spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Vasluianul anului: Gheorghe Safir

- Advertisement -

EI AU FÃCUT PERFORMANTÃ ÎN 2012

AFACERI

VASLUIANUL ANULUI

MODEST…. Gheorghe Safir a mai bifat un an de succese. Alãturi de fiii George si Iulian, acesta a construit o afacere care se dezvoltã în permanentã. Doar în 2012, firma sa a fãcut investitii de peste 5 milioane de Euro, sporindu-si si cifra de afaceri cu aproximativ 10%. În plus, putini stiu cã firma Safir sustine si sponsorizeazã multe echipe si evenimente sportive si sociale. Echipa de handbal HC Vaslui, micii fotbalisti „boboceii galben-verzi”, echipa de volei de la LMK sunt pricipalele echipe sustinute de aceastã firmã. Demn de mentionat e faptul cã Gheorghe Safir a investit atât în mediul urban cât si în mediul rural, oferind locuri de muncã unor vasluieni care n-ar fi avut nicio sansã sã lucreze acolo unde locuiesc.

ADMINISTRATIE

PRIMARUL ANULUI

SERIOS… Vasile Pavãl, primarul Vasluiului, poate fi socotit primarului anului care se încheie, în judetul Vaslui, pentru performantele sale administrative. În mediul rural, primarul de la Stefan cel Mare, Mihai Moraru, poate fi desemnat cel mai bun primar din mediul rural vasluian, având realizate sau în derulare proiecte de peste cinci milioane de euro, o performantã greu de egalat de vreun edil de la tarã!

POLITICA

POLITICIANUL ANULUI

PROFESIONIST… Abia intrat în politica mare, medicul husean Nelu Tãtaru poate fi considerat politicianul anului. Acesta a câstigat alegerile parlamentare în cel mai greu colegiu posibil, învingându-l pe liderul PDL, Dan Marian. Victoria sa e cu atât mai importantã cu cât acesta poate fi considerat un „novice” în politicã. A contat, însã, faptul cã pe plan profesional acesta avea construit deja un nume si, astfel, cariera profesionalã l-a ajutat în politicã.

Au fãcut mai multã administratie si mai putinã politicã

UNII CU MUNCA ALTII CU VORBA Anul 2012 a fost anul alegerilor locale si al confirmãrilor. Vechii primari au luptat pentru a-si pãstra scaunele de edili, în timp ce noii candidati au avut de luptat din greu cu masinãriile de vot existente si pe care primarii în functie le-au folosit din plin. În plus, ceea ce a salvat pielea multor primari care sunt si acum pe functie a fost tocmai legea care dãdea drept câstigãtor pe acela care câstiga cu 50% plus unu din totalul voturilor liber exprimate. Asa se face cã, la Vaslui, peste 80% dintre primari au fost reconfirmati de electorat, desi o parte au avut mari probleme în seara de dupã alegeri, fiind departajati de o mânã de voturi de contracandidati. Dacã nu ar fi fost în vigoare legea electoralã si ar fi existat douã tururi de alegeri, foarte posibil cã multi primari ar fi pierdut lupta. Dincolo de aceste consideratii, trebuie spus cã acei primari sau candidati care au demonstrat cã sunt buni în comunitãtile lor, oameni gospodari, cu aplecare cãtre problemele concetãtenilor, au câstigat detasat. Alegerile locale au avut si un moment mai putin obisnuit, în judetul Vaslui. În comuna Bãcesti, primarul Horatiu Cãrãusu nu a avut niciun contracandidat, pentru cã niciun localnic nu s-a încumetat sã se lupte cu actualul edil. Cu toate acestea, desi ar fi putut câstiga cu un singur vot, primarul Cãrãusu a fost votat de mai bine de 70% din populatie. Cei mai tari primari de comune din judet, ca numãr de voturi si procente obtinute, au fost cei de la Stefan cel Mare si Coroiesti, acolo unde primarii în functie au obtinut peste 90% dintre voturile cetãtenilor care s-au prezentat la sectiile de votare.

Judetul Vaslui, cu cele trei municipii si douã orase, Murgeni si Negresti, dar si cele 81 de comune, are din luna iunie alti primari. Este adevãrat, numãrul noilor primari este destul de mic în comparatie cu ce era înainte de iunie, însã esentialul este cã în unele comune sau orase primarii s-au schimbat pentru cã electoratul nu i-a mai dorit pe vechii edili. La Cozmesti, Suletea sau Codãesti, de exemplu, sunt alti primari, care au demonstrat cã sunt mai buni decât cei vechi. În orase, cei trei primari de municipii au reconfirmat, fiind alesi cu scoruri zdrobitoare. Cel mai bun primar al anului 2012 în preferintele cititorilor ziarului nostru este Vasile Pavãl, primarul Vasluiului, cel care a arãtat cã mai are multe de demonstrat si destul de multe de fãcut pentru a schimba fata orasului. Vasluiul este un santier, pe care se lucreazã destul de intens, fie cã este vorba de modernizarea Spitalului Judetean de Urgentã, la noua garã, cu peroane si tunele subterane, strãzi si parcãri asfaltate, noua piatã Vidin, apartamente ANL, iar meritul în mare parte îi apartine primarului Pavãl. Conform bilantului Institutului pentru Politici Publice, Vasluiul ocupã un loc în primele 20 de municipii din România ca eficientã în accesarea de fonduri europene pentru modernizare. Marea problemã a primarului Pavãl în acest an a fost realizarea si continuarea programului de asfaltare, program blocat timp de mai bine de sase luni de modernizarea sistemului apã-canal, lucrare aflatã sub jurisdictia CJ Vaslui. Desi nu a putut realiza ceea ce si-a propus si strada Stefan cel Mare este un santier, primarul Pavãl este multumit pentru cã reusit sã semneze documente de prelungire a actualului contract cu fonduri europene. În total, prin efortul primarului Pavãl, Vasluiul are în derulare proiecte în valoare de 70 de milioane de euro. Un alt primar care este în preferintele cititorilor VRN este edilul Husului, Ioan Ciupilan. Acesta a avut mari emotii cu asfaltarea orasului, lucrare blocatã timp de aproape doi ani. Cu putin înainte de începerea campaniei electorale, Ciupilan a primit vestea cea bunã: putea începe asfaltarea orasului, cu o firmã declaratã câstigãtoare. Din pãcate, Ciupilan, care a câstigat ca independent cu peste 75% din voturi, s-a implicat tot mai mult în politicã, în detrimentul administratiei, cred husenii. Primarul Husului a încasat un dus rece la alegerile parlamentare, când a fost seful de campanie al candidatului PDL, Cristian Boureanu.

Mihai Moraru, cel mai bun primar de comunã din 2012

La nivel de comune, cititorii VRN au fãcut cinci nominalizãri de primari care au schimbat în bine fata localitãtilor pe care le conduc. Cel mai tare primar de comunã din judet este, de departe, noul primar de la Stefan cel Mare, Mihai Moraru. Acesta a atras sau are în derulare proiecte de peste cinci milioane euro. „Practic, facem asfaltãri sau vom începe lucrãri noi în toate cele sapte sate componente. Lucrãm la asfaltarea satului Brãhãsoaia, la Bârzesti, unde vom turna 4,5 km de asfalt prin partea de deal si 1,6 km pe vale, pânã în centru, covor asfaltic pe drumul spre Cãlugãreni, canalizare si apã la Mãrãseni, dupã care vom asfalta ulitele principale, pânã la bisericã, strãzi noi betonate la Stefan cel Mare sau Cãntãlãresti. Avem deja trei cãmine culturale si lucrãm la al patrulea, în Mãrãseni, în locatia unei foste scoli. Sunt si alte proiecte la care lucrãm, printre care împãdurirea unor suprafete întinse, noi fântâni în toate satele, un nou pãrculet la Muntenesti sau scoli noi, care sunt acum în lucru. Practic, în fiecare sat avem câteva proiecte în derulare si nu mã opresc aici. În 2013, voi accesa orice sesiune de depunere de proiecte”, anuntã primarul Moraru.

Ei sunt primarii cu care ne mândrim!

În zona Husului, primarul Vasile Tabãrã, de la Hoceni, a reusit sã facã lucruri foarte bune pentru cei care îl voteazã de ani de zile. A accesat proiecte si a asfaltat drumurile care compun cele sase sate ale comunei, întinse pe o suprafatã destul de mare. A dus asfalt în toate satele, având în jur de 25 km drumuri asfaltate. A reusit, pe baza eforturilor sale, sã facã un drum asfaltat care face legãtura cu comuna Dimitrie Cantemir, drum care este accesat de multe ori de cei care vor sã ajungã în Husi. Hoceni este un nod zonal important, care leagã comunele din jur – Vutcani, Gãgesti, Gãgesti, Dimitrie Cantemir – între ele, prin efortul actualului primar. Zorleni are în frunte, pentru al doilea mandat, o primãritã bãtãioasã. Paula Hultoanã este una dintre cele mai bune primãrite din judet, mai ales cã este în fruntea celei mai mari localitãti rurale, cu aproape 10 mii de suflete. Primãrita a reusit sã implementeze un proiect important pe mãsura 322, prin care a asfaltat majoritatea satelor, inclusiv drumul spre satul izolat Dealu Mare, care a fost scos astfel la luminã. La Gherghesti, primarul Nixon Ibãnescu a câstigat cu 85% din voturi, desi era candidat PDL. Oamenii din Gherghesti au avut încredere în Ibãnescu si au votat, iar asteptãrile nu le-au fost înselate. Gherghestiul, o comunã cu mari probleme sociale, cu o sãrãcie lucie, se schimbã încet, dar sigur, sub conducerea noului primar, mai ales cã, atunci când a pornit la drum Ibãnescu avea la dispozitie un buget subtirel. La granita cu UE, primarul Drânceniului, Gelu Pecheanu, este un simbol al eficientei si perseverentei. Pecheanu a reusit sã implementeze un proiect pe mãsura 322, prin care sute de familii au apã si canalizare, exact ca la oras. Cu efortul primarului s-a realizat si un important parc de eoliene, iar viitorul sunã bine pentru Drânceni.

Lingura de lemn: Titi Constantinescu, primarul Bârladului!

Printre atâtia primari destoinici, sunt câtiva care au atras antipatia locuitorilor în comunitãtile pe care le conduc. Este cazul primarului de Bârlad, Constantin Constantinescu, cel cãruia îi plac scandalurile atât de mult încât le creeazã, dacã nu are ceva concret. Anul acesta, Titi a creat un scandal electoral în jurul Chevron si a exploatãrii gazelor de sist, care i-au adus voturi, la alegerile din iunie. Scandalul s-ar putea întoarce împotriva sa anii urmãtori, când bârlãdenii se vor trezi si vor realiza cã au fost mintiti si cã în oras nu se face mai nimic, din vina primarului. În mediul rural, la primãria Stãnilesti, primarul Gãbisor Tofan a reusit sã se facã nepopular, atât în fata consãtenilor, cât si a colegilor din primãrie. Fostul primar Arhip i-a lãsat niste proiecte în lucru, pe care Tofan nu le-a dus la capãt nici acum. Mai grav, a primit bani la Ordonanta 7 dar pentru cã nu i-a cheltuit la timp banii s-au întors la buget. Oamenii din Stãnilesti spun cã primarul nu se mai întelege nici cu angajatii din institutie. (Daniel Tãnãsuc)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.