spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

PATRU FRAȚI ARȘI DE VII: TRAGEDIE DUPĂ O VIAȚĂ CHINUITĂ

- Advertisement -

Copiii aveau între 1,8 ani și 6 ani. minorii se aflau singuri acasă în momentul producerii incendiului. Mama este la muncă în străinătate, iar tatăl plecase până la poștă să ridice banii trimiși de soție. Pompierii au stabilit că focul a cuprins încăperea de la jarul căzut din sobă. Cei patru frați au fost găsiți carbonizați în bucătăria de vară a gospodăriei.

Doi gemeni de 1,8 ani, o fetiță de 3,8 ani și un băiat de 6 ani au sfârșit arși în propria casă. Nenorocirea a avut loc în satul Dealu Mare, din comuna Măgura, în timp ce tatăl copiilor era plecat de acasă. Pompierii băcăuani au fost solicitați să intervină în gospodăria unui localnic în vârstă de 32 ani, unde luase foc bucătăria de vară. Abia la fața locului, localnicii le-au spus pompierilor că în locuința respectivă se aflau patru copii. “Pompierii au intrat în camera indicată, unde au descoperit patru minori decedați. Copiii au vârste cuprinse între 1,8 ani și 6 ani, iar în momentul producerii incendiului se aflau singuri acasă. Focul a distrus întreaga locuință, pe o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați”, a spus lt. Andrei Grecu, ofițer de relații publice în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. Vecinii bărbatului au încercat să intre în casă pentru a salva copiii, însă flăcările erau prea mari. În urma cercetărilor efectuate de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai ISU Bacău și Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău, s-a constatat faptul că incendiul s-a produs din cauza jarului căzut din sistemul de încălzire (sobă fără acumulare de căldură) pe materiale combustibile. “În apropierea sobei se aflau un fotoliu și un pat, iar ușa sobei era deschisă. Minorii au fost găsiți în patul din camera în care a izbucnit incendiul”, a adăugat Grecu.

Cazul copiilor era monitorizat de autorități

Tragicul eveniment a intrat imediat și în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, care, de altfel, monitoriza de ceva timp cazul familiei de la Dealu Mare. Potrivit instituției, cazul se afla în atenția autorităților locale din comuna Măgura și a DGASPC Bacău încă din luna noiembrie a anului 2012. La vremea respectivă, o comisie, formată din primarul localității Măgura, referentul social, un cadru didactic și preotul din comună, a decis menținerea celor patru minori în familia biologică și monitorizarea cazului în continuare până la sosirea mamei în familie. “O echipă a DGASPC Bacău s-a deplasat la fața locului, unde a constatat că cei patru minori se aflau acasă împreună cu tatăl lor. În plus, exista o relație foarte puternică de atașament între frați și tatăl acestora, iar în casă era curat. Tatăl copiilor a refuzat orice măsură de protecție pentru minori. În acest sens, există în dosarul cazului declarația scrisă a tatălui copiilor”, a precizat Alina Iftode, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bacău. Cazul devine parcă și mai dramatic în condițiile în care, cu doar două zile înainte de producerea sinistrului eveniment, Protecția Copilului a discutat cu tatăl copiilor în vederea întocmirii dosarului pentru obținerea alocației de susținere a familiei. Asta după ce, cu o lună în urmă, între cei doi soți se pare că apăruse un conflict, mama copiilor, aflată la lucru în străinătate, transmițându-i bărbatului că nu va mai trimite bani pentru creșterea minorilor. La intervenția autorităților locale, mama revenise asupra acestei decizii, urmând a se demara procedura de sprijinire de către stat a familiei. Soluția însă nu s-a mai pus în aplicare, întrucât autoritățile locale au comunicat DGASPC că părinții nu doresc acest lucru, aceștia susținând că dispun de veniturile necesare, iar tatăl copiilor îi îngrijește corespunzător pe minori.

Se fac cercetări pentru ucidere din culpă

Polițiștii băcăuani aflați la fața locului au deschis o anchetă în acest caz și fac cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă. Trupurile neînsuflețite ale copiilor au fost transportate la morga Spitalului Județean Bacău în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzelor morții. Tatăl minorilor a intrat în stare de șoc la aflarea veștii că i-au murit copiii, iar soția acestuia se întoarce în țară pentru a-și înmormânta pruncii. Se pare că autoritățile locale vor suporta cheltuielile de înmormântare a copiilor.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.