spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

NĂMETI, VOT SI LEHAMITE

- Advertisement -

zăpada abundentă căzută în Neamt a redus considerabil prezenta la urne • sate si orase păreau încremenite sub cusma de omăt • în miezul zilei, nu prea era tipenie de om prin sate • prezenta la vot la ora prînzului rareori trecea de 10% • ca de obicei, cei mai constiinciosi au fost vîrstnicii • „Doar bătrînii mai au constiintă civică si responsabilitate“, ne-a declarat presedinta unei sectii de la Bodesti • o săteancă din Piatra Soimului nu s-a dat bătută de troiene: „Daă’ ce vreti, să fie soare, dacă e mijlocul lui decembrie?!“ • la Roman, politicienii au găsit motiv de artag si-n zi de alegeri •

În judetul Neamt zăpada a curs din ceruri mai bine de 24 de ore, dînd peste cap planurile politicienilor care si-au văzut eforturile de-o lună spulberate de nămeti si ceva viscol. Drumurile înzăpezite, trotuarele necurătate ce puneau trecătorii la grele încercări, sectiile de votare aflate la mare distantă de casă, frigul etc., toate au fost motive puternice care i-au tinut pe nemteni în casă si i-au făcut să renunte să-si mai desemneze prin vot alesii. Lipsa de credibilitate a politicienilor, permanentele conflicte fără miză si lehamitea generalizată a românilor nu au reusit să-i facă pe nemteni să înfrunte stihiile naturii ca să voteze. Duminică, în jurul orei 13.00, satele dormeau linistite sub cusma de omăt, rareori putînd fi zăriti ceva oameni pe stradă. Doar în centrul localitătilor era putină animatie, în preajma sectiilor de votare jandarmii ori politistii făcîndu-si de lucru cu lopetile ca să curete calea alegătorilor. În scolile în care erau organizate sectiile, era frig ca-n biserică, doar în sălile de clasă în care efectiv se vota duduiau sobele. Prima comună care ne-a iesit în cale a fost Dobreni. Aflată aproape de oras, ne asteptam la ceva mai multă miscare. Din păcate, ne-am înselat, zăpada ferecînd usile si transformînd interesul politic al oamenilor într-o mare indiferentă. „Avem 1.470 de alegători pe liste si s-au prezentat la vot la ora 12.30 doar 197 de persoane. Nu vedeti ce-i afară, mare minune că au venit si ăstia!“, a spus presedinta sectiei din localitate.

Greu si pe la Bodesti

Am luat-o mai la deal, spre Tîrgu Neamt cu gîndul că vom găsi o altă atmosferă. Drumul, parcurs nu fără peripetii, a făcut să transpire soferul, iar nouă, redactorilor, ne-a injectat o ratie suplimentară de adrenalină. Descindem cu greu în comuna Bodesti, unde în mijlocul satului rămînem împotmoliti în nămeti. Ne consolăm cu ideea că nu sîntem singuri, si altii fiind în aceeasi situatie. Lăsăm bărbatii să scoată masinile din zăpadă si mergem la grădintă, unde existau două sectii de vot. Frig pe holuri ca-n frigider, în sectii o căldură toropitoare, soba dogorind de la distantă. Socializăm cu membrii sectiei, cu alegătorii si toată lumea se interesa de starea drumurilor. „Dacă ati ajuns pînă aici, înseamnă că treaba-i bună“, ne spune una dintre membrele comisiei. Ne plîngem de necazul cu masina, dar toată lumea ne linisteste. Primăria Bodesti are utilaj de deszăpezire si urgent ne scoate din sant, dacă-i cazul. Linistiti la gîndul că nu vom rămîne pînă la primăvară pe-acolo, ne vine inima la loc si întrebăm de vot. „Subtire, subtire rău de tot. Avem 897 de alegători pe liste si au venit doar 83. Si a iesit lumea de la biserică. Dacă n-au venit pînă acuă\’, nu prea mai vin nici de-acum încolo. Noroc de bătrîni, ei sînt cei mai constiinciosi“, spune presedinta sectiei 186 din Bodesti. Drept dovadă a spuselor sale, printre putinii alegători ajunsi la urne s-a numărat si o femeie de 87 de ani, care, în ciuda vîrstei, nu s-a speriat de iarnă. „Vine din capătul Almasului, de la vreo trei kilometri si a fost un mare efort pentru ea. Merg greu si tinerii, vă dati seama cum a fost pentru biata bătrînă. Ea a vrut însă să voteze si asa face la fiecare scrutin. Ce înseamnă educatia si faptul că doar bătrînii mai au constiintă civică si responsabilitate“, filozofează aceeasi presedintă. Tinerii au preferat să stea la căldurică si, poate pe seară, cînd or iesi la o plimbare ori la vreo cîrciumă, si-or aminti de vot.

Liniste si în cealaltă directie

Si în celelalte sate, de la Piatra Neamt spre Bacău, atmosfera era la fel de încremenită, rare fiind sufletele ce mai animau peisajul hibernal. Doar copiii si cîinii ce se hîrjoneau fără griji prin zăpada pufoasă arătau de fapt că încrîncenarea politicienilor păleste în fata unei astfel de bucurii autentice. Atîta liniste prin ogrăzi si atîta nemiscare pe ulite dădeau senzatia că toată lumea dormea sub plapuma de zăpadă. Ceva mai multă animatie am găsit pe la Dumbrava, votantii făcîndu-si curaj si iesind din casele încălzite. Dar chiar si cu implicarea lor, procentul nu depăsise la sectii 10%, la ora 13,30. Reprezentantii sectiilor de votare, cam aceiasi la fiecare scrutin electoral, ne-au zis că dacă a trecut de „ora douăspe“ si n-a fost mai multă lume la vot, lucrurile nu aveau să se schimbe spre seară. „La tară lumea merge la biserică si cînd iese de la slujbă trece pe la urne. De data aceasta n-a mai fost asa. Si dacă ajung oamenii acasă, mănîncă, stau la căldură si nu mai ies la vot. Spre seară dau apă si mîncare la animale si pe la cinci încuie poarta!“, am aflat la o sectie din Piatra Soimului. O femeie, între două vîrste, înoată prin zăpadă spre sectie: „Trebuie să ne facem datoria. Dacă nu votăm cine o să ne conducă. N-am ratat niciodată alegerile“. O întrebăm dacă stă departe de sectia de votare: „Cei-i drept, stau în apropiere, altfel nu stiu dacă as fi iesit. Ar fi păcat să nu vin, dacă stau atît de aproape. Rudele mele, din Luminis nu stiu ce o să facă. Stau destul de departe de sectie si desi ar fi dorit să voteze, mai mult ca sigur nu mai ies la vot. Cine se încumetă acum să iasă din casă, pe vremea asta?“.

„Daă\’ ce vreti, să fie soare, dacă e mijlocul lui decembrie?!

Ajungem la o altă sectie si cu greu coborîm din masină în zăpada ce dă pînă spre genunchi. Ne plîngem că e greu, că ne ninge, ba de una, ba de alta… si ne prinde din urmă o bătrînă care mergea folosindu-se de baston. Mirati de agerimea si hotărîrea pe care le arăta, o întrebăm ce o mînă pe o asemenea vreme. „Daă\’ ce vreti, să fie soare, dacă e mijlocul lui decembrie?! Ninge si dacă ninge nu topeste pe nimeni! Mă duc să votez, asa cum m-am dus de fiecare dată! Înteleg să nu merg dacă ar fi inundată sectia de votare, să fie luată de ape… Nu pricep ce asteaptă oamenii!“, a zis bătrîna, aproape răstindu-se la noi cînd a văzut că ne mirăm de atitudinea ei. Am mai fi întrebat-o si cu cine votează, dar văzîndu-o asa de aprigă, abandonăm dialogul, nu de alta, dar riscam să ne ia si mai tare în focuri. Păsim usurel în sectia de votare si un domn bine-dispus ne complimentează laolaltă cu doamnele din sectia de votare. Ne ia pe fiecare la rînd, întrebîndu-ne unde ne-am născut, dar presedinta, cunoscîndu-i felul de a fi si sfiindu-se de prezenta noastră îl roagă să se grăbească, pentru că mai stau si alti alegători la rînd. Dintre toate zonele pe care le-am bătut în ziua alegerilor, am constatat că mare parte din colegiul pe care a candidat Liviu Cicioc, satele s-au îmbrăcat în mov. Pe garduri, prin copaci, pe stîlpi, pe deasupra drumurilor, pe ziduri mai mici sau mai mari sau chiar pe bude publice, afise si bannere cu chipul candidatului căutau să convină alegătorul. Linistea din sate se regăseste si în oras. Lumea e destul de putină pe drumuri. Se păseste greu, se face urmă pe trotuare, iar pe străzi masinile merg cu 20-25 la oră, bară la bară. Zăpada cade greu peste tot tinutul.

Mici clinciuri la Tîrgu Neamt

Alegerile s-au desfăsurat fără probleme deosebite la Tîrgu Neamt, desi iarna a dat de furcă celor care s-au ocupat de buna desfăsurare a procesului electoral. La cele 13 sectii de votare erau asteptati 18.319 alegători, dar prezenta la urne a fost influentată, mai ales în prima parte a zilei, de viscolul si ninsoarea abundentă. Potrivit unor surse din interiorul partidelor, pînă la ora 10 îsi exercitaseră dreptul la vot circa 6% dintre tîrgnemteni, la amiază se ajunsese la 10%, la ora 13 – 20%, ora 15 – 30%, dar părea să se aglomereze spre seară. Conducerea primăriei s-a preocupat ca toate traseele aflate în administrarea sa să fie circulabile, activitatea de deszăpezire fiind coordonată de viceprimarul Traian Humulescu. Scrutinul a fost monitorizat de observatori ai clubului tîrgnemtean al APD, nefiind semnalate probleme deosebite. Emanuel Bălan, liderul APD Tîrgu Neamt a făcut sesizări despre prezenta unor bannere electorale în raza sectiilor. Primise si informatii despre români din Basarabia care nu erau lăsati să voteze în sectii de peste Prut si-i informase mai departe pe colegii de la Bucuresti. La o sectie din Humulesti era prezentă si o tînără care efectua un sondaj de opinie la iesirea de la urne, pentru un exit-poll al Asociatiei GRADECO Iasi. Derularea scrutinului era urmărită cu interes si de candidatii la functii în Parlament. Doi dintre ei, Marius Rogin (ARD) si Ionel Arsene (USL), ceruseră si în urmă cu 4 ani încrederea alegătorilor. În 2008, Rogin obtinuse 42% din voturi în Colegiul 7, cîstigînd al doilea mandat de deputat, în fata lui Ionel Arsene, situat la 32%. Acesta din urmă era încrezător, duminică, în sansele sale: „O să fie bine. Am asteptări mari de la populatie, cred că va vota în număr mare cu USL“, a declarat Ionel Arsene. El îl acuza pe candidatul ARD de practici nelegale în atragerea alegătorilor la vot, dar nu a făcut o sesizare oficială pe această temă. Marius Rogin a catalogat acuzatiile de la USL ca nefondate si a remarcat că pe parcursul votării se întîlnesc aceleasi probleme ca si în anii trecuti, cum ar fi faptul că „fiecare partid încearcă să-si ducă oamenii la vot“. Rogin prognoza o prezentă foarte slabă la urne. Aprecia că la ora 13 votaseră cam 7% dintre alegători si considera că nu vor trece mai mult de 22% pe la urne, pînă la finalul zilei. Alegerile au fost monitorizate si de fostul primar Decebal Arnăutu, candidat al agrarienilor pentru Camera Deputatilor. Nu a remarcat disfunctionalităti în desfăsurarea scrutinului. Era de părere că locuitorii comunelor erau afectati mai mult de vremea rea, fiindcă utilajele nu actionează pe toate ulitele, astfel că bătrînii si bolnavii ajung mai greu la sectii.

Valea Muntelui – zăpadă multă si prezentă modestă la vot

Si peste Valea Muntelui s-a asternut iarna lui 2012. A nins necontenit sîmbătă noaptea si duminică, pe parcursul întregii zile. Un strat gros de zăpadă a acoperit natura, punînd la grea încercare viata satelor în acest sfîrsit de săptămînă, cînd ar fi fost mai necesar ca oricînd ca timpul să fie prielnic deplasării muntenilor la vot. Traficul autoturismelor ce s-au aventurat ieri în zonă, s-a derulat cu mare greutate, existînd adesea riscul unor împotmoliri neasteptate. Revenind la specificitatea zilei de duminică, adică la problema votului, administratiile comunelor de pe Valea Muntelui au avut o zi foarte grea. De dimineată au pus în miscare buldoexcavatoarele, proprietatea primăriilor, pentru deszăpezirea drumurilor si ulitelor satelor. Cu toate acestea prezenta la vot a înregistrat procente mult scăzute, comparativ cu alegerile din iunie. „Este greu. A nins si ninge necontenit de sîmbătă noaptea. Utilajul pentru deszăpezire aleargă continuu pe drumurile spre Audia si Bolătău si aproape că nu se cunoaste. Dacă trece la deal, cînd se întoarce la vale drumul este din nou acoperit cu zăpadă. În jurul amiezii, în comună, procentul prezentei la vot era de 9%“, a declarat Gavril Lupu, primarul de la Hangu. Situatia era aceiasi si la Poiana Teiului. „Ne luptăm cu iarna. Buldoexcavatorul primăriei abia de face fată. Ninge încontinuu si nu ne slăbeste deloc. Ocupîndu-mă de deszăpezire nu cunosc exact procentul prezentei poienarilor la vot. Dar nu sînt prea optimist. Vremea ne-a pus piedici mari“, a afirmat primarul Petru Bîia. Ceva mai optimist s-a dovedit a fi primarul de la Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, care, ieri, pe la ora 15,00, multumit de rezultatul muncii de deszăpezire, prin care au fost redate circulatiei pietonale toate căile de acces ale satelor, spera într-o prezentă activă la vot în a doua parte a zilei: „Ne luptăm cu nămetii, oamenii si-au curătat ulitele si mai spre după-amiază vor merge la vot. Este o zi frumoasă de iarnă, si-atît“. La Bicaz, situatia n-a diferit prea mult de cea de pe Valea Muntelui, cu toate că în jurul amiezii, cînd satele înregistrau o medie de 9-10%, procent de prezentă la vot, aici se trecuse de 12%, iar la raportarea de la ora 13,00, Bicazul înregistra oficial 2.200 de votanti, din totalul de 7.406, înscrisi în liste, asta însemnînd 16,7%. „A început ceva mai anevoie, datorită ninsorii abundente de la primele ore ale diminetii, dar pe parcurs bicăjenii au început să se îndrepte în număr tot mai mare spre sectiile de votare. Credem că vom încheia bine ziua, poate chiar peste media pe tară“, a declarat Ioan Spiridon, secretarul orasului. Si spusele sale se bazau pe experienta alegerilor trecute, a procentului amintit si, mai ales pe faptul că, ieri, în jurul orei 15,00, ninsoarea la Bicaz s-a mai potolit. Asadar, sintetizînd putem spune că pe Valea Muntelui iarna s-a asternut cu acte-n regulă în chiar ziua scrutinului pentru parlamentarele lui 2012. Să fie un semn bun pentru următorii patru ani? se întrebau ieri oamenii si noi o dată cu ei, luînd la picior nămetii în căutare de informatii pe tema electoralelor.

Acuze politice, la Roman

Nu stim cîtă bucurie a fost în rîndul alegătorilor la vederea peisajului
alb din ziua alegerilor parlementare si la ninsoarea viscolită care a căzut cu nemiluita asupra zonei Roman. Cei mai constiinciosi s-au trezit devreme, pentru a fi printre primii care să pună în urne buletine de vot. Altii au amînat momentul pînă au iesit de la biserică, iar altii mai pe seară, cînd s-au mai linistit lucrurile. Candidatii pentru mandatele de deputati si senatori s-au prezentat la sectiile de votare însotiti de prieteni, sustinători, membri de partid si de multi ziaristi. Primul care a deshis „balul“ unei zile agitate a fost primarul Leoreanu, însotit de sotia sa si de cei doi fii, care au votat la Scoala Cuza, după cum au sustinut „pentru continuitatea proiectelor si pentru marea familie romascană“. „Am votat cu gîndul de a sprijini
Romanul în proiectul început în urmă cu trei ani si jumătate pentru a deveni un oras modern, un oras care a fost capitala Moldovei de Jos, la întretăierea de drumuri europene si la confluenta Moldovei cu Siretul. Un proiect care a prins deja rădăcini la Roman, un proiect pentru care o echipă formată din doi oameni a lucrat, s-a implicat si rezultatele se văd“. Sotia edilului a precizat că votat pentru sustinerea echipei Leoreanu-Udrea, pentru continuitate, pentru continuarea proiectelor si pentru cei care au demonstrat că pot face ceva pentru oras. Apoi, la Grădinita nr. 5, la Sectia de vot nr. 94, a votat Elena Udrea, candidata ARD la mandatul de deputat pe Colegiul 4 Roman-Ion Creangă. Ea a fost trecută pe o listă suplimetară si a declarat: „Am votat pentru echipa care va continua poiectele marii familii romascane din care fac acum si eu parte, pentru un oras european, pentru un oras prosper“. Întrebată de o ziaristă despre paltonul purtat în această zi de alegeri, deputata a răspuns cu mîndrie: „Iată că si cu acest lucru se pot lăuda romascanii. Este un palton făcut de o firmă romascană, Dolena, iar Romanul se poate mîndri cu un asemenea brand“.

USL a votat pro-România, pro-Europa

Senatorul Ioan Chelaru, candidat în Colegiul 2 Senat, a votat la ora
11, la Centrul de îngrijire si asistentă din strada Bogdan Dragos,
Sectia 103. Acesta, însotit de sotie, a precizat: „Am votat pentru un
Parlament stabil, puternic, format din adevărati specialisti si pentru
parlamentari care să tină cu urbea si pentru localitătile care le
delegă puterea. Actuala echipă este cea mai bună si cred că votul
pe care l-am dat azi este pentru un Parlament majoritar, puternic,
care să ne ajute pe toti să poată spune că România s-a transformat
în bine. Votez si am votat pentru un Parlament pro-european, un
Parlament pro-NATO, care să reprezinte cel mai bine interesele
românilor“. Candidatul USL, Liviu Brătescu, a votat la Scoala 9, acolo unde a predat acum cîtiva ani istoria, din cartierul Favorit. Acesta a venit însotit de părintii săi (care nu au votat acolo, din cauză că apartineau de o altă sectie) si de membrii din stafful USL. Acesta, după ce a votat, a precizat că nu este normal ca primarul Leoreanu si Elena Udrea să fie în campanie electorală si în ziua alegerilor. „Am votat pentru un proiect care are ca principal obiectiv să redea bunăstarea si onoarea acestui oras. Vreau să atrag atentia asupra unui lucru care se întîmplă în acest moment: primarul municipiului se plimbă prin toate sectiile cu contracandidatul meu. Fac apel la autoritătile statului pentru a opri această ilegalitate“, a precizat Liviu Brătescu. În rest, linistea alegerilor a mai fost încălcată si de „Stegarul dac“, care, cu papucii dati jos de la gît, a pichetat sediul de campanie al Elenei Udrea, încă de la primele ore ale diminetii.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.