spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

COZILE CEAUSISTE, TOT DE ACTUALITATE

- Advertisement -

• nemtenii cărora le expiră în curînd permisele de conducere au luat cu asalt ghiseele Serviciului permise si înmatriculări • motivul: începînd cu 19 ianuarie, permisele se vor preschimba doar cu fisă medicală • taxele mari la înmatriculări i-au alungat pe doritori • cu totii asteaptă modificarea legii • la Roman, a fost îngrămădeală la Biroul Taxe si Impozite locale • în speranta că nu vor plăti taxele majorate, oamenii au venit să le achite •

O parte din lucrătorii de la ghiseele Serviciului Public Comunitar Permise si Înmatriculări Auto Neamt a început anul în fortă. Este vorba de cei care lucrează la ghiseele permise, pentru că la compartimentul înmatriculări bate vîntul. Aglomeratia de la Permise este explicabilă în conditiile în care începînd cu 19 ianuarie va intra în vigoare Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgentă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Printre alte prevederi, modificările aduse Codului Rutier se referă si la obligativitatea întocmirii fisei medicale pentru cei care îsi preschimbă permisele de conducere. În aceste conditii, posesorii de permise cărora le expiră documentele în următoare perioadă se grăbesc să-si preschimbe actul care le permite să conducă autovehiculele pe drumurile publice, pentru a scăpa de fisa medicală. Modificările aduse Codului Rutier si care vor intra în vigoare începînd cu data de 19 ianuarie se referă si la circulatia pe drumurile publice a mopedurilor, precum si la pedepsele ce se vor aplica în cazul soferilor băuti sau a celor care se urcă la volan fără permis de conducere. Asadar, mopedurile au fost introduse în categoria autovehiculelor. Cu alte cuvinte, pentru a conduce pe drumurile publice astfel de autovehicule va fi obligatoriu ca posesorii să detină permis de conducere pentru categoria AM. Vîrsta minimă pentru obtinerea permisului de conducere pentru această categorie este de 16 ani împliniti. Cei care vor fi prinsi conducînd mopeduri fără să detină permis, riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 1 si 5 ani. O ală modificare importantă se referă la conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibatie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sînge, faptă ce se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Se asteaptă timbrul verde

Hulită de toti, noua taxă auto, care prevede inclusiv obligativitatea plătii ei la transcrierea transferului de proprietate, emisă de Guvernul Boc a intrat în vigoare în urmă cu cîteva zile. Aplicarea ei a fost suspendată un an de zile, tocmai datorită protestelor. Cu toate acestea, actualul guvern nu a avut timpul necesar pentru a o modifica, drept pentru care ea este în vigoare. Rezultatul: pe la ghiseele Serviciului Înamtriculări Neamt bate vîntul. Singurii care au ajuns în aceste zile în sediul SPCPIA Neamt au fost cei care si-au adus autoturisme din străinătate. Ce-i drept, la ce aberatii contine această lege, nimeni nu mai face acte de vînzare cumpărare. De exemplu, cumpărătorul unui autoturism Dacia ar fi nevoit să achite cîteva zeci de milioane de lei veci cu titlu de taxă, în conditiile în care masina nu valoarează decît cîteva milioane. În aceste conditii, cei interesati asteaptă decizia actualului guvern care se gîndeste să introducă un timbru verde, adică o taxă ce urmează să fie achitată în functie de norma de poluare a autovehiculului. În acest moment, cei care vor să cumpere o masină înmatriculată în România înainte de 1 ianuarie 2007 trebuie să plătească o taxă de poluare al cărui cuantum se stabileste în functie de capacitatea cilindrică, vechimea masinii si coeficientul de poluare. Taxa se aplică atît masinilor cumpărate din străinătate, cît si celor înmatriculate în România înainte de 2007. Taxa se aplică si în cazul masinilor înmatriculate înainte de 2007, în momentul în care proprietarii vor dori să le vîndă. De asemenea, cei care au cumpărat un autovehicul pentru care nu a fost plătită taxa auto au posibilitatea să o achite în momentul în vor hotărî să îl înstrăineze. Taxa trebuie plătită atît pentru automobilele noi, cît si pentru cele cumpărate la mîna a doua, care nu au mai fost înmatriculate pînă acum în România.

Buluceală mare si la achitarea birurilor

Luni, 7 ianuarie, ziua de Sfîntul Ioan, a fost si prima zi în care autoritătile romascane si-au început activitatea anul acesta, după o vacantă usor prelungită de decizia primarului de a acorda recuperările pentru orele suplimentare lucrate în 2012. În ciuda faptului că a fost zi de sărbătoare, oamenii s-au bulucit la coadă, în speranta că vor plăti nemajorate taxele si impozitele locale. „Prin Hotărîrea de Guvern 1.309 din 27 decembrie 2012 s-au stabilit cuantumurile noilor taxe si impozite locale, hotărîre care a fost publicată în Monitorul Oficial din 28 decembrie. Am tot asteptat sedinta Guvernului de săptămîna trecută pentru a vedea dacă se modifică si Codul Fiscal, în sensul de a vedea dacă se va opta pentru obligativitatea majorării taxelor locale. Cum acest lucru nu s-a întîmplat, începînd de luni, 7 ianuarie, s-a procedat la încasarea taxelor si impozitelor aferente anului 2013, conform actului normativ în vigoare. Lucrătorii de la Biroul Taxe si Impozite au actualizat baza de date de asa natură încît începînd de astăzi s-a trecut la încasarea obligatiilor fiscale, pentru a evita punerea pe drumuri a cetătenilor“, a declarat Lucian Micu, viceprimarul municipiului. Acesta a recunoscut că a existat o bîlbîială în ceea ce priveste taxele si impozitele locale, în sensul că, ba s-a declarat că ele nu se majorează, ba că rămîne la latitudinea autoritătilor locale să hotărască dacă da si cu cît. „Bîlbîiala nu ne-a apartinut. Din momentul în care s-a adoptat Hotărîrea de Guvern si aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial, lucru care s-a petrecut în ultimile zile lucrătoare ale anului trecut, noi am procedat deja la încasarea lor, după cum vedeti“, a mai spus edilul sef adjunct. Reactiile „beneficiarilor“ actului normativ în discutie au fost diferite, în functie de cît de bine sau prost dispusi erau cei care stăteau de ore bune la coadă, unii doar pentru a achita sume infime, reprezentînd de exemplu contravaloarea unui certificat fiscal. „Stau de aproape o oră să plătesc taxele locale, pentru că asa fac în fiecare an. Si apoi am crezut că poate nu plătesc impozitul majorat, dacă vin astăzi, în prima zi de lucru, după sărbători. Asa am auzit la televizor. Azi am aflat că plătesc mai mult cu 16% fată de anul trecut. Ni s-a tot spus că nu s-au majorat, ci s-au indexat impozitele. Păi, nu-i tot un drac? Acest procent e mare, nu glumă si la veniturile de batjocură pe care le avem acesta înseamnă o diminuare si mai drastică a bugetului personal“, a spus nervoasă Maria Georgescu. Altii au găsit, însă si puterea de a glumi. „La început de an o asemenea coadă înseamnă antrenament“, a adăugat, cu umor, Pavel Cling.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.