spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Noutăţile lui 2013: austeritate, scumpiri şi experimente fiscale

- Advertisement -

Petrecerile de Anul Nou s-au terminat, aşa că vrancenii trebuie să se pună la curent cu noutăţile aduse de anul 2013 u noi reguli de obţinere a permisului de şofer, impozite mai mari cu pană ala 20 %, introducerea certificatului de conformitate al vehiculului pentru cei care vor să cumpere maşini, cartea de identitate cu CIP şi reţeta electronică sau noua lege anti-fumat, iată doar cateva din noutăţile cărora trebuie să le facem faţă în acest an u de la 1 martie 2013 veţi avea mai multe drepturi în calitate de pasageri care călătoresc cu autobuzul şi autocarul u Ziarul de Vrancea vă prezintă detaliat în numărul de astăzi noutăţile cu care vine 2013
Noul an aduce cu el o serie de schimbări ale legislaţiei care vor genera mai multă birocraţie, dar şi scumpiri care vor scoate din buzunarele romanilor mai mulţi bani. Unele dintre majorări erau aşteptate, cum ar fi majorarea accizelor ca urmare a devalorizării leului, altele sunt o surpriză neplăcută pentru consumatori. Din păcate, la capitolul accize nu doar cursul se schimbă, ci şi nivelul accizelor de la motorină şi, posibil, ţigări. Pentru 2013 cursul luat în calcul este de 4,5223 lei/euro, anunţat de Banca Centrală Europeană la 1 octombrie, faţă de 4,3002 lei/euro cat a fost pe parcursul lui 2012. Mai mult, Guvernul a aprobat creşterea accizelor la motorină de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă. Şi la ţigarete s-ar putea să asistăm la o creştere a accizelor de la 71,19 euro/1000 ţigarete la 81,78 euro/1000 ţigarete, care ar putea intra în vigoare de la 1 iulie. Preţul energiei electrice creşte cu 10% de la 1 ianuarie, în timp ce la gaze este anunţată o majorare a tarifului cu 13% în 2013, în două etape. Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că în 2013 va lua în calcul o scădere a contribuţiilor sociale cu 5%.

TVA se plăteşte la încasarea facturilor

De la 1 ianuarie intră în vigoare mai multe noutăţi legislative introduse în Codul Fiscal pe parcursul acestui an. Pentru agenţii economici, una dintre cele mai importante măsuri este plata TVA la încasarea facturilor, în cazul celor care au o cifră de afaceri mai mică de 2,25 milioane lei. Măsura a fost gandită ca o formă de sprijin pentru firmele mici. Cu această ocazie, au fost modificate şi mai multe declaraţii care trebuie depuse la Finanţe. O altă noutate importantă introdusă în Codul Fiscal este aceea că persoanele juridice vor putea plăti anticipat impozitul pe profit, trimestrial, sistem care pană acum se aplica doar persoanelor fizice. Agenţii economici care vor opta pentru acest sistem pană la data de 31 ianuarie 2013 vor putea plăti impozitul în patru tranşe, pană pe data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se face plata. Această modalitate de plată este obligatorie pentru doi ani, iar sumele plătite se calculează în baza impozitului pe profit plătit în anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum.

Firmele pot plăti în avans impozitul pe profit

De la 1 octombrie 2013, societăţile rezultate în urma reorganizărilor vor putea să recupereze pierderile fiscale, lucru care nu este posibil în prezent. Termenul de aplicare a măsurii privind amanarea plăţii TVA în vamă pentru importurile efectuate de persoane care obţin certificare de amanare a plăţii va fi prelungit cu patru ani, pană la 31 decembrie 2016. Potrivit OG 15/2012 locul prestării serviciilor de închiriere de mijloace de transport pe termen lung, inclusiv serviciilor de leasing va fi locul unde beneficiarul este stabilit, îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită. De asemenea, nu se mai reţine la sursă impozitul din activităţi independente desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil, a contractului de agent, încheiate cu contribuabilii care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi sunt înregistraţi fiscal. Pană acum, plătitorii aveau obligaţia de a calcula şi de a vira impozit prin reţinere la sursă. Începand de anul viitor, angajatorii nu vor mai depune fişe fiscale, însă vor trebui să declare informaţiile în formularul 205, care va putea fi depus şi prin internet.

Primarii au libertate la creşterea taxelor

Autorităţile locale nu vor mai fi obligate să actualizeze taxele locale cu rata inflaţiei din ultimii trei. Potrivit actualelor prevederi ale Codului Fiscal, dările ar trebuie majorate cu 16% în acest an. Guvernul a anunţat însă că va modifica legea pentru ca şi această creştere să fie opţională. În afară de actualizare, primăriile pot majora taxele şi impozitele cu pană la 20%. În general, cei mai mulţi primari spun că oamenii sunt prea săraci pentru a putea plăti mai mult. Pentru noul an, viaţa primarilor nu se anunţă una uşoară, deoarece criza economică continuă, nu sunt bani de investiţii şi nu au fost plătite în întregime nici datoriile acumulate în anii precedenţi. De asemenea, nici angajări nu se vor putea face prea uşor în sistemul public, eventual doar cu pile, pentru că premierul Victor Ponta a anunţat că în 2013 cuvantul cheie este ”austeritate”.

Reţeta electronică, obligatorie de la 1 ianuarie 2013

Şi sistemul de asigurări sociale de sănătate ar putea funcţiona după noi reguli din acest an. Aceasta pentru că noua lege a sănătăţii ar putea intra în dezbatere în februarie-martie 2013. Conform principalelor modificări luate în discuţie, casele judeţene de asigurări de sănătate ar putea fi înlocuite de societăţile mutuale de asigurări de sănătate, spitalele ar putea să fie reorganizate în unităţi publice, private şi publice cu structuri în care se desfăşoară activitate privată. Ar putea fi introdusă şi coplata în sistemul public de sănătate. Pană atunci însă, medicii, spitalele trebuie să se conformeze şi să le prescrie bolnavilor reţete în format electronic. Aceasta pentru că de la 1 ianuarie 2013 reţeta electronică va deveni obligatorie. Conform unei situaţii a Casei de Asigurări de Sănătate(CAS) Vrancea pană în luna decembrie foloseau reţeta electronică 124 de medici de familie, 14 medici specialişti, Centrul Materna şi toate farmaciile din judeţ. Şi cardul electronic de asigurări de sănătate va deveni realitate în 2013. Cardul se va distribui în prima parte a anului, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului. Cardul ar trebui să ajungă la persoanele care au împlinit 18 ani. Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date medicale precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, donator de organe şi boli cronice, informaţii care pot salva viaţa pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical. Cu toate acestea, medicii de familie nu sunt de acord cu privire la faptul că ar trebui să se ocupe de distribuţia, verificarea şi validarea cardurilor. Aceştia consideră că toate aceste activităţi ar trebui să fie realizate de către angajaţii caselor de asigurări.

Fumatul interzis în spaţiile publice

O nouă lege anti-fumat ar putea să intre în vigoare din 2013. Fumatul ar putea fi astfel interzis în parcurile pentru copii, în universităţi, în taxiuri, în maşina de serviciu, dar şi în cofetării, expoziţii sau malluri. Potrivit noii legi antifumat, fumătorii îşi vor mai putea aprinde ţigările doar în baruri, cluburi, discoteci sau cantine. În restaurante însă, proprietarii vor putea decide dacă fumatul este sau nu interzis. Cu toate acestea, unde se va permite fumatul, accesul minorilor va fi interzis. Potrivit legii, proprietarii care nu respectă noile norme riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei.

Vom avea cărţi de identitate electronice

Din 2013 apare şi cartea de identitate cu CIP. Documentul va fi de tip smart card şi va conţine atat date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, cat şi în format electronic. De asemenea, datele personale care se înscriu pe cartea electronică de identitate, în format tipărit, vor fi cele care apar şi în cărţile de identitate precum: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura, fotografia, CNP şi adresa de domiciliu a titularului. Vor mai fi menţionate şi alte informaţii precum prenumele părinţilor titularului, certificate digitale, date biometrice ale titularului, constand în imaginea facială şi două amprente. Amprentele vor fi luate doar cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate, iar la cererea solicitantului, cărţile pot fi eliberate fără a conţine aceste imagini. Cu toate acestea, abia din luna iunie se va realiza o platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cărţii electronice de identitate şi punerea în circulaţie a acesteia. În zilele următoare Ziarul de Vrancea va dezbate şi alte noutăţi aduse de noul an.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.