ACTIVITATE Mediatorii din judetul Vaslui se aliniazã la start, pentru cã de la 1 februarie îsi încep oficial activitatea, odatã cu intrarea în vigoare a legii care-i obligã pe toti cei care ajung parte într-un proces judiciar sã treacã printr-un birou de mediere, înainte de a cere solutii unei instante de judecatã. Ieri, la Vaslui a avut loc o întâlnire a tuturor mediatorilor din judet cu Stefan Coste, membru al Consiliului de Mediere din România si presedinte al Camerei Mediatorilor Iasi, pentru a dezbate problemele specifice domenilului medierii si ultimele modificãri legislative fãcute în domeniu, astfel încât din februarie activitatea acestora sã înceapã cum se cuvine.
Începând din februarie, vasluienii cu probeme de rezolvat în instantã nu vor mai trebui sã piardã sute de lei sub forma cheltuielilor de judecată sau a taxei de timbru si nici ani de zile pentru obtinerea unei solutii. Pãrtile dintr-un proces vor fi obligate începând cu 1 februarie sã ia contact cu un mediator si sã parcurgã o etapã a procedurii de mediere, menitã sã-i determine sã aleagã calea de solutionarea a problemelor în afara instantelor de judecatã. Desi mediatorii nu sunt figuri noi în peisajul sistemului juridic din România, întrucât legea medierii existã încã din 2006, iar obligativitatea informãrii cu privire la posibilitatea medierii a fost introdusã din octombrie anul trecut, abia de acum informarea pentru mediere a cãpãtat caracter imperativ, fapt ce va creste considerabil popularitatea si volumul de muncã a acestei bresle, aflate oarecum, la început de drum. „Scopul întâlnirii de astãzi este acela de a urni, din nou, cãruta medierii. Dacã si pânã acum procedura medierii era obligatorie pentru pãrti, dar nu sanctionabilã, odatã cu modificãrile aduse la legea 192/2006, de la 1 februarie, procedura de informare privind medierea devine obligatorie. Practic instantele vor respinge orice actiune pentru cauzele în care nu s-a îndeplinit procedura informãrii privind medierea, aplicând sanctiunea inadmisibilitãtii. Medierea s-a practicat si pânã acum. Existã mediatori, birouri de mediere, dar de la 1 februarie când judecãtorii vor trimite, de la primul termen sau cel mult de la al doilea, oamenii sã facã dovada încercãrii medierii, activitatea noastrã se va aglomera. În România, suntem aproximativ 7000 de mediatori. Trebuie sã ne organizãm. Solutia nu este ca judecãtorii sã solicite doar îndeplinirea formalitãtii de informare a pãrtilor cu privire la mediere. Nu trebuie sã ne limitãm doar la eliberarea acelor certificate. Ideea e sã determinãm pãrtile sã-si solutioneze problemele pe calea medierii. Este obligatorie informarea, dar nu si medierea. Dacã se va alege de comun acord între pãrti alternativa medierii, se va încheia un contract de mediere, iar instantei i se va prezenta acordul de mediere”, a explicat Stefan Coste, membru al Consiliului de Mediere din România. Domnia sa a explicat cã medierea este o alternativã menitã sã ajute toate pãrtile implicate în rezolvarea problemelor juridice, de la justitiabili, autoritãti si stat, iar succesul acesteia reprezintã o solutie pentru degrevarea instantelor de judecatã.
La nevoie vom bate la usa lor
Medierea poate fi utilizatã în rezolvarea unei arii largi de cauze, atât de naturã civilã cât si de naturã penalã, de la revendicãri, pretentii, obligatii de a face, la divorturi, partaje si încredintãri minori. De asemnea, la mediator, pe cale amiabilã, se pot rezolva litigii de muncã, plângeri penale, etc. Conform datelor Consiliului de Mediere din România, în judetul Vaslui sunt autorizati 20 de mediatori, 10 în municipiul Vaslui, 6 la Bârlad si 4 pentru municipiul Husi, toti desfãsurând si alte activitãti pe lângã cea de mediator. În tabloul mediatorilor regãsim nume grele din avocaturã, politie si breasla notarilor publici, ca de pildã, avocatul Rodica Suditu, fostul ofiter de politie, Vasile Mihoci, si notarul, Traian-Claudy Irimia. Printre mediatorii vasluieni gãsim si nume din administratie, cum este cel al directorului Termica, juristul Dãnut Chirvase, jurist de profesie. Tot din breasla mediatorilor face parte fostul sef al Politiei Economice, Marinicã Zãrnecu, trimis în judecatã si proaspãt condamnat dupã uriasul scandal de braconaj în care a fost implicat în 2011.