spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Prima sedintã, primul rãzboi!

- Advertisement -

PRIMUL RÃZBOI Hotãrârea luatã de Guvern la finele lunii decembrie, aceea de a majora taxele si impozitele locale cu 16,05%, i-a bãgat pe consilierii municipiului Vaslui în sedintã. Ieri, edilii municipiului, specialistii din cadrul aparatului administrativ si consilierii locali s-au întâlnit în sedintã extraordinarã pentru a dezbate problema majorãrii taxelor si impozitelor locale impuse de Guvern, mai ales cã nu demult Primãria Vaslui dãdea asigurãri cã nu va majora taxele si impozitele locale în 2013. Problema taxelor si impozitelor a fost prilejul ideal ca unii sã-si dea în petic, si dintr-o dezbatere ce se dorea constructivã, discutiile au generat o bãlãcãrealã de zile mari, care a aprins scântei politice între majoritate si opozitie.

„Codul fiscal, la art. 255, prevede cã o datã la 3 ani se majoreazã si ajusteazã taxele si impozitele locale cu rata inflatiei, prin Hotãrâre de Guvern. Aceasta este de 16%. În întãrirea acestui articol din Codul Fiscal a apãrut HG 1309/27.12.2013, unde se prevede majorarea nivelurilor cu 16%. Aceastã prevedere este imperativã. Practic, autoritatea publicã localã nu-si mai poate spune punctul de vedere cu privire la aceastã indexare. As dori sã evidentiez cele douã prevederi, cea de majorare cu 20% nu am aplicat-o, cea de 16% este imperativã, prin Hotãrâre de Guvern. Având în vedere discutiile apãrute cu diferite ocazii si în diferite zone din tarã, cã în 2013 nu se vor mãri taxele si impozitele locale, au apãrut diferite puncte de vedere, astfel cã unii aplicã majorarea, altii, nu, unii majoreazã cu un procent, altii cu altul. În ultima sedintã de Guvern, s-a precizat astfel, trebuia emisã Ordonanta care sã modifice prevederea referitoare la indexare. În sedinta de sãptãmâna aceasta, Guvernul va lua în discutie ordonanta de aplicare a nivelului taxelor si impozitelor pentru anul 2013. Azi vã informãm, poate amânãm încasarea sumelor pe cele trei capitole în chestiune, astfel încât, când vom lua o Hotãrâre de Consiliu local, sã putem fi în concordantã cu toate actele legislative emise. Deocamdatã nu avem mii de oameni care sã astepte azi sã plãteascã taxele si impozitele pe 2013, pentru câteva zile putem astepta, sã vedem ce apare în cursul acestei sãptãmâni! Dacã vom avea prevederi legislative ulterioare, ne vom întâlni din nou în cursul sãptãmânii viitoare pentru o hotãrâre. Dacã decideti sã aplicãm indexarea de 16%, e corect , dacã decideti amânarea, e corect, dar dacã mai apar prevederi legislative, va trebui sã revenim asupra Hotãrârii luate. Putem transmite casieriilor sã înceapã încasarea taxelor si impozitelor restante, deocamdatã”, a explicat Vasile Pavãl, primarul orasului. Desi ideea primarului a nu ratifica, încã, majorarea impozitelor a fost împãrtãsitã de majoritatea Consiliului si sedinta s-ar fi putut termina în câteva minute, discutiile au continuat.

Deranjati de convocare

„Sedinta de astãzi nu ar fi trebuit sã aibã loc. Din expunerea domnului primar, nu am înteles clar dacã azi votãm sau nu proiectul respectiv. Din pãcate, începem anul cu bâlbâialã a legislativului central, a Guvernului Ponta, care a spus la finalul anului 2012 cã nu vom majora taxele în anul acesta. Acum constat cã se propune indexarea cu rata inflatiei. Guvernul trebuia sã vinã cu o OUG clarã, care sã spunã cã orice Consiliu local poate indexa taxele si impozitele cu rata inflatiei. Nu au fãcut-o, propun sã amânãm acest vot, pentru ca Guvernul sã aibã timp sã emitã actul care lasã la latitudinea Consiliului indexarea”, a declarat Marius Arcãleanu. De asemenea, reprezentantii Opozitiei au reprosat edilului cã finantistii primãriei ar fi trebuit sã prevadã majorarea, putând astfel fi evitatã bulibãseala sedintei de astãzi. „Acum 2 luni trebuia ca specialistii finantisti sã stie cã aceastã prevedere poate sã aparã. Punctul acesta trebuia prezentat atunci, ca o majorare iminentã cu rata inflatiei. Vom vota împotrivã”, a declarat Alecsandru Volocaru. Având în vedere cã Guvernul României a anuntat luarea în discutie a modificãrii Codului Fiscal, spre a oferi fiecãrei autoritãti locale posibilitatea de a creste sau nu nivelul impozitelor si taxelor, în final s-a decis în unanimitate amânarea luãrii unei decizii.

La ghisee nu se încaseazã, dar dupã ce se va indexa, se va încasa

Prin respingerea proiectului de hotãrâre ce trebuia sã dea undã verde aplicãrii hotãrârii Guvernului de majorare a impozitelor si a taxelor locale, alesii vasluieni nu au fãcut decât sã amâne punerea în practicã a majorãrii impozitelor si a taxelor, ceea ce deocamdatã nu înseamnã decât o piedicã pentru contribuabilii care vor sã îsi plãteascã dãrile la începutul anului. Pânã la clarificarea valorilor taxelor si impozitelor cu care vasluienii sunt datori sã contribuie anul acesta la bugetul local, Primãria a luat decizia de a nu încasa niciun leu din obligatiile fiscale aferente anului 2013. ” Deocamdatã încasãm restantele din anii anteriori. Taxele si impozitele locale pe 2013 nu se pot încasa din lipsa unei Hotãrâri a Consiliului local care sã legifereze. Ceea ce am încasat pânã acum a folosit nivelul unei Hotãrâri de Guvern care a fost abrogatã. Acum actul normativ care trebuie luat în discutie ca bazã de pornire este cel din 28 decembrie 2012, Hotãrârea numãrul 1309. Practic aceastã abrogã HG nr. 956, care a fost baza pentru HCL nr. 35/2013, astfel cã nu mai avem bazã de încasare”, a explicat Eugen Bot, directorul Serviciului financiar din cadrul Primãriei Vaslui.

CALCULE

Cât va trebui sã plãtim

Când se va hotãrâ cu privire la majorarea taxelor si impozitelor si pentru vasluieni, de exemplu, valoarea impozabilã pentru clãdirile încadrate în clasa A, clãdirile construite pe cadre de beton, sau din cãrãmidã în 2013 valoarea impozabilã pe mp va creste de la 806 lei, cât s-a plãtit în 2012, la 935 lei. Impozitul pe casele de lemn, vãlãtuci sau alte materiale se va calcula la valoarea de 254 lei/mp, comparativ cu 219 lei/mp în 2012. Majorãri se vor întregistra si la impozitele pentru terenuri. De exemplu, anul acesta, valorea impozitului pentru terenurile intravilane, categoria A, destinate constructiilor va creste de la 6508 lei/ha, la 7553 lei/ha. Bineînteles majorarea impozitelor se va rãsfrânge asupra tuturor categoriilor de terenuri, în functie de amplasare si categorie. De asemenea, indexarea cu 16% se va resimti si asupra altor taxe, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism va fi mai mare cu 1-2 lei, în functie de suprafata pentru care este solicitatã, taxa pentru autorizarea constructiei de chioscuri va primi si ea 1 leu în plus în 2013, de la 7, la 8 lei. Si desfãsurarea de activitãti economice devine mai scumpã, pentru aceasta taxa se majoreazã de la 69 de lei, cât a fost anul trecut, la 80 Ron din 2013.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.