spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Spitalul CFR Galaţi, pe cale de desfiinţare, după o decizie suspect de rapidă

- Advertisement -

Înfiinţat în urmă cu 33 de ani, Spitalul General Căi Ferate Galaţi se află în pericolul de a fi închis * O astfel de situaţie va duce la pierderea a aproximativ 370 de locuri de muncă, într-un judeţ în care rata şomajului atinge şi aşa noi recorduri, lună de lună * Într-un proiect de Ordonanţă de urgenţă trimis Guvernului, Ministerul Transporturilor solicită trecerea celor 15 spitale CFR în subordinea Ministerului Sănătăţii * Premierul Victor Ponta a declarat că susţine decizia ministrului Transportului

Tevatura a început la sfârşitul anului trecut, pe 28 decembrie, atunci când ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat că în prima şedinţă de Guvern va muta toate spitalele CFR de la Transporturi, la Sănătate. Fenechiu a motivat decizia prin faptul că s-a săturat de „gaura neagră” pe care o reprezintă unităţile sanitare pentru bugetul ministerului pe care îl conduce. A urmat apoi, şase zile mai târziu, o întâlnire între ministru şi reprezentanţii sindicatelor. Cei din urmă au primit un răgaz de şapte zile pentru a întocmi un proiect de reformă a spitalelor CF din România, cu promisiunea că ministrul nu va mai face niciun pas în decizia pe care o luase la sfârşitul lui 2012.

Promisiune onorată doar de o parte

Termenul a trecut, timp în care se pare că doar unul dintre cei doi parteneri de dialog s-a ţinut de cuvânt. Deşi reprezentanţii sindicatelor au pus la punct un proiect de rentabilizare a spitalelor, oficialii din Ministerul Transporturilor au continuat acţiunile care urmăresc transferul celor 15 spitale. Reacţia nu a întârziat să apară, nemulţumirea liderilor de sindicat concretizându-se într-o scrisoare adresată ministrului Transporturilor. „Aşadar, domnule Ministru, eu onorez cuvântul dat, am finalizat proiectul cerut, spre deosebire de Dumneavoastră, care m-aţi minţit. Aţi vrut doar să câştigaţi timp, pentru a elabora în linişte Proiectul Ordonanței de urgență privind unele măsuri de reorganizare a reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor, prin care să vă puneţi în operă decizia desfiinţării reţelei spitalelor CFR”, scrie preşedintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, Denisa Popovici, în scrisoarea adresată ministrului.

Lucraţi pe la spate

„Dar, mai mult decât desfiinţarea reţelei în sine, pe care n-aţi putut-o face în totalitate, din motive juridice de drept internaţional, care ar fi stârnit reacţia FMI-ului, aţi tăiat pur şi simplu una dintre puţinele surse de venituri proprii ale spitalelor CFR – siguranța circulației – şi le-aţi transformat într-o autoritate naţională, adică într-un „srl” guvernamental cu salarii extrabugetare uriaşe, pentru nişte privilegiaţi conduşi, probabil, de dl. Dan Purghel. Care, după cum bine ştiţi, aşa cum ştiu şi eu, a depus deja proiectul de Ordonanţă la Ministerul Sănătăţii”, adaugă, în scrisoare, Denisa Popovici.

Drumul spre închidere

Contactată telefonic, Denisa Popovici ne-a explicat care e filiera prin care, în opinia sa, se încearcă închiderea spitalelor CFR. „Nu suntem de acord cu principiul care a stat la baza acestei hotărâri. Totul a fost făcut în prea mare grabă, fără a fi consultaţi şi partenerii sociali. Practic, am fost puşi în faţa faptului împlinit. Chiar dacă cele 15 spitale CFR vor fi transferate către Ministerul Sănătăţii, acesta nu le va putea ţine pe toate, pentru că doar unele sunt spitale clinice. În consecinţă, unităţile vor fi transferate către autorităţile locale, care s-au plâns deja că nu au bani. Astfel, vor trece în domeniul privat, de unde vor putea fi cu uşurinţă vândute”, declară președintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.