la Iasi, altii la Vaslui. Pentru a confirma rezultatele au fost duse ultimele 15 kg de carne rãmase pentru verificare la Bârlad. Acolo li s-a confirmat cã porcul consumat fusese infectat cu trichinã. Vã dati seama ce s-a întâmplat! Din porcul ãla au mâncat cred cã vreo, 30 de oameni. Nu s-a primit nicio explicatie, nimeni nu ne-a zis nimic, nimeni nu a luat în considerare cã aceastã carne mai fusese testatã si înainte de consum. Nu a contat cã în registrul de la Vaslui a fost trecut un rezultat negativ pentru trichinã”, a declarat Albert Voloagã, un apropiat al familiei Soos.

DSVSA-ul neagã acuzatiile

Contactat telefonic, Costel Nitã nu a negat existenta focarului de trichinelozã, dar nu considerã cã institutia pe care o reprezintã poate fi trasã la rãspundere pentru cele întâmplate, vina apartinând exclusiv consumatorilor care au ales sã cumpere carne de la un crescãtor neautorizat. ” Cunosc situatia, o familie si-a achizitionat un porc de la un gospodar din preajma Vasluiului prin intermediul cuiva. Acel cineva s-a ocupat de pregãtirea porcului si tot prin intermediul lui a fost dusã o probã de carne la analizã, într-adevãr, rezultatul examenului trichineloscopic a fost negativ. Mai departe, ce sã vã spun, la ceva vreme, mai multe persoane au fost suspectate ca fiind ifestate cu trichinã, imediat s-au luat mãsurile de rigoare, s-au identificat toti cei care au intrat în contact cu animalul, toti au primit tratament preventiv si profilactic. Proprietarul cãrnii s-a prezentat la Bârlad la DSVSA, s-au luat probe din carne, examenul a scos la ivealã cã într-adevãr carnea era infestatã cu larve de Trichinella Spiralis. Restul cãrnii, întreaga cantitate, a fost confiscatã si s-a distrus prin incinerare în crematoriul unitãtii noastre. Stiu cã familia în cauzã sustine cã amblele probe provin de la acelasi animal, dar nu se poate demonstra, nimic nu ne-a dat posibilitatea de a confirma suspiciunile familiei. În primul rând, cele douã examene au fost efectuate la cererea a douã persoane diferite. Chitanta eliberatã la Vaslui este pe un nume, procesul verbal întocmit pentru carnea infestatã este pe altul. În al doilea rând, nici la primul examen, nici la al doilea, probele nu au venit însotite de crotalia animalului. Conform legii, porcul ar fi trebuit crotaliat. Un animal necrotaliat nu existã. În concluzie, nu putem demonstra cã probele de carne provin de la acelasi animal, ca mai apoi, sã speculãm cã examenul initial a fost gresit, cã DSVSA-ul a fãcut o eroare”, a declarat Costel Nitã, director al DSVSA Vaslui.

Oamenii sunt revoltati

Oamenii care au mâncat cu încredere bucatele din carnea de porc infestatã sunt revoltati pentru cã, din cauza unei greseli a celor de la DSVSA, au ajuns la spital. Pe lângã suferinta fizicã provocatã de îmbolnãvire, acestia au fost nevoiti sã cheltuie niste sume de bani pe care nu le mai pot recupera.

„Cine îmi plãteste spitalizarea si medicamentele?”

„Am consumat câteva pârjoale si un cârnat luna trecutã când s-a dat o masã la locul de muncã. Pe 19 decembrie am început sã mã simt rãu. Initial am crezut cã sunt rãcitã si am mers la medicul de familie care mi-a recomandat un tratament. Mã dureau spatele si umerii de nu mã puteam apleca, asa cã mi-am luat concediu. Am fãcut tratamentul dar starea mea de sãnãtate nu s-a îmbunãtãtit. Pe 7 ianuarie am ajuns la oftalmolog pentru cã mi se umflaserã ochii foarte tare, mã durea capul si ameteam. Oftalmologul mi-a prescris alt tratament, si de aceastã datã fãrã niciun rezultat. Luni, 14 ianuarie, am sunat la serviciu sã spun cã nu pot sã mã prezint pentru cã mã simt foarte rãu. Dupã ce doamna Soos a auzit ce simptome am mi-a spus sã merg la spital pentru cã este posibil sã am trichinelozã, si alte persoane care au consumat carne fiind diagnosticate astfel. Am mers din nou la medicul de familie care mi-a dat o trimitere si a doua zi m-am internat la Vaslui la Infectioase. Voi rãmâne în spital pânã miercuri, 23 ianuarie. Dacã doamna doctor de la Piata Traian care a fãcut analiza cãrnii a gresit, ce bazã mai avem sã mai cumpãrãm carne de la comerciantii din piatã? Am cheltuit pe spitalizare, medici si medicamente foarte multi bani. Mi-i deconteazã cei de la DSVSA?”, a declarat Aurelia Cucos, una din persoanele diagnosticate cu trichinelozã.

„Au fãcut analizele superficial!”

„La aproximativ 24 de zile dupã ce am consumat preparatele din carne am început sã mã simt rãu, sã am frisoane si simptome de conjunctivitã. Am fost tratat initial pentru conjunctivitã, trichina era scoasã din discutie, mai ales cã fusese fãcutã analiza la carne. Am ajuns la Iasi la Infectioase, unde am fost internat timp de 7 zile. Cei de la laboratorul din Vaslui au fãcut analizele superficial si, desi am cerut în repetate rânduri copii dupã acestea, nu le-am primit. Mai mult, am fost si amenintati cã vom fi amendati dacã nu ne potolim.”, ne-a declarat Vasile Soos.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.