spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Piaţa muncii a crescut în 2012 pentru prima dată de la startul crizei

- Advertisement -

Serviciile au fost motorul acestei creşteri * Totuşi, mediul de afaceri este încă în suferinţă * Munca la negru rămâne o problemă, deşi numărul muncitorilor fără contract a intrat în scădere
Criza economică a măcinat piaţa muncii încă de la debut, în toamna lui 2008. Numai la Galaţi, sute de angajaţi şi-au pierdut slujbele doar în primele luni de recesiune. Alte câteva mii de locuri de muncă s-au desfiinţat în anii de criză profundă care au urmat – 2009, 2010 şi 2011. Şi, deşi nici 2012 nu a fost un an uşor pentru angajatori şi angajaţi deopotrivă, el a fost primul din 2008 încoace în care piaţa muncii a înregistrat o uşoară creştere.

Gălăţenii cu slujbe s-au înmulţit cu 4,5 la sută

„2012 a fost primul an de după startul recesiunii în care numărul de salariaţi – atât din sectorul bugetar, cât şi din sectorul privat – din judeţul Galaţi a crescut uşor, de la 107.807, în ianuarie, la 112.754, în decembrie”, a declarat şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Ionel Petrea. Am asistat, aşadar, la o creştere a numărului de salariaţi cu aproape 5.000, însemnând un plus de 4,5 la sută.
În acelaşi timp, s-au înregistrat urcări şi la numărul de contracte individuale de muncă (diferit de numărul de angajaţi, întrucât un angajat poate avea mai multe contracte de muncă), dar şi la numărul de angajatori. Astfel, numărul de contracte de muncă a crescut cu 5,5 la sută (de la 115.646, în ianuarie 2012, la 122.082, în decembrie 2012), iar numărul de angajatori activi a crescut cu 10 la sută (de la 9.579, la începutul anului, la 10.599, la sfârşitul anului).
„Întreaga piaţă a muncii s-a stabilizat în 2012 şi am început să creştem, după ce în 2009, 2010 şi 2011 am avut scădere”, a afirmat şeful ITM Galaţi.

Piaţa muncii a evoluat datorită serviciilor, nu industriei

Un semnal încurajator este acela că numărul de salariaţi şi cel de contracte de muncă au crescut în ciuda crizei continue din industrie şi a angajărilor sezoniere din construcţii şi agricultură. De altfel, nu au fost aceste trei sectoare de activitate cele care au susţinut creşterea de pe piaţa muncii.
„Piaţa muncii a crescut în 2012 deoarece economia s-a mişcat mai bine, iar motorul acestei creşteri au fost serviciile”, a apreciat Ionel Petrea.

Totuşi, a precizat şeful ITM Galaţi, mediul economic este încă în suferinţă. A spus-o, în toamnă, şi comunitatea locală a oamenilor de afaceri. “Se poate observa o stare de nemulţumire în rândul oamenilor de afaceri. E greu şi, dacă lucrurile se mişcă, totuşi, este pentru că oamenii de afaceri trag tare, nu pentru că autorităţile îi ajută”, declara, în septembrie 2012, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Galaţi, Marian Filimon, cerând iniţierea unui dialog real între stat şi sectorul privat în vederea identificării problemelor cu care se confruntă agenţii economici şi a pârghiilor prin care statul poate ajuta la soluţionarea lor şi în scopul construirii unei politici benefice tuturor părţilor: stat, angajatori şi angajaţi. “Dacă nu suntem ajutaţi, dacă nu se găsesc strategii, măcar să fim lăsaţi în pace, să nu ni se mai pună beţe în roate!”, spunea atunci Filimon.

„Munca la negru rămâne o problemă”

Revenind la piaţa muncii, trebuie precizat faptul că cea mai gravă boală a sa, munca la negru, a intrat în remisie în 2012, fără a dispărea cu totul. „Numărul de lucrători fără forme legale de angajare a scăzut în 2012 faţă de 2011, ca urmare a apariţiei Legii 52 din 2011 ce reglementează activitatea zilierilor, dar şi pe fondul îmbunătăţirii comunicării cu societatea civilă, care sesizează tot mai des cazurile de muncă la negru”, a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea. „Totuşi, munca la negru rămâne o problemă şi o prioritate pentru noi”, a spus reprezentantul Ministerului Muncii.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.