spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Jaaaaaf la Apa Serv

- Advertisement -

• prime pentru negocierea contractului de muncă, prime pentru introducerea de clauze în contract, cîte 3.000 de lei pe lună cheltuieli de protocol plus o leafă de peste 5.000 de lei – acestea erau unele dintre veniturile lunare ale fostului director • datele apar în raportul controlului de audit prezentat de seful CJ, Culită Tărâtă • jaful nu a fost dezvăluit în totalitate, urmînd a apărea noi detalii despre cum trăiau „nababii“ de la compania judeteană • în Neamt este una dintre cele mai scumpe ape potabile din Moldova •

Vorbim de nababi care au trăit din banii strînsi de la fiecare nemtean care se bucură de „luxul“ de a avea apă chioară la robinet, vorbim de cel putin un director care a trăit la firmă într-un confort greu de imaginat, în conditiile în care pentru amărăsteni se decidea, cînd afară erau 35 de grade Celsius, oprirea apei reci pentru că nu dăduseră la asociatie niste milioane de lei, acumulînd datorii care afectau grav activitatea Companiei Judetene Apa Serv. Acestea ar fi parte din concluziile verificărilor efectuate de Corpul de control din cadrul Consiliului Judetean la Apa Serv si care a scos la iveală aspecte care duc pînă spre revoltă, văzînd cum fostul director Neculai Ivanov a dat dovadă de… (vă lăsăm pe dumneavoastră, cititorii, să găsiti un cuvînt potrivit), adunînd bani cu nemiluita pentru tot ceea ce făcea în timpul serviciului si al deplasărilor, desi nu făcea decît ceea ce era obligat prin fisa postului. Conform datelor prezentate de presedintele CJ, Culită Tărâtă, Neculai Ivanov nu stia să primească sume mai mici de patru cifre, pentru oricare dintre serviciile oferite sau pentru că mergea în deplasări ca să se specializeze astfel încît să poată ajunge un manager cu prestantă internatională si să fie numit liderul echipei care avea să se ocupe de un proiect în valoare de 107 milioane de euro – fonduri europene.

Leafa ca leafa, dar bonusurile umpleau sacul!

Ieri, după sedinta de CJ, presedintele Tărâtă a făcut public raportul controlului la firma mentionată: „Remuneratia lunară a directorului era de 5.125 de lei, dar ce contează e ceea ce se aduna din celelalte drepturi! Lua lunar 30 de milioane de lei vechi pentru fondul de protocol, pentru întîlniri cu colaboratorii, partenerii de afaceri, si asta se făcea cu aprobarea CA. I se decontau toate deplasările la cursurile de pregătire profesională. Nu lipseau diurna, compensările cu zile libere, tichetele lunare, prime de Crăciun si Paste, bani pentru tratamente, cîte 2.000 de lei timp de două luni pentru activitatea depusă la negocierea contratului de muncă cu sindicatele! Dar nu i se putea acorda nici o reducere pe motiv de incompetentă. Pentru toate aceste nedreptăti si multe altele, exceptînd salariu, compania trebuie să solicite banii înapoi, iar dacă nu vor ajunge la întelegere, se va merge pe calea instantei de judecată pentru recuperarea prejudiciului“.

Coplată de 17.000 de euro, pentru cursuri în Franta

Inginerul Ivanov a mers să se specializeze în Franta, pentru dezvoltarea abilitătilor de conducere si management si elaborarea de strategii în folosul companiei. Pentru scolirea sefului timp de un an – septembrie 2010 – august 2011, Apa Serv a achitat partial valoarea cursului, adică 17.000 de euro, în această sumă fiind incluse si biletele de avion, cazarea si diurnele, cartelele telefonice si restul confortului. Sumele prinse în raportul respectiv curg precum apa la robinete, presedintele citînd decontări pentru această specializare de peste un miliard de lei. „1,2 miliarde s-au dat de la Apa Serv pentru acest curs. Plus banii de protocol, care i se asigurau prin alimentarea cardului si pentru care nu trebuia să prezinte documente justificative privind cheltuirea lor. La un moment dat vorbim de 11.954 de lei fără justificare, doar pentru protocol!!! Cazarea în Franta a fost de 38.374 de lei. Sînt bani dati ilegal, eronat! El a obtinut diploma de la cursul din Franta pe 20 octombrie 2011 si pe 1 septembrie si-a anuntat intentia de încetare a mandatului de manager la Apa Serv prin acordul părtilor, venind consilier la Consiliul Judetean. Doar că a lucrat doar o zi, iar la Apa Serv avusese o clauză în contract că se poate întoarce ca si consilier al directorului, chiar dacă avea o demisie din companie. Si ca să vedeti unde duce interesul… aveam să aflu că, în martie 2012, că este numit lider de echipă în contractul de lucrări comandat de Apa Serv si cîstigat de o firmă din Spania! De aceea se specializate pe banii companiei! Cei de la Audit au concluzionat că s-au cheltuit sume foarte mari pentru «întretinerea“ directorului, dar entitatea publică nu a obtinut nici un avantaj. Asa că rămîn bani grei de recuperat“, a mai spus presedintele Tărâtă. După ce a absolvit cursul, Neculai Ivanov a decis să meargă la specializare în Franta, în mai 2011, alte 14 persoane. Atît de la firmă cît si consilieri judeteni din AGA sau CA, care au tocat mult peste un miliard de lei vechi pentru cursul „Apa si apa uzată în secolul XXI“. Auditorii au zis că si acei bani trebuie recuperati, pentru că nu se justifică cheltuirea lor.

Licitatie amînată, pentru că ar fi aranjată

Toată bătălia care s-a arătat pe fată zilele trecute, cînd s-a schimbat Colegiul Director si mai departe unii dintre directori, avea să demonstreze lupta acerbă care s-a dat ani de zile la Apa Serv pentru bani. „În spatele tuturor acestor treburi cred că este si Gheorghe Stefan. Eu nu stau la discutii, nu fac jonglerii si nici nu mă interesează interesele unora, ci binele cetătenilor. Plătim o apă extrem de scumpă în Neamt. Am dat dispozitie noului director general să retragă de pe SEAP caietul de sarcini pentru licitatia de 107 milioane de euro, pentru că era întocmită pentru unii. Mi s-au plîns firmele că erau restrictionate la participare la licitatie, pentru că erau conditionate de realizarea a 40 de km de retea de canal, într-o singură lucrare. Asta e o cerere aberantă. De aceea spun că lucrările se dădeau cu dedicatie. Vreau să participe toate firmele care se cred capabile! Voi veni si cu alte amănunte despre ceea ce s-a întîmplat la Apa Serv, ca să stie lumea de ce plăteste atît de mult, fără să aibă vreo vină. Fosta conducere a băgat mîna în banul public si l-a făcut varză! Acolo s-a dat luptă pe viată si pe moarte pentru că nu le-au mai ajuns banii unora. Am să anunt cît are de recuperat compania de la ei! Au luat anul trecut 24 de masini în leasing, desi aveau 21 în companie! Fiecare filfizon avea masină la dispozitie. E incredibil ce s-a întîmplat, dar vom face lumină în această situatie. Au dat de mai multe ori jumătate de milion de lei pentru abonamente la meciuri la FC Ceahlăul si la altele jucate la Piatra Neamt! E o echipă mafiotă, dar am s-o desfiintez“, a mai spus Culită Tărâtă. Primarul Stefan va prezenta astăzi opinia sa în legătură cu acuzele care i-au fost aduse.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.