Vremea devine geroasă începând de luni în majoritatea zonelor ţării urmând ca, de la jumătatea acestei săptămâni, valorile termice să devină pozitive, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) valabilă pentru perioada 7-20 ianuarie. Ulterior, de la jumătatea lunii ianuarie, în toată ţara sunt prognozate precipitaţii în mare parte sub formă de ninsoare.
Potrivit meteorologilor, în zona Banatului, în intervalul 7- 9 ianuarie, vremea va fi rece, cu temperaturi medii sub pragul de îngheţ chiar şi la orele amiezelor cu minime cuprinse între -5 si -10 grade Celsius. Între 9 şi 11 ianuarie valorile termice vor fi în creştere, urmând a se situa peste mediile climatologice ale perioadei, cu temperaturi maxime de la 3 la 6 grade Celsius, şi minime nocturne în jurul valorii de zero grade. În săptămâna 14-20 ianuarie se estimează o uşoară răcire a vremii ce va determina un regim termic apropiat de cel normal pentru a doua decadă a lunii ianuarie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte la început, apoi mai ales ninsori, va fi mai mare în intervalul 10-15 ianuarie, respectiv 18-20 ianuarie.
Pentru regiunea Crişanei, până pe data de 9 ianuarie, vremea va fi rece, cu medii ale temperaturilor maxime sub pragul de îngheţ şi ale minimelor nocturne situate aproximativ între -7 şi -11 grade Celsius. După 9 ianuarie, valorile termice vor creşte, iar din 11 ianuarie să se situeze peste mediile climatologice ale perioadei, cu temperaturi maxime, în medie, de 2 – 4 grade Celsius. Minimele se vor încadra între -1 şi zero grade Celsius. În ultima săptămână a perioadei de prognoză se estimează o uşoară răcire a vremii, ce va determina un regim termic apropiat de cel normal în a doua decada a lunii ianuarie. Meteorologii estimează precipitaţii mixte, dar şi ninsori, după data de 10 ianuarie.
Conform prognozei ANM, în Transilvania, intervalul va debuta cu dimineţi şi nopţi geroase, în care mediile minimelor termice vor coborî sub valoarea de -10 grade în toată regiunea, iar în zonele depresionare sub -20 de grade. În zilele de 7, 8 şi 9 ianuarie temperaturile maxime vor fi negative, situându-se, în medie, între -8 şi -4 grade. În partea a doua a săptămânii vremea va fi în încălzire, maximele termice devenind preponderent pozitive, iar valorile minime urmând a se situa în general între -6 şi -2 grade. În săptămâna 14-20 ianuarie, temperatura aerului va fi în scădere uşoară, ceea ce este echivalent cu un regim termic apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii ianuarie. Probabilitatea de precipitaţii va fi redusă în perioada 7-10 ianuarie, dar va creşte ulterior şi va fi mai mare în zilele de 11 şi 12 ianuarie, în jurul datei de 15 şi, din nou, în intervalul 18-20 ianuarie, cu menţiunea că vor predomina ninsorile.
În zona Maramureşului, în perioada 7- 9 ianuarie, vremea va fi rece, cu temperaturi medii la amiază preponderent negative, local sub cele de ger noaptea şi dimineaţa, când minimele termice vor coborî la -10 grade. În partea a doua a săptămânii valorile termice vor fi în creştere şi se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, cu temperaturi maxime, în medie, de zero şi 4 grade Celsius. În a doua parte a lunii ianuarie se estimează o răcire uşoara şi treptată a vremii ce va determina un regim termic apropiat de cel normal al perioadei. Între 10 şi 12 ianuarie, dar şi în intervalul 15-20 ianuarie, sunt prognozate precipitaţii mixte, la început, după care sub formă de ninsoare.
În Moldova, vremea va fi geroasă în primele zile ale intervalului analizat, cu temperaturi minime între -18 şi -10 grade Celsius. La amiază, temperaturile se vor încadra între -7 şi -4 grade. După data de 9 ianuarie, valorile termice vor fi în creştere semnificativă, devenind uşor pozitive la amiază în cea mai mare parte a regiunii, în timp ce, la orele dimineţilor, minimele vor fi, în general, încadrate între -7 şi -3 grade Celsius. Deşi va fi în răcire uşoară, se estimează că regimul termic din săptămâna 14-20 ianuarie se va caracteriza prin valori de temperatura situate în jurul mediilor climatologice. Vor fi ninsori locale la începutul intervalului, apoi probabilitatea de precipitaţii va fi mai mare în zilele de 14 şi 15 ianuarie, respectiv 18-20 ianuarie.
Prognoza ANM relevă faptul că, în zona Dobrogei, vremea va fi rece în primele zile ale intervalului, cu valori maxime negative şi minime ce pot atinge pragul gerului. După 9 ianuarie valorile de temperatură vor fi în creştere, cele maxime devenind pozitive, iar minimele urmând a se situa uşor sub limita de îngheţ. În primele două zile ale intervalului de prognoză va ninge slab la nivel local. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai mare după data de 14 ianuarie.
Pentru zona Munteniei, meteorologii estimează o vreme rece în primele zile ale intervalului, cu valori uşor negative la amiază şi cu nopţi în care temperaturile vor coborî până la limita gerului, de -10 grade Celsius. După data de 10 ianuarie vremea se va încălzi, sfârşitul de săptămână va aduce temperaturi maxime, în medie, de 4 până la 7 grade Celsius, precum şi minime uşor negative. Pe parcursul săptămânii 14-20 ianuarie nu vor fi variaţii termice importante, regimul termic menţinându-se apropiat de cel mediu multianual pentru luna ianuarie. În zilele de 7 şi 8 ianuarie vor fi ninsori slabe la nivel local, apoi probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare în intervalele 13-15 ianuarie, respectiv 17-20 ianuarie.
În Oltenia, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu valori în jurul a zero grade Celsius la amiază şi cu dimineţi în care temperaturile vor coborî izolat până la limita gerului, respectiv -10 grade Celsius. După data de 10 ianuarie vremea se va încălzi apreciabil, sfârşitul de săptămână aducând temperaturi maxime, în medie, de 5 – 8 grade Celsius, şi minime uşor negative. Pe parcursul săptămânii 14-20 ianuarie nu vor fi variaţii termice importante, vremea fiind normală şi apropiată de media multianuală a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) va fi mai mare după 10 ianuarie, dar mai ales între 13 şi 15 ianuarie.
La munte, intervalul va debuta cu o vreme geroasă în majoritatea masivelor. După data de 8 ianuarie valorile termice vor fi în creştere uşoară, astfel încât în zilele de 10 şi 11 ianuarie temperaturile medii vor ajunge la aproximativ -8 grade Celsius noaptea şi la -3 grade Celsius ziua. În perioada 13 – 20 ianuarie nu vor fi variaţii termice importante, temperaturile menţinându-se în jurul mediilor multianuale ale celei de-a doua decade a lunii ianuarie. Precipitaţii, mai ales sub formă de ninsoare, se vor semnala după
data de 10 ianuarie.
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 7 – 20 ianuarie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.
AGERPRES.ro