spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Judecătorul Mircea Aron şi-a depus candidatura pentru şefia CSM

- Advertisement -

Judecătorul Mircea Aron, membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi-a depus oficial candidatura pentru funcţia de preşedinte al CSM, pe site-ul oficial al instituţiei fiind publicat vineri dimineaţă proiectul său de candidat.

Mircea Aron susţine că a decis să candideze deoarece, în calitate de judecător al ÎCCJ, înţelege foarte bine situaţia cu care se confruntă „cea mai grea instanţă din ţară” din cauza lipsei de personal şi cât de „important este să se revină la normal”. De asemenea, hotărârea sa de a candida este rezultatul „îndemnului transparent al unei majorităţi consistente din rândul judecătorilor membri ai CSM”, mai menţionează Aron, subliniind că de-a lungul carierei de 31 de ani de magistratură nu a avut nicio funcţie de conducere în sistemul judiciar.

„În condiţiile de astăzi ale României, în care atmosfera este intoxicată, sufocată de tot felul de crize, speranţa publică în buna credinţă a celor care exercită funcţii de demnitate a devenit o himeră. Prin urmare, oricine îşi asumă candidatura la o astfel de funcţie trebuie să devină conştient că angajamentul în funcţii de decizie în serviciul public se expune suspiciunii, erodării propriei imagini şi invadării spaţiului intim dincolo de limitele rezonabile. Dacă mai adaug modul în care o bună parte din media, în goana după subiecte şi audienţă amplifică această ambianţă, trebuie să ai o determinare serioasă în demersul de ocupare a unei funcţii de conducere, fie ea şi aceea de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii pe termen de un an”, consideră judecătorul.

El subliniază că, în cursul mandatului de membru CSM, a interpretat noţiunea de ‘consiliu” ca fiind un organ colegial în care deciziile se iau după dezbateri serioase, cu argumente lipsite de emotivităţi şi partizanate, că asumarea deciziilor în afara spaţiului care defineşte CSM-ul ca organ colegial este riscantă, pernicioasă.

Mircea Aron susţine că un alt motiv care l-a determinat să candideze este avantajul de a fi unul dintre judecătorii ÎCCJ, deoarece poate înţelege mai bine greutăţile cu care se confruntă instituţia din cauza lipsei de personal.

„Or, în perioada de 20 de ani de când sunt în această instanţă, Curtea nu s-a confruntat cu o condiţie atât de grea: 29 de judecători lipsă din schema acesteia. Paradoxal, cea mai importantă şi cea mai grea instanţă din ţară se confruntă cu cea mai rea situaţie de personal. Am stăruit în cei doi ani, de când aceasta se agravează, în remedierea ei. S-a mers în mai rău. S-a ajuns ca judecătorii din completele de judecată să termine uneori şedinţele de judecată după ora 24:00. Nu este locul aici pentru a căuta răspunderi. Important este să se revină la normal. Desigur, pentru preşedintele CSM aceasta trebuie să devină o prioritate. Cine ar putea să înţeleagă mai bine în Consiliu această prioritate decât un judecător al instanţei supreme care s-a confruntat cu această problemă? Anul 2013 se anunţă, aşa cum precizează şi conducerea Înaltei Curţi, o perioadă de modificări radicale în competenţa acestei instanţe, prin intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă care instituie mecanisme procedurale noi în rezolvarea cauzelor civile”, se arată în proiectul de candidat.

El mai spune că, nu în ultimul rând, hotărârea de a candida este rezultatul îndemnului transparent al unei majorităţi consistente din rândul judecătorilor, membri ai CSM.

Judecătorul menţionează că de mare importanţă va fi comunicarea CSM cu ministrul Justiţiei, cu Legislativul şi cu Executivul şi consideră o oportunitate că actualul ministru al Justiţiei este un magistrat care a plecat în actuala funcţie din calitatea de judecător al Înaltei Curţi, membru al Consiliului.

Aron spune că o altă prioritate a sa în 2013 va fi aceea de a acţiona în calitate de garant al independenţei justiţiei.

„Statul de drept este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, dar şi un deziderat al societăţii româneşti. Or, acesta poate fi realizat doar printr-o justiţie performantă, eficientă şi mai ales independentă. (…) În ce priveşte funcţionarea Consiliului, consider că este necesar să punem mai multă ordine în activitatea acestuia, să stabilim precis orarul săptămânal în care vor avea loc şedinţele de plen, de secţie, dar şi întâlnirile membrilor comisiilor pe domenii de activitate şi ale grupurilor de lucru. (…) Referitor la atribuţiile Consiliului, în prima partea a anului trebuie finalizate lucrările Comisiei nr. 1, referitoare la modificările legilor justiţiei ce urmează sa fie prezentate ministrului justiţiei în vederea sesizării Parlamentului. Din dezbaterile ce au avut loc în cadrul Comisiei nr. 1, dar şi din cele care au loc în spaţiul public rezultă că ar fi oportună o mai accentuată contribuţie a secţiei de procurori din CSM în numirea şefilor la vârf din cadrul Ministerului Public, că este necesară regândirea sistemului de evaluare a activităţii magistraţilor pentru eficientizarea acestuia”, mai arată magistratul.

De asemenea, Mircea Aron subliniază că anul 2013 a fost declarat şi anul unor reforme constituţionale profunde şi că va fi important ca statutul magistratului să nu fie degradat, ca independenţa justiţiei să nu fie afectată şi că o atenţie specială va trebui acordată de conducerea CSM Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.