spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Firme controversate fac afaceri cu municipalitatea gălăţeană: Primăria dă bani grei pentru comunicaţii speciale!

- Advertisement -

Peste 550.000 lei din banii Galaţiului se duc pe echipamente de comunicaţii * La licitaţie s-a prezentat o singură firmă, care i-a aparţinut, până în 2008, lui Bogdan Chireac, fost redactor-şef la «Gândul» * În acte, firma îi aparţine acum unei elveţian, dar are împuterniciţi în România şi puncte de lucru în 10 judeţe
Primăria Galaţi cheltuieşte 556.366 de lei din fondurile proprii pentru a-şi îmbunătăţi şi extinde, în cursul acestui an, sistemul de comunicaţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, Mihai Costache, echipamentele le vor permite angajaţilor Primăriei şi instituţiilor edilitare să folosească sistemul de comunicare cu care lucrează, în prezent, Jandarmeria, Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Sistemul în care se va comunica se numeşte Tetra, iar tehnologia pe care a cumpărat-o municipalitatea, cu bani mulţi, poartă numele Dimetra şi e creată de Motorola. Activităţile reţelei moderne vor fi administrate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), pe care îl folosesc şi Administraţia Prezidenţială, Guvernul sau Ministerul de Interne cu structurile sale.

Pentru cumpărarea echipamentelor s-a organizat o licitaţie, cu invitaţie de participare lansată pe data de 16 noiembrie şi atribuire efectuată pe 21 decembrie. Deşi în ţară sunt patru distribuitori autorizaţi să vândă echipamente Dimetra, singura firmă care a participat la licitaţia deschisă de Primăria Galaţi, şi care a şi câştigat-o, a fost S.C. Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii S.R.L..
Firma are un portofoliu bogat, dar şi lucrări realizate cu cântec în presă, cum ar fi cele în valoare de 7 milioane de euro pentru Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti, care administrează Otopeniul şi Băneasa. Până în 2008, acţionar în firmă a fost Bogdan Chireac, fostul redactor-şef al cotidianului Gândul, despre care presa centrală a scris, la acel moment, că ar fi primit în mod inexplicabil contracte de la STS şi că ar fi făcut afaceri necurate cu statul, din care s-ar fi ales cu peste 15 milioane de euro. Din 2008, firma este administrată din Elveţia, având doi împuterniciţi în România.

Ce a cumpărat Primăria

Sistemul cumpărat de Primăria Galaţi este compus din două posturi de operator de dispecerat şi 40 de staţii mobile, la care se adaugă accesorii necesare conectării şi funcţionării posturilor, terminalului fix de emisie-recepţie şi staţiilor. În pachet sunt incluse şi softurile cu licenţă pentru funcţionarea sistemului şi punerea acestuia în funcţiune. Vorbim despre tehnologie modernă şi calculatoare pentru dispeceri cu procesoare Intel i3 sau echivalent, memorie video extinsă şi plăci video performante, conectivitate bună şi monitoare touchscreen cu diagonală de minim 23 de inchi. Şi terminalul fix de comunicare, dar şi staţiile vor fi performante.

De ce atâta cheltuială

Primăria are deja un dispecerat, dar nu unul performant, apreciază Mihai Costache. „Funcţionează, în sediul Primăriei, acest dispecerat pentru situaţii de urgenţă unde lucrează trei persoane. Implementarea noului sistem nu va presupune, deci, noi angajări. Avem şi staţii, dar acumulatorii ţin doar câteva minute. Reţeaua de comunicare cu instituţiile edilitare se bazează pe telefoane fixe şi mobile, dar funcţionarea sa este defectuoasă. Se folosesc ambele tipuri de telefoane, sunt multe numere şi multe canale de comunicare, iar informaţia nu are un circuit eficient”, a declarat Mihai Costache. Purtătorul de cuvânt susţine că proiectul de implementare a Tetra-Dimetra se va dezvolta în două etape: mai întâi angajaţii Primăriei şi cei ai instituţiilor edilitare vor comunica între ei prin intermediul noului sistem. Apoi, în a doua etapă, vor putea ţine legătura, în timp real, cu Jandarmeria, Poliţia şi ISU. În această a doua etapă, consideră Mihai Costache, e nevoie ca echipamentele Primăriei să fie similare cu cele pe care le folosesc jandarmii sau poliţiştii şi din acest motiv a fost ales şi tipul de echipament Tetra-Dimetra. Tot în această etapă se va justifica pe deplin şi colaborarea cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. „În baza acestei colaborări, Primăria nu va trebui să plătească pentru comunicaţiile pe care le va efectua în reţeaua Tetra. Singurele costuri ale comunicării sunt cele deja contractate pentru implementarea sistemului”, a mai spus Mihai Costache.

Cine ne vinde echipamentele

Motorola este creatorul tehnologiei Dimetra şi îşi vinde acest tip de produse în România prin intermediul a patru reprezentanţi, trei din Bucureşti şi unul din Braşov, se arată pe site-ul companiei internaţionale de telefonie. Firma care a participat la licitaţia Primăriei Galaţi, SC Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL, are sediul central în Bucureşti, pe strada Poligrafiei, dar are un punct de lucru şi în oraş, pe strada George Coşbuc. Până în 2008, acţionar în firmă a fost Bogdan Chireac, om de afaceri şi fost redactor-şef la ziarul „Gândul”. În repetate rânduri, presa a speculat că STS i-a dat contracte lui Chireac în defavoarea statului. Din 2008, firma este în administrarea Swiss Technology Financing AG, din Elveţia, conform informaţiilor Registrului Comerţului. Sediul social al întrerpinderii elveţiene este: Epalinges, Bois de Menton, Nr. 13. Întreprinderea de la această adresă, potrivit Registrului Comerţului din Canton de Vaud, este administrată de un anume Bernard Rodieux. Întreprinderea are înregistrate 153 de conduri CAEN şi scopul declarat este administrarea de societăţi din Elveţia şi din străinătate. Întreprinderea are doi împuterniciţi în România: Aurelian Echim şi Ion Alexandru Rusovici.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.