spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Ore cumplite în viscol si ger

- Advertisement -

• un sătean din Podoleni a fost găsit înghetat pe stradă • a murit ulterior la spital • din cauza viscolului puternic două ambulante plecate după o gravidă au rămas blocate în nămeti • abia după sase ore femeia a ajuns la spital unde a si născut • la Hoisesti, Mărgineni, salvarea nu a putut ajunge la un bătrîn cu probleme renale • pentru prima dată după multi ani, în 12 comune si 37 de sate nu s-a putut intra din cauza zăpezii •

Iarna a răbufnit la începutul acestui an cu mai putine zăpezi, dar cu viscol si un vînt extrem de puternic, care au creat mult mai multe probleme decît în decembrie 2012. Faptul că vîntul a bătut cu peste 90 de km/h a făcut ca o bună parte din drumurile judetului să devină impracticabile, iar o multime de localităti, în special din zona Romanului, să fie blocate, nimeni nemaiputînd să intre sau să iasă din aceste sate. Dacă multe probleme pot fi amînate, cele de boală nu tin cont de ger sau viscol, motiv pentru care mort-copt, cadrele medicale de la Ambulantă trebuie să ajungă la toate solicitările. Noaptea de luni spre marti a fost una de cosmar pentru ambulantieri, deoarece cîteva masini au rămas blocate ore în sir pe drumurile viscolite.

Nu va uita noaptea de Sfîntu’ Ioan

În noaptea de Sfîntul Ioan, pe la ora 23.00, un apel prin 112 anunta că în satul Gorun, comuna Oniceni, o femeie de 30 de ani intrase în travaliu si avea nevoie să ajungă de urgentă la Spitalul Roman. Elena Manea, care se afla la cea de a saptea nastere, din cauza drumului înfundat cu nămeti uriasi a pornit împreună cu sotul pe jos spre Oniceni pentru a astepta ambulanta la dispensar. Aventura celor de pe autosanitară a început într-o pantă, la Crăiesti, unde valurile de zăpadă au blocat drumul. Cei de la ISU Neamt au fost sesizati telefonic de către cei de pe masina salvării si au apelat la Florin Grumăzescu, seful SVSU Bozieni, care a actionat imediat, reusind după o luptă de peste o oră cu viscolul să elibereze drumul cu ajutorul buldoexcavatorului. Pentru că stratul de gheată făcea imposibilă trecerea ambulantei a fost nevoie ca aceasta să fie tractată de utilajul de deszăpezit. Pentru a preveni orice situatie neplăcută, cei de la Bozieni au luat decizia de a însoti masina salvării pînă aproape de Oniceni, eliberînd drumul acolo unde a mai fost cazul. În timp ce gospodarii din Bozieni eliberau calea autosanitarei în partea cealaltă, în Gorun, lupta pentru o nouă viată căpăta proportii punînd în miscare comunitatea din Oniceni. Gravida a răzbătut prin zăpadă peste trei kilometri după care s-a adăpostit în casa unui sătean de la marginea pădurii, care a pregătit haine uscate pentru drumeti si a anuntat primarul comunei. Acesta a luat decizia de a trimite din Valea Enii o sanie trasă de doi cai, reusindu-se ajungerea la casa unde se adăpostise femeia. Lupta cu viscolul de pe cele două fronturi, din Bozieni si din Gorun – Oniceni a fost coordonată de către primarul Ioan Duminică. După cîteva ore gravida a ajuns la dispensarul din Oniceni, unde a asteptat sosirea ambulantei. „Am fost solicitati pentru a prelua de la domiciliu o gravidă în luna a saptea. Pe parcurs, ambulanta a rămas înzăpezită la Crăiesti, comuna Bozieni. Am solicitat ajutorul primarului comunei, care a pus la dispozitie utilajele si ne-a deschis drumul spre Oniceni. Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns si am preluat pacienta de la dispensar, unde se afla deja în travaliu, dar cu membranele intacte. Am transportat-o pînă la Spitalul Roman după un chin ce a durat ore în sir“, a declarat Paula Leahu, asistentă la Ambulanta Roman. Femeia a născut un copil sănătos, dar nu va uita prin ce experientă a trecut în noaptea de Sfîntul Ioan 2013.

Înghetat în drum

În schimb, Salvarea nu a reusit să ajungă la un bătrîn din localitatea Hoisesti, comuna Mărgineni. „Pacientul are unele afectiuni renale si ne-a chemat în noaptea de luni spre marti, dar nu am reusit să intrăm în sat, toate drumurile fiind blocate. Am mai încercat si marti dimineată si tot nu am reusit. Din păcate, toată zona de est a judetului, la granita cu Vaslui si Iasi, sînt multe drumuri blocate si localităti izolate total. Sperăm să nu avem cazuri grave pe acolo pentru că efectiv nu stim cum să ajungem“, a declarat medicul Pusa Cretu, directorul Serviciului de Ambulantă Neamt. Nu doar viscolul a creat probleme în judet, ci si temperaturile scăzute au pus la grea încercare pe toată lumea. Un bărbat din comuna Podoleni a fost găsit înghetat de consătenii săi pe marginea drumului. Viorel A., de 50 de ani, s-ar fi cinstit luni seara cu niste prieteni, după care a plecat spre casă. Se pare că la un moment dat a căzut în zăpadă, nu a mai putut să se ridice, astfel încît a stat în ger toată noaptea, fiind descoperit abia marti dimineată cînd s-a luminat de ziuă. În momentul în care a fost preluat de echipajul Ambulantei pacientul era în stop cardio-respirator si în soc hipotermic. El a fost dus la UPU Neamt unde medicii au continuat manevrele de resuscitare si au continuat timp de ore bune să-l încălzească în speranta că astfel inima sa ar putea reporni. Din păcate, marti pe la amiază a fost declarat decesul, necropsia urmînd a stabili cauza mortii.

37 de sate blocate total

Marti după-amiază, autoritătile au anuntat că în Neamt erau blocate temporar zece drumuri judetene si nouă comunale, iar pe altele nouă de interes judetean se circula foarte greu. De multi ani nu s-a mai întîmplat să se anunte că viscolul si zăpada au afectat douăsprezece comune cu 37 de sate. Era imposibil de pătruns în sase sate din comuna Bîrgăoani (Talpa, Bîrgăoani, Certieni, Homiceni, Chilia si Breaza), în Itrinesti la Mărgineni, în Prăjesti si Bogzesti la Secuieni, în Climesti la Făurei, în Bălusesti la Dochia, în patru sate din Boghicea – la Nistria, Boghicea, Căuseni si Slobozia, în comuna Bodesti – satul Corni, în sapte sate la Stănita – Stănita, Poienile Oancei, Todireni, Beja, Ghidion, Vlădicele si Chicerea, în satele Totoiesti si Arămoaia din Tupilati, în Tutcanii din Deal si Liliac la Bahna, în sapte sate din comuna Dragomiresti – Dragomiresti, Bornis, Hlăpesti, Mastacăn, Unghi si Vad si în Bordea, Cîrligi, Dusesti si Soci din Stefan cel Mare. Utilajele de la Drumuri Nationale au actionat pentru întretinerea sau pentru deblocarea traseelor Roman – Motca, Tîrgu Neamt – Cristesti, Piatra Neamt – Tîrgu Neamt – Tîrzia si pe Piatra Neamt -Roman. Drupo iesise cu utilajele pe 26 de trasee din judet. Ieri după amiază, la ora închiderii editiei, utilajele de deszăpezire actionau pe 7 drumuri judetene si pe DN 15D, între localitătile Girov si Dulcesti. Informatia a fost furnizată de comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere care se afla pe teren în zonele afectate de viscol. „Majoritatea drumurilor afectate se află în zona Romanului, utilajele lucrînd la deszăpeziri. Probleme sînt în Sagna, Mărgineni, David, dar si pe DN 15D, unde se actionează între localitătile Girov si Dulcesti. Aici circulatia a fost îngreunată, în sensul că s-a mers pe un sigur fir. S-a actionat cu utilaje, iar la această oră (n.n.15,30) se circulă pe ambele sensuri. Lucrătorii Serviciului Rutier sînt pregătiti să intervină acolo unde situatia o cere. Din fericire nu s-au înregistrat accidente rutiere grave. A fost un singur eveniment rutier care s-a soldat cu rănirea usoară a unei persoane“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei.
La rîndul lor, lucrătorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Neamt au fost solicitati să intervină pentru deblocarea mai multor autovehicule rămase înzăpezite. Solicitările au venit în special din zonele în care viscolul si-a făcut de cap.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.