spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

„Ofertă”-şoc pentru siderurgişti: Conducerea Combinatului vrea să taie din salarii!

- Advertisement -

După ce a tăiat un furnal şi o oţelărie din Combinat, ArcelorMittal vrea să taie şi din salariile celor aproape 8.000 de siderurgişti gălăţeni * Prima “ofertă” lansată de patronat în sesiunea curentă de negocieri colective constă în reducerea cu cinci la sută a lefurilor pe 2013 * Sindicaliştii se declară şocaţi, dar surse administrative spun că aceasta este doar o ofertă de lucru, nefiind nici pe departe cea finală

Dezamăgire totală în tabăra sindicală din combinatul ArcelorMittal Galaţi, după cea mai recentă rundă de negocieri salariale cu patronatul! Trimişii celor aproape 8.000 de siderurgişti la masa tratativelor, care ceruseră într-o şedinţă anterioară indexarea cu 8,5 la sută a salariilor de la 1 ianuarie 2013, au primit, marţi seară, din partea administraţiei companiei, o ofertă care pare imposibil de acceptat.

O zi pe lună acasă sau minus cinci la sută din leafă

“Managementul a propus înlocuirea măsurii de reducere a programului de lucru cu o zi pe lună în întreg anul 2013 – intenţie despre care nici nu fuseserăm informaţi – cu reducerea cu cinci la sută a salariului de bază individual, ceea ce e cam acelaşi lucru”, a anunţat, marţi noapte, la finalul şedinţei de negocieri, purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor, Vasile Crişan, declarându-se “dezamăgit” de această primă ofertă avansată de administraţia ArcelorMittal Galaţi în cadrul negocierilor salariale pentru anul viitor.
Propunerea a căzut ca un bolovan peste întreaga comisie de negociere din partea salariaţilor, din care fac parte şi liderii sindicatelor afiliate Federaţiei Naţionale Solidaritatea Metal. “Suntem şocaţi de această ofertă. O considerăm o jignire pentru toţi angajaţii ArcelorMittal Galaţi. Reprezentanţii administraţiei au venit să plângă pe umărul nostru că unitatea nu face profit nici anul acesta, pe fondul crizei economice, dar lacrimile noastre sunt mai amare decât ale lor, pentru că sărăcia noastră s-a accentuat în aceşti ani de recesiune, nu mai avem din ce trăi. Sunt siderurgişti care au salarii de 800 de lei pe lună. Cum să le iei cinci la sută din aceşti bani?”, a declarat Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.
Liderii sindicali au afirmat că resping în unanimitate propunerea patronatului. “Ne este ruşine să mergem în faţa salariaţilor cu o asemenea ofertă, nici nu concepem aşa ceva”, a spus Ilinca Diaconu. Totodată, sindicaliştii îşi menţin revendicările salariale, între care se numără majorarea salariilor din Combinat cu 8,5 la sută de la 1 ianuarie 2013, creşterea la 250 de lei a primelor anuale şi la 700 de lei a primei de vacanţă şi indexarea sporului de weekend.

Picătura care umple paharul

După patru ani de recesiune în care au îndurat două îngheţări salariale consecutive (în 2009 şi 2010), au fost nevoiţi să se mulţumească cu bonusuri (în 2010 şi 2012) şi lefurile nu le-au fost majorate decât o dată (în 2011), muncitorii de pe platforma siderurgică spun că au ajuns să se confrunte cu mari dificultăţi financiare, în condiţiile în care scumpirile repetate nu i-au aşteptat pe cei rămaşi în urmă.
Departe de ceea ce erau cândva, locurile de muncă din Combinat nu sunt acum nici cele mai sigure, nici cele mai bine plătite. Salariul mediu net din unitate este de 1.578 de lei, iar salariul minim net este de 811 lei şi, dincolo de argumentele economice (compania susţine că se îndreaptă spre un nou rezultat financiar negativ, după trei ani consecutivi cu pierderi), o diminuare a acestor venituri ar putea fi picătura care umple paharul.
Se pune, totuşi, problema forţei siderurgiştilor. Înainte de izbucnirea crizei economice în 2008, susţinerea pe care salriaţii le-o acordau sindicatelor de pe platformă era în scădere pe fondul luptelor dintre acestea, slăbind şi mai mult după instalarea recesiunii, când oamenii au început să ţină cu dinţii de locurile de muncă şi să ignore apelurile la proteste ale liderilor sindicali.

“Siderurgiştii să nu creadă în oferta iniţială!”

Surse apropiate negocierilor susţin, însă, că propunerea de reducere a veniturilor este “o simplă ofertă de lucru”, cu care patronatul s-a înfăţişat la masa tratativelor. Potrivit aceloraşi surse, siderurgiştii nu trebuie să ia de bună această primă ofertă salarială, căci, pe parcursul tratativelor, părţile negociatoare se vor întâlni undeva între cererile liderilor sindicali şi oferta patronatului. “Nu va fi nici plus 8,5 la sută, dar nici minus 5”, au spus sursele citate.

Totuşi, faptul că patronatul a început negocierea sub zero nu este semn bun. Cel puţin nu unul care să indice creşteri salariale extraordinare pentru anul viitor. A spus-o, de altfel, şi directorul general al Combinatului. “2013 va fi la fel de dificil ca 2012 şi, cu siguranţă, nu vom putea face lucruri extraordinare”, declara, în urmă cu o săptămână, Bruno Ribo, răspunzând unei întrebări referitoare la negocierile colective purtate cu liderii sindicali.

Mai vine Băsescu?

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a făcut un obicei în a vizita combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi în perioada negocierilor salariale. A venit în noiembrie 2008, când întreaga piaţă a oţelului era îngenuncheată de criza izbucnită în toamna acelui an, şi în noiembrie 2011, când i-a avertizat pe sindicalişti să nu forţeze nota în legătură cu creşteri salariale care nu pot fi susţinute, pentru că riscă închiderea Combinatului. Anul acesta, şeful statului statului încă nu şi-a făcut apariţia pe platforma siderurgică, iar surse din interiorul unităţii spun că o asemenea vizită nici nu este anunţată.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.