PARADOX Mai multi comercianti care-si desfãsoarã activitatea în apropierea centrului civic au primit atentionãri de la municipialitate sã nu îndepãrteze gheata sau zãpada din fata sediilor, în caz contrar fiind pasibili de sanctiuni.
Cu toate cã existã o hotãrâre de Consiliu Local, act normativ prin care orice cetãtean – fie persoanã fizicã, juridicã sau asociatie de locatari – este obligat sã curete zãpada ori gheata din fata locuintelor sau curtilor, în caz contrar fiind pasibili de amendã, zona Centrului Civic se pare cã, în ochii municipilitãtii, respectivul act normativ are un statut special. Dacã în anii trecuti s-au aplicat amenzi pentru necurãtirea de gheatã a spatiilor pietonale din fata sediului societãtilor, în ultimele zile, toti cei care au îndrãznit sã respecte legea au fost atentionati în scris cã nu au voie sã curete gheata, pentru a nu deteriora plãcile de granit montate în aceastã varã. „Nici nu mai stiu ce sã fac, sunt dintre putinii care au curãtat gheata din fata sediului firmei, iar azi, (ieri, n. red.) am fost atentionat prin intermediul unui politist local, cã nu am voie sã fac acest lucru. Aceste hârtiii din partea primãriei au fost remise doar celor care si-au fãcut datoria de a îndepãrta gheata din fata sediului firmei, în schimb, cei care nu au fãcut acest lucru, au fost ocoliti de somatiile primãriei. Nu mai înteleg nimic! Dacã nu curãt gheata, sunt pasibil de amendã, dacã o fac… acelasi lucru. În plus, cetãtenii care trec prin zona centralã a municipiului, rãmân ai nimãnui, în opinia oficialitãtilor, nu au decât sã-si rupã oasele, doar sã nu fie deteriorat granitul montat anul acesta”, era pãrerea unui comerciant care-si desfãsoarã activitatea în centrul municipiului.
Patinoar în centrul orasului
Pânã acum, îndepãrtarea ghetii si zãpezii din centrul orasului se fãcea fie cu mijloace mecanice, fie cu ajutorul sãrii sau a nisipului, pentru facilitarea deplasãrii cetãtenilor în zonã. Dat fiind costurile lucrãrilor de reabilitare a centrului civic al municipiului Vaslui si, în special, a faptului cã finantarea este a UE, cu termen de predare a proiectului în aceastã toamnã, poate cã initiativa primãriei este una corectã din punct de vedere legal, cu conditia ca cineva sã se ocupe de îndepãrtarea ghetii cu mijloce care nu afecteazã plãcile de granit abia montate. „Vã aducem la cunostintã cã la curãtirea de gheatã si zãpadã a suprafetelor de granit din zona pietonalã se vor avea în vedere urmãtoarele: – Nu se folosesc nici un fel de substante pentru îndepãrtarea ghetii; – Nu se va face îndepãrtarea mecanicã a ghetii; – Este permisã doar îndepãrtarea zãpezii proaspãt depuse, si doar cu lopeti din plastic sau lemn. Vã multumim!”, este adresa primãriei vasluiene transmisã comerciantilor care „au îndrãznit” sã curete gheata din fata spatiilor în care îsi desfãsoarã activitatea. „Nu mai înteleg nimic! Dacã nu curãt gheata, primesc amendã, dacã fac acest lucru, primesc adresã de la primãrie cã nu mai am voie sã fac acest lucru! În acelasi timp, aceiasi functionari care mã amenintã cu amezi nu fac nimic pentru confortul cetãtenilor! Ce trebuie sã fac, sã astept primãvara sã se topeascã gheata, sau sã pun bani deoparte pentru plata amenzilor?”, era revoltat un alt comerciant care-si desfãsoarã activitatea în centrul municipiului.