spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Business: Soferii pusi sa contribuie la cresterea veniturilor spitalelor

- Advertisement -

Modificarea din Codul Rutier care ii obliga pe soferi sa treaca mai des pe la medic pentru fisa medicala, la reinnoirea permisului auto, vine ca o mana cereasca pentru spitale. Asta pentru ca mai multe fise medicale pentru permis inseamna mai multi bani intrati in conturile spitalelor. Managerii spitalelor in ambulatoriile carora se intocmesc aceste fise nu isi ascund bucuria. „Eu ii astept cu bucurie sa incasez banii”, spune, mai in gluma, mai in serios, managerul Spitalului Judetean, Gheorghe Damian.

Conducerile unitatilor medicale stiu ca mai multe fise medicale inseamna mai multi bani la bugetele proprii. Daca pentru conducatorii auto disconfortul creat de timpul pierdut pe la usile cabinetelor medicale si, nu in ultimul rand, sumele platite pentru fisa, sunt motive serioase de nemultumire, pentru cei care acorda consultatiile contra cost, modificarea din Codul Rutier este cum nu se putea mai inspirata. „Eu ii astept cu bucurie sa incasez banii. Este o gluma, dar vorbind serios, masura asta noua, pentru fiecare conducator auto inseamna un plus de siguranta in trafic. Depindem pe sosea in mare masura, de sanatatea noastra, care suntem la volan, dar si de starea de sanatate a celorlalti participanti in trafic”, sustine Gheorghe Damian, managerul Spitalului Judetean „Mavromati.

„Nu ne-am gandit sa scumpim fisa medicala”
Modificarea din Codul Rutier intra in vigoare pe 19 ianuarie, data dupa care este de asteptat ca la usile cabinetelor medicale sa se formeze randuri pentru consultatiile celor care urmeaza sa-si reinnoiasca permisul. Investigatiile medicale se vor realiza doar in centrele medicale, policlinicile sau spitalele care au contract cu institutia de asigurari de sanatate. Este posibil ca planurile conducerilor spitalelor sa fie putin stricate de faptul ca multi botosaneni se inghesuie in aceste zile sa-si schimbe permisul tocmai pentru a nu mai fi nevoiti sa plateasca pentru fisa medicala dupa 19 ianuarie. De exemplu, la Spitalul Judetean o fisa medicala pentru permisul auto il costa pe solicitant 70 de lei. „Atat costa acum si atat va costa si dupa 19 ianuarie. Nu ne-am gandit sa scumpim fisa medicala. Vom castiga mai mult prin faptul ca vor fi mai multe solicitari. Nu suntem ingrijorati ca nu vom face fata solicitarilor. Nu se va intampla asta. Sa fie cat mai multi, ca ii programam, facem in asa fel ca sa nu piarda prea mult timp la randuri. Mi se pare foarte buna masura, pentru ca dupa o anumita varsta, daca vrei sa conduci masina trebuie sa treci mai des pe la medic”, a mai precizat directorul celei mai mari unitati medicale din judet.

„Permisul se da oricui, am vazut si analfabeti care au reusit sa il obtina”
Medicii afirma ca modificarea Codului Rutier care ii trimite mai des pe conducatorii auto sa isi verifice starea de sanatate este binevenita. Acestia sustin ca de multe ori soferii nu isi dau seama de o serie de probleme de sanatate care apar si care le afecteaza capacitatea de a conduce in siguranta pe drumurile publice. Ba unii medici considera ca ar trebui aduse si alte modificari la reinnoirea permiselor auto. „Eu as spune sa se tina seama la reinnoirea permiselor auto si de antecedentele conducatorului auto, de cate abateri a avut, ca s-a ajuns la o stare ingrijoratoare pe sosele. Permisul se da oricui, am vazut si analfabeti care au reusit sa il obtina. Se vede si nevoia de a se supune soferii la mai multe testari psihologice. Despre noua masura impusa pentru verificarea periodica a starii de sanatate a soferilor pot sa spun ca este corecta. Chiar daca, in calitate de utilizator al permisului auto poate o consider putin incomoda, deranjanta, dar ca medic pot sa spun ca era nevoie de o astfel de decizie. Starea de sanatate se poate modifica de la un an la altul, uneori chiar de la o luna la alta, nu mai spun din cinci in cinci ani”, afirma Doru Culiceanu, presedintele Colegiului Medicilor Botosani.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.