spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

VIATA LUI MARARU – 15.000 DE EURO

- Advertisement -

• în cazul asasinatului dejucat, ucigasii au fost tocmiti cu doar 7.000 de euro • numai dacă Bogdan Mararu murea, suma crestea la 15.000 de euro • asa se arată în decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău care i-au arestat pe învinuiti • acuzatii au vrut să închirieze o masină, dar era prea scumpă si trebuiau să lase un act •

Judecătoriii de la Curtea de Apel Bacău au făcut publică sentinta prin care s-a dispus arestarea preventivă a membrilor grupării care ar fi trebuit să-l ucidă pe pietreanul Bogdan Mararu. Conform încheierii de sedintă, nici unul dintre învinuiti nu a dorit să dea declaratii judecătorilor, ci doar au sustinut că-si mentin declaratiile date în fata organelor de urmărire penală. În cauză este vorba de Daniel Pădurariu, din comuna Alexandru cel Bun, considerat liderul grupării, plus băcăuanii Cosmin Irinel Lăcătusu, Ovidiu Popa, Petrică Jâtaru si Emil Cristofor. Din probele administrate, judecătorii au stabilit că procurorii DIICOT Neamt s-au sesizat la data de 2 ianuarie 2013 că, pe fondul unor tensiuni mai vechi, Daniel Pădurariu a decis să se răzbune si să-l ucidă pe Bogdan Mararu. Pentru a-si duce planul la îndeplinire, Pădurariu ar fi făcut rost de încărcătura explozibilă în decembrie 2012. Era vorba de un „un dispozitiv exploziv artizanal care urma să fie montat sub masina părtii vătămate în vederea distrugerii autoturismului si suprimării vietii pasagerilor“, după cum se arată în decizia magistratilor băcăuani.

Pusi în gardă de puterea dispozitivului exploziv

În aceeasi încheiere de sedintă se mai arată că Pădurariu ar fi oferit celor care s-ar fi încumetat să încerce să-l ucidă pe Mararu cîte 7.000 de euro, iar dacă victima murea, suma crestea la 15.000 de euro. „Pentru a evita să fie identificat si tras la răspundere penală P.D. (Pădurariu) l-a contactat pe L.C.I (Lăcătus), persoană de încredere, cerînd să-i găsească două persoane dispuse să monteze dispozitivul exploziv contra sumei de 7.000 de euro, sub autoturismul părtii vătămate, M.B.A (Mararu Bogdan Anton). Din actele de urmărire penală rezultă că la data de 27 decembrie 2012 la solicitarea lui L.C.I, inculpatul C.E (Cristofor) împreună cu P.O (Popa) s-au deplasat în Piatra Neamt. Cei doi s-au întîlnit cu P.D. si au discutat cu privire la modalitatea concretă de ucidere a părtii vătămate M.B.A, prin amplasarea unui dispozitiv exploziv artizanal sub masină. Inculpatii P.O si C.E au fost de acord să pună în practică propunerea de suprimare a vietii părtii vătămate în maniera propusă de P.D în schimbul primirii sumei de 7.000 de euro, sumă ce era majorată la 15.000 de euro dacă se producea decesul lui M.B.A. Suma în cauză urma a fi plătită celor doi de către inculpatul P.D, după ce avea loc explozia si în functie de rezultatul obtinut“, se arată în decizia judecătorilor. Pe baza datelor din dosar, magistratii au mai stabilit faptul că misiunea ucigasilor tocmiti nu se limita numai la uciderea lui Mararu, ci ar fi trebuit urmată de incendierea a două spatii comerciale. „Cu aceeasi ocazie P.D le-a cerut inculpatilor să incendieze două spatii comerciale din municipiul Piatra Neamt ce apartineau unor apropiati ai lui M.B.A. Pentru aceste activităti infractionale inculpatii P.O. si C.E. urmau a fi remunerati separat cu suma de 1.000 de euro, plătită tot de inculpatul P.D.“, se arată în acelasi document. Cum Popa si Cristofor au fost de acord să treacă la fapte, Pădurariu i-a adus si i-a plimbat prin Piatra Neamt, le-a arătat unde locuieste Mararu si locul unde parchează masina, dar le-a arătat si cum functionează dispozitivul exploziv, atrăgîndu-le atentia asupra faptului că acesta este foarte puternic si că „pe lîngă distrugerea masinii părtii vătămate va avea ca rezultat si uciderea pasagerilor“, după cum se arată în încheierea de sedintă. Privitor la incendierea celor două spatii comerciale se arată: „P.D le-a spus inculpatilor că vor avea nevoie de un ciocan cu care să spargă geamul de la vitrină si de cantitateade 5 litri de benzină pe care să o arunce în interior pentru a avea garantia că spatiul va fi distrus de flăcări. De asemenea, le-a cerut inculpatilor ca în noaptea în care vor monta dispozitivul să-si închidă telefoanele mobile si să evite zona centrală a orasului pentru a nu fi filmati de camerele de supraveghere. După ce le-a făcut acest instructaj si le-a dat acel dispozitiv P.D i-a dus la o pensiune si le-a plătit camera“.

Prima încercare a fost un esec

Judecătorii au mai arătat că în perioada 28-30 decembrie 2012, Popa si Cristofor au venit de mai multe ori în oras pentru tatonarea terenului . Pe 30 decembrie, avînd bomba asupra lor, au venit să-si pună planul în aplicare, dar cum masina lui Mararu nu era în parcare, au plecat decisi să se întoarcă după Anul Nou. Între 30 decembrie si 9 ianuarie cei patru acuzati s-au întîlnit în mod repetat cu Pădurariu, au venit în mai multe rînduri în Piatra Neamt si au stabilit cum să amplaseze dispozitivul ucigas sub masină astfel încît acesta să nu scape cu viată. În zilele de 9 si 10 ianuarie Lăcătus, Popa si Jâtaru au convenit cu Pădurariu ca dispozitivul să fie montat în noaptea următoare, deoarece masina lui Mararu era acasă. „Tot cu această ocazie ei au discutat privitor la închirierea unui autoturism pe care să-l folosească în noaptea comiterii atentatului pentru a nu fi identificati de organele de urmărire penală. Inculpatul P.D. a contactat mai multe persoane cu scopul de a închiria o masină, însă acest lucru nu s-a realizat deparece pretul era foarte mare si trebuiau să lase garantie un act de identitate“, se mai arată în sentintă. Pe 10 ianuarie, Lăcătus, Popa si Jâtaru au venit în Piatra Neamt avînd dispozitivul exploziv cu ei, s-au întîlnit cu Pădurariu care le-a spus că nu a putut face rost de masină asa cum promisese, luîndu-se decizia ca toată treaba să fie făcută cu masina lui Lăcătus. Tot atunci Pădurariu le-a cerut „să nu stationeze anterior comiterii faptei în apropierea locuintei părtii vătămate, întrucît ar putea crea suspiciuni acesteia, iar M.B.A si-ar fi putut lua măsuri de precautie“, se mai arată în document.

Au stat două ore nemiscati în masină

În noaptea de 10/11 ianuarie Lăcătus, Popa si Jâtaru au venit în Piatra Neamt si au ajuns la 500 de metri de locuinta lui Mararu în jurul orei 23.30. Au parcat si „pentru a nu fi observati inculpatii au oprit motorul si nu s-au mai miscat pînă în jurul orei 1.30. Apoi a coborît P.O., a mers pe stradă pentru a supraveghea zona si a vedea dacă poate amplasa dispozitivul fără a fi văzut de locatari“, spun judecătorii. În jurul orei 2 a mai făcut un rond pentru supraveghere si abia la ora 2.20 a plecat cu bomba sub brat către masina lui Mararu. A montat dispozitivul care avea circa 1.000 de grame de explozibil, legînd un fir textil la roata fată dreaptă a masinii. Cînd au vrut cu totii să plece, au fost săltati de fortele de ordine. La perchezitie asupra lor s-au găsit 150 de grame de canabis despre care Lăcătus a spus că-i apartin si că drogul l-a achizitionat la Bacău, pentru consum propriu. Chiar dacă rezultatul urmărit de infractori nu s-a produs, asta nu i-a împiedicat pe magistratii din cadrul Curtii de Apel Bacău să dispună arestarea pentru toti cei cinci învinuiti. „Probele administrate pînă în prezent si aflate la dosarul cauzei pot convinge un observator obiectiv că inculpatii ar putea fi autorii faptelor de care sînt învinuiti, iar acestea pot întruni elementele constitutive ale infractiunilor pentru care se desfăsoară urmărirea penală, respectiv de constituire a unei grupări infractionale, instigare la distrugere, instigare la omor calificat, nerespectarea regimului materialelor explozive, tentativă de distrugere, tentativă la omor calificat, acte de terorism. Contrar apărărilor inculpatilor, instanta retine că aceste indicii sînt suficiente pentru a justifica luarea fată de inculpati a măsurii arestării preventive“, se arată în încheierea de sedintă.

Rămîn după gratii

Vom reveni în edita de mîiine a cotidianului cu noi amănunte despre acest caz, cum functiona dispozitivul exploziv si cine avea cunostintele necesare pentru a-l face functional. Reamintim că atentatul terorist a fost dejucat de oamenii legii, iar procurorii din cadrul DIICOT Neamt erau cu ochii pe grupare încă înainte de Sărbătorile de iarnă. Cert este că Daniel Pădurariu a făcut rost de bombă, dar a căutat pe altcineva pentru a face treaba murdară. În cele din urmă s-a ajuns la o grupare de cinci persoane, iar bomba a fost amplasată sub masina lui Bogdan Mararu în noaptea de 10/11 ianuarie 2013. Imediat au intrat pe fir oamenii legii care i-au retinut pe atentatori. Genistii chemati de la Bucuresti au reusit să dezasambleze încărcătura fără probleme. Întregul incident a fost urmărit cu sufletul la gură nu numai de pietreni, ci de tot românul care avea timp să stea la televizor. Cei cinci, în frunte cu Daniel Pădurariu, liderul grupării, au fost arestati sîmbătă 12 ianuarie, iar ieri erau prezenti la Înalta Curte de Casatie si Justitie unde se judeca recursul împotriva măsurii privative de libertate. Instanta supremă a decis ca ei să rămînă după gratii.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.