spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

CINE ȘI DE CE VEDE ÎN AEROSTAR “FABRICA MORȚII”

- Advertisement -

Presa băcăuană a primit o scrisoare anonimă care incriminează drastic condițiile de muncă de la Aerostar. Conducerea Aerostar neagă toate acuzațiile și vede în acest caz o tentaivă de subminare a poziției companiei pe piață. Garda de Mediu nu susține acuzațiile.

Majoritatea jurnaliștilor și blogerilor băcăuani au primit pe mail-uri, la sfârșitul săptămânii trecute, “la pachet”, o scrisoare semnată “un grup de angajați”, în care se incriminează condițiile de muncă de la Aerostar. Autorii își explică și anonimatul prin “legea tăcerii” care ar funcționa în companie și susțin că sunt “persoane serioase, care semnalează anumite probleme în deplină cunoștință de cauză”. Felul în care sunt descrise condițiile de muncă de la Aerostar te duc cu gândul la cartea-document despre lagărul Auschwitz, “Fabrica morții”, scrisă de Ota Kraus și Erich Kulka. “Noi, cei mulți de la «munca de jos», ne riscăm sănătatea în fiecare zi, fiind într-un real pericol de a contracta boli grave, precum cancer, Alzheimer, Parkinson, intoxicații cu metale grele, otrăviri cu cianuri și lista, din nefericire, e mult mai lungă. (…) Dar, atenție!!! Nu numai angajații Aerostar sunt în pericol, ci toată populația municipiului Bacău și, mai mult decât atât, orice persoană care utilizează, într-un fel sau altul apa râului Siret.”
De ce ar exista o asemenea situație la Aerostar? Pentru că – spun reclamanții – directorii sunt interesați doar de producție și profit, iar instituțiile de control în domeniu se fac că nu observă.

Listă bogată de factori de risc

În sprijinul acestor afirmații, autorii scrisorii vin cu o bogată listă de substanțe toxice care ar ataca mediul de lucru la Aerostar: 30 de tipuri de substanțe toxice, peste 50 de tone anual (cianuri, acid cromic, acizi, compuși organici volatili), și acuză lipsa unor sisteme de captare / filtrare / neutralizare a compușilor organici volatili, tratarea / epurarea insuficientă / ineficientă a apelor uzate în multe secții și ateliere de producție. Față de acești factori poluanți, stațiile de neutralizare și de epurare din uzină ar fi total ineficiente, iar stația de epurare a municipiului ar fi specializată doar pe epurarea apelor menajere, și nu a celor industriale. “Cantități semnificative de deșeuri periculoase ajung în apele de suprafață, determinând riscuri asupra persoanelor care utilizează apele respective pentru agrement ori pescuit” – se arată în scrisoare.

Atac la poziția Aerostar pe piața de profil

“Nu mă surprinde această scrisoare – ne-a declarat președintele companiei Aerostar, Grigore Filip. Reclamația presupun că este izvorâtă din competiția pe care o crează Aerostar pe piața de profil. Am primit des astfel de atacuri cu privire la personalul nostru, la calitatea producției etc. Este de înțeles, din anumite puncte de vedere, pentru că cea mai bună măsură de a-ți securiza piața este să distrugi poziția altuia pe această piață, iar Aerostar are acum o poziție bună”. Conducerea companiei crede că scrisoarea are o aparență de documentare, ca și cum ar fi scrisă de oameni din interior, dar susține că se vede clar “făcătura” prin destule date inexacte. “Cred că aceste date tehnice – a precizat Grigore Filip – au fost luate chiar din Declarția asupra politicii de Mediu a companiei, care este publică, în virtutea căreia Aerostar a și obținut o Autorizație Integrată de Mediu. Da, noi lucrăm cu toate substanțele chimice enumerate de autorii scrisorii, necesare în aplicarea tehnologiilor de producție. Dar avem tehnologii moderne de fabricație, care nu permit scăpări de noxe și, în plus, suntem obligați să respectăm norme tehnologice impuse de calificări internaționale ale producției, fără de care n-am putea vinde produsele”. Conducerea Aerostar a mai precizat că fabrica nu s-a înregistrat cu niciun caz de îmbolnăviri profesionale și că a fost a fost deseori controlată de instituțiile de la Mediu. În plus, în 23 de ani compania nu a fost amendată niciodată pe atfel de motive.

Garda de Mediu: Aerostar este “curată”

Zvonul a fost infirmat și de Garda de Mediu Bacău, instituția locală care are în atribuții verificarea tuturor agenților economici care desfășoară activități cu risc de poluare a mediului. “Aerostar deține Autorizația Integrată de Mediu, emisă în 2012, valabilă până în 2022, instalațiile pentru tratarea suprafețelor metalice și stația de tratare a apelor uzate fiind considerate conforme cu cerințele europene în domeniul protecției mediului” – se arată în răspunsul oficial primit de la conducerea instituției. Numai anul trecut, societatea a fost verificată în patru rânduri de specialiști de la Garda de Mediu, inclusiv de la Comisariatul Regional Iași și de la Garda Națională de Mediu (GNM). “Controalele efectuate până în prezent, atât de GNM – Comisariatul Județean Bacău, cât și de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Bacau, GNM – Comisariatul Regional Suceava și GNM – Comisariatul General – Compartiment Obiective Speciale, nu au găsit neconformități de o asemenea gravitate ca cele expuse de petenți” – a declarat Titi Secară, șeful Gărzii de Mediu Bacău. El a mai subliniat că Garda de Mediu Bacău va efectua controlul planificat anual pentru anul 2013 în zilele următoare, urmând să verifice cu prioritate aspectele sesizate.
Am solicitat o opinie, în acest caz, și Direcției de Sănătate Publică Bacău, dar până la închiderea ediției nu am primit-o.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.