spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Ciuhodaru cere cazier profesional pentru demnitari si nu numai!

- Advertisement -

Tudor Ciuhodaru, deputatul PP-DD de Bârlad, va depune la Camera Deputatilor un proiect legislativ privind obligativitatea declarãrii cazierului profesional pentru demnitari, autoritãti publice, sefi de deconcentrate si orice ordonator de credite. El cere de asemenea ca parlamentarii sã fie plãtiti în functie de activitatea din Parlament, numãr de initiative legislative si interventii, initiativa sa nefiind însã vãzutã cu ochi buni de colegii din Parlament.

Deputatul bârlãdean considerã cã introducerea cazierului profesional constituie un prim pas pentru depolitizare prin evidentierea competentei în fata apartenentei politice si previne salturile profesionale si stiintifice în perioada mandatelor. Cazierul profesional va cuprinde o declaratie educationalã si profesionalã sustinutã de diplome si foi matricole care sã confirme gradul de pregãtire precum si parcursul profesional. Conform acestui proiect legislativ depunerea unui cazier profesional care nu corespunde adevãrului constituie infractiune de fals în declaratii si se pedepseste potrivit Codului penal. Totodatã nerespectarea termenelor de depunere a cazierului profesional constituie contraventie sanctionatã cu amendã de la 50 lei la 2.000 si duce la sesizarea din oficiu a Directiei Nationale Anticoruptie. „Recentele controverse legate de pregãtirea celor care ne conduc justificã pe deplin un astfel de proiect legislativ. Mi se pare firesc ca atunci când te hotãrãsti sã candidezi pe o functie de demnitate publicã sã-ti pui dosarul profesional cu tot ce înseamnã diplomã. Nu este conditionat dreptul de a fi ales de pregãtirea profesionalã, dar mi se pare firesc mie, ca alegãtor, sã stiu si eu ce pregãtire si competente au cei care vor sã ne guverneze asa cum stiu de unde îti procuri banii sau ce interese ai. Ne-am sãturat ca cei care ne conduc sã-si ascundã nivelul de competentã în spatele functiilor colorate de partid. Ne-am sãturat sã nu stim dacã ministrii au sau nu au bacalaureatul, dacã au sau nu doctorate, precum si de examene pe posturi ce presupun un anumit nivel de pregãtire la care concursul se tine joi iar postul e ocupat de martea precedentã sau de chelnerii ajunsi sefi de regii. Introducerea cazierului profesional clarificã situatia nivelului de pregãtire si a parcursului profesional ce recomandã o anumitã persoanã pentru ocuparea unei functii arãtând competentele si realizãrile pânã în acel moment. În plus, mentionarea publicã a cazierului profesional în momentul ocupãrii unei functii va preveni salturile profesionale sau stiintifice pe care unii dintre cei cu functii înalte le obtin pe parcursul exercitãrii mandatelor. Obligativitatea cazierului profesional e un prim pas spre depolitizare dând o sansã celor competenti în fata obedientilor sustinuti politic”, si-a motivat initiativa deputatul Ciuhodaru.

Ciuhodaru vrea salarii diferentiate pentru parlamentari!

De asemenea, deputatul Tudor Ciuhodaru vrea ca parlamentarii sã primeascã salariile în functie de cât muncesc, adicã de câte initiative legislative au înaintat spre aprobare, câte interventii au avut, etc. „ Alesii trebuie sã fie solidari cu cei pe care îi reprezintã. Mi se pare normal si voi vota orice solicitare pentru modificarea bugetului parlamentarilor în acest sens. E un moment optim pentru Biroul Permanent sã ia în considerare si criterii de competentã si performantã la acordarea indemnizatiei parlamentare. Nu e normal ca cel care doarme acasã în timpul sedintelor de plen sau cel care nu deschide gura decât la jurãmânt sã fie remunerat la fel ca cei care reprezintã cu adevãrat pe cei care i-au ales. Conform articolului 69 din Constitutie parlamentarii sunt în serviciul poporului. Nu pot sã nu mã întreb cum este o simplã extensie a cartelei de vot, mutã si fãrã initiativã în slujba celor pe care i-au ales”, a mentionat deputatul bârlãdean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.