Alertã maximã: Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad a fost declasificat!
NORMALITATE „Guvernarea” Solomon – Petcu a reusit sã distrugã în Bârlad douã spitale! Dupã ce în 2011 a fost desfiintat Spitalul de Copii „Sf. Nicolae” pentru a ajuta la clasificarea în gradul III de competentã a spitalului de urgentã, ieri, la raportul de gardã, managerul spitalului de urgentã bârlãdean, Viorel Petcu, a anuntat personalul sanitar cã s-a primit o adresã de la Ministerul Sãnãtãtii prin care sunt înstiintati cã spitalul nu mai este clasificat la gradul III de competentã, din cauzã cã nu are Computer Tomograf propriu, fiind declasificat la gradul IV! Asta înseamnã pierderea mai multor locuri de muncã, desfiintarea Compartimentului de Primiri Urgente, salarii mai mici si stres mai mare pentru pacienti, care vor alerga prin alte orase, pentru a-si cãuta de sãnãtate! Aceasta este a doua loviturã puternicã datã Bârladului de guvernul Ponta, dupã ce a fãcut din exploatarea gazelor de sist o politicã de stat, desi bârlãdenii sunt împotriva exploatãrii acestui tip de combustibil neconventional, care va afecta grav mediul înconjurãtor. Încã odatã se dovedeste cã politicienii USL au mintit cu nerusinare bârlãdenii în toate campaniile electorale de anul trecut!
Soc la Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad! Ieri dimineatã, la raportul de gardã, Viorel Petcu, managerul spitalului, a informat personalul sanitar cã Ministerul Sãnãtãtii a declasificat spitalul de la gradul III de competentã la gradul IV de competentã, adicã mai pe româneste a fost retrogradat. Cauza este aceea cã spitalul bârlãdean a primit gradul III în 2011, cu derogare, urmând a îndeplini niste criterii cerute pentru acel grad de competentã pânã la 15 decembrie 2012. Printre aceste criterii figura si acela de a avea Computer Tomograf (CT) propriu, lucru care nu s-a întâmplat, iar Ministerul Sãnãtãtii nu s-a arãtat „îngãduitor” cu neîndeplinirea acestui criteriu. Asa cã, pentru neîndeplinirea sa, bârlãdenii nu mai au spital de urgentã si nici unitate sanitarã de gradul III. Pentru orice problemã mai gravã sau investigatii amãnuntite vor trebui sã se adreseze spitalelor de competentã superioarã – adicã la Vaslui, Iasi, Cluj, Tg. Mures sau Bucuresti. Pentru personalul sanitar lucrurile stau cu mult mai rãu: se vor desfiinta anumite locuri de muncã, vor avea salariile micsorate considerabil, se va desfiinta Compartimentul de Urgentã, etc. Într-un cuvânt, managerul Viorel Petcu si deputatul Adrian Solomon s-au fãcut de râs, dupã ce au promis marea cu sarea în campaniile electorale!
Unde-i CT-ul?
Povestea Computerului Tomograf (CT) de la spitalul bârlãdean a fãcut sã curgã râuri de cernealã în presa localã. Când PNL era la putere, în 2009, a venit manager la spitalul din Bârlad Dionisie Lefter, un liberal cu idei îndrãznete si metode noi de manageriat o institutie sanitarã. A adus chiar pânã în spital un CT, pentru a fi instalat în incinta institutiei sanitare, stiind cã spitalele urmeazã a fi clasificate în viitorul apropiat si având viziunea clarã a ceea ce se cerea pentru clasificãri superioare în competente. Dar viziunea lui s-a lovit crunt si iremediabil de zidul de prostie politicã format din Adrian Solomon, Titi Constantinescu, Viorel Petcu si toatã compania de comunisti din PSD. Lefter a adus un CT la spital dar n-a putut sã-l monteze pentru cã nu i s-a aprobat de la Primãrie nimic din tot ce era de aprobat pentru ca spitalul sã aibã CT. Ba mai mult, Lefter era acuzat cã vrea sã facã cu CT-ul o afacere personalã! Nu mai reluãm povestea, ci amintim aici cã încã de atunci se zvonea cã nu se aprobã CT-ul la spital pentru cã în joc erau alte interese private, printre care acela cã urma ca omul de afaceri Dan Dobrovolschi – cu firma sa Media Class – sã facã în Bârlad un Centru de Imagisticã privat si sã se „alimenteze” atât el cât si clica „rosie” enumeratã mai sus, cu bani din bugetul public! Zvonul s-a dovedit real, asa cã acum spitalul bârlãdean are un parteneriat public-privat cu firma lui Dobrovolschi, parteneriat prin care spitalul plãteste acestuia 20 000 de lei lunar (cel putin atât a spus managerul Viorel Petcu cã se achitã firmei lui Dan Dobrovolschi pentru cazurile trimise la centrul imagistic al acestuia din spitalul bârlãdean). Dar ministrul Sãnãtãtii Eugen Nicolaescu nu s-a lãsat impresionat de parteneriatele private ale politicienilor ce conduc Bârladul si, pentru cã nu au respectat criteriile ce trebuiau îndeplinite conform unui plan aprobat, spitalul bârlãdean a fost declasificat! Va deveni un spital municipal, cu cele mai mici grade de competentã, undeva aproape de un spital orãsenesc! Va fi foarte greu acum sã mai facã cineva parteneriate publice-private, deoarece nu vor mai avea cum finanta buzunarele unora, din bugetul ce va fi mai mic cu 20-25% fatã de cel de anul trecut. Medicii vor pierde cam 300 de lei la salariu iar asistentii medicali în jur de 200 de lei, nu se vor mai face operatii mai complicate la Bârlad etc.
Sefii sunt irascibili!
Managerul spitalului bârlãdean Viorel Petcu s-a supãrat foarte tare cã am îndrãznit sã-l contactãm pe aceastã temã. „Nu am fost încã declasificati. Am primit doar o adresã de la MS cã, dacã nu îndeplinim planul de conformare, care prevede sã avem CT propriu pânã pe 28 februarie, vom fi trecuti la gradul IV de competentã. Noi le-am explicat cã avem în oras un CT (la Dobrovolschi – n.r.), si initial au fost de acord dar acum nu mai sunt, spune ministrul cã trebuie sã avem CT-ul nostru. Am fãcut o adresã cãtre minister si am arãtat cã suntem avantajati cu acest CT în oras, cã nu avem cum sã investim acum 20 de miliarde de lei vechi pentru un CT, sunt multe lucruri de clarificat, sperãm sã nu fim declasificati totusi. Ar fi bine sã nu scrieti în presã, sã nu-i înfuriem pe cei din minister”, a spus Viorel Petcu. Senatorul de Bârlad, Gabriela Cretu (PSD), ne-a spus cã nu stie de decizia MS de declasificare a spitalului si ca urmare întâi se va documenta si apoi va da declaratii. Primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, nu a rãspuns ieri la nici un telefon, singurul care a avut o rectie cât de cât fiind deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru. „Este o decizie care va afecta sãnãtatea bârlãdenilor si cine este responsabil trebuie sã rãspundã. Este rezultatul activitãtii unor manageri numiti politic, aceeasi care refuzã sã aducã medici specialisti în spital”, a spus sec deputatul medic Tudor Ciuhodaru.