Stadionul dedicat copiilor din centrele de plasament este aproape gata. Singurul lucru care mai lipseste este gazonul artificial. Costul acestuia se ridica la 6.000 de euro, suma pentru care „Ziarul de Iasi” face din nou apel la generozitatea dumneavoastra. De aceasta generozitate se vor putea bucura 1.500 de copii din sistemul institutionalizat de protectie.
Proiectul „Stadionul copiilor” a intrat in ultima etapa. Datorita generozitatii multor ieseni, personalitati, politicieni, autoritati locale sau oameni simpli, terenul de sport pe care „Ziarul de Iasi” il construieste in colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este aproape de finalizare. In ultimul an s-au desfasurat lucrari de constructie si s-au depus eforturi pentru ca terenul sa corespunda nevoilor copiilor din centrele de plasament. In prag de sarbatori, cei mici va cer din nou ajutorul. Pentru finalizarea investitiei mai avem nevoie de 6.000 de euro, bani necesari achizitionarii unui gazon artificial. In urmatoarea perioada, copiii din centrele de plasament isi vor spune povestea si vor incerca sa va convinga de faptul ca merita ajutorul dumneavoastra. „Ziarul de Iasi” va invita sa fiti darnici cu cei care spun „acasa” unui centru de plasament.
De 11 ani intr-un centru de plasament
Costi are teza la limba romana azi, dar si-a rupt din timp ca sa vorbeasca cu mine. Vorba lui, doar nu se apuca acum de ingrasat porcul in ajun, plus ca oricum e foarte bun la limba romana, n-are de ce sa-si faca probleme. Se va descurca bine la teza. Costi e un copil frumos si aranjat, spui ca-i coborat de pe coperta unei reviste. Vorbeste clar, face pauze intre propozitii, incearca sa pastreze un ton oficial, in ciuda celor 11 ani pe care-i are. Se relaxeaza insa cand isi da seama ca nu trebuie sa dea declaratii, ci doar povesteste cuiva care intelege. E in Centrul de Plasament „Veniamin Costache” inca de pe vremea cand era un bebelus. Nu stie prea multe despre problemele care fusesera la ei in familie, era prea mic sa le inteleaga. Mai multe despre asta voi afla putin mai tarziu de la fratele lui. Costi a devenit extrem de repede copilul preferat al angajatilor din centru. Energic, cu ochi albastri superbi, cu un zambet pana la urechi, chipul copilului nu pastra nimic din haosul care era familia lui naturala. Sase frati au ajuns in centru, rand pe rand. Una din surori chiar a fost lasata in fata centrului de catre tata. N-a spus nimic, n-a cerut sa-si vada ceilalti copii. A lasat-o si a plecat. Daniel isi mai aduce aminte. El a fost printre cei luati de asistentii sociali direct de acasa. „Aveam patru ani. Mi-a cazut fata atunci cand au venit dupa noi. Ne-au spus ca ne duc la o gradinita cu jucarii. Pana la urma a fost bine”, spune baiatul de 13 ani. E mai rezervat in declaratii decat fratele sau mai mic si parca ii este mai greu sa povesteasca. Amandoi au ales sa considere ca viata lor a inceput in momentul in care au ajuns in centru. Nu-si mai aduc aminte de plecarile mamei de acasa, de betiile si bataile de la tata, de lipsa celor mai elementare lucruri necesare unui trai normal.
„Tare bine ar fi sa avem terenul nostru”
Cand il vad pe Costi asa aranjat, il intreb daca are cumva o intalnire cu o fata. Copilul roseste si scutura repede din cap. „Eu-s cu invatatura, nu cu fetele”, se lauda el. Inainte ii placea matematica, insa i-a cam trecut, cu fiecare an ce trece matematica devine tot mai grea, asa ca a inceput sa iubeasca limba romana. E lucru mare asta, nu multi copii din generatia „lol si cf” mai fac asta acum. Totusi, pe langa recitarea poeziilor la spectacolele organizate la scoala sau in centru, Costi iubeste sportul. Daca pentru recitat poezii nu are nevoie de un spatiu special, pentru baschet si fotbal, sporturile lui preferate, ar cam avea nevoie de un teren. „Aici la centru e foarte mic terenul, ne-ar trebui unul mai mare. Nici cos de baschet nu avem”, spune copilul care viseaza ca prin sport va creste inalt si armonios. La scoala face handbal, insa cu baietii din centru joaca fotbal. Se aduna mai multi si se duc pe la scolile din zona. Acolo sunt terenuri de sport si, din cand in cand, ii lasa si pe ei sa joace. „Tuturor le place sa alerge si sa faca sport. Tare bine ar fi sa avem terenul nostru”, mai spune Costi, bucuros ca visul sau e aproape de indeplinire. E dinamovist convins si nu se dezice de echipa lui preferata nici cand il amenint ca nu-l mai dau la ziar din cauza ca e suporter Dinamo. „Tin cu Dinamo, chiar daca e pe locul sapte. Pacat ca a plecat Torje, el facea totul in echipa. Daca ramanea, sigur era Dinamo pe primul loc”, spune pustiul. El e fundas central si doar cei mai mari reusesc sa treaca de el. A mai stat el si-n poarta, insa cand era mic si-a mai luat niste mingi in fata si ar prefera sa evite astfel de accidente. Vrea sa se faca electrician sau constructor cand va fi mare. „Am reparat odata o jucarie electrica pe care tot eu o stricasem”, spune el mandru.
Spre deosebire de Costi, fratele sau Daniel nu stie ce va fi cand va creste. Vrea sa termine scoala, vrea sa munceasca, insa nu stie clar inca ce anume. Ii place sa joace teatru, sa deseneze si sa joace fotbal. De altfel, l-am si gasit desenandu-l pe Sfantul Andrei. Nu are un loc preferat pe terenul de fotbal, chiar el spune ca joaca pe orice post, numai sa joace. „Microbul dinamovismului” l-a prins si pe el, desi nu mai crede intr-o revenire a echipei in clasament. „Sigur nu mai recupereaza ei pana la finalul campionatului”, spune el resemnat.
Cei patru baieti si doua fete Bagu au fost vizitati mereu de catre mama care a plecat in Italia la munca. Vine in concedii si trece pe la ei. De altfel, doi dintre fratii lor, Mihai si Madalina, au si plecat cu mama in Italia imediat ce au implinit 18 ani. In centru au mai ramas doar ceilalti patru copii minori, insa si ei viseaza ca familia sa se reuneasca. Pana atunci insa, cei doi baieti asteapta sa bata mingea pe Stadionul copiilor, pentru asta si-au spus povestea si pentru asta asteapta ajutor. „Sunt copii frumosi si cuminti, copii cu care poti lucra si de la care ai rezultate”, spune asistenta sociala care ii are in grija de atatia ani.
Ce s-a facut, ce mai trebuie
Pentru cei doi frati si pentru alti aproape 1.500 de copii din sistem, Ziarul de Iasi si DGASPC Iasi au initiat construirea unui teren de sport multifunctional. In urma campaniei de strangere de fonduri din decembrie 2011 s-a colectat suma de 31.700 de lei in numerar, 20.000 de lei in materiale de constructii si echipamente sportive si 20.000 de lei, reprezentand proiectarea, studiile topo si geo, plus toate avizele necesare. In momentul de fata DGASPC Iasi are aproape 1.500 de copii ocrotiti in sistem rezidential, 400 dintre ei fiind in centre de plasament clasice, 1.078 de copii in centre pentru copii cu handicap. De asemenea, mai sunt 1.208 copii in sistemul de asistenta maternala si 1.204 copii in plasament familial. „DGASPC Iasi nu are acum niciun teren de sport, o astfel de suprafata de joc fiind extrem de necesara pentru toti copiii institutionalizati pentru practicarea diferitelor sporturi individuale sau de echipa. In perioada ianuarie-iulie 2012 s-au parcurs toate etapele birocratice necesare obtinerii avizelor pentru constructie si s-a facut proiectul tehnic de executie. Terenul are aproximativ 40 de metri lungime si 20 de metri latime si construirea efectiva a presupus, in perioada august-noiembrie 2012, sapatura si excavarea pamantului, nivelarea terenului, imprastierea si compactarea unui strat de pietris si apoi a unui strat de nisip, turnarea unui strat de 13 centimetri de beton, montarea stalpilor de sustinere in jurul terenului si imprejmuirea cu un gard inalt de plasa sintetica a intregii suprafete de joc. Singurul lucru care ne lipseste este gazonul artificial”, a declarat Marian Serbescu, responsabilul de proiect din partea DGASPC, in prezent Director de Cancelarie in cadrul Institutiei Prefectului Iasi.
Cum puteti ajuta
Donatiile se pot face in lei in contul RO07TREZ4065007XXX000512, codul SWIFT este TREZROBU, adresa fiind str. Anastasie Panu, nr. 25. De asemenea, pentru donatii in euro se poate folosi contul RO32RNCB017503360643004, cod SWIFT este RNCBROBU, adresa filialei Iasi a BCR fiind str. Palat, nr.11. De asemenea, se pot face donatii in echipamente sau alte materiale necesare construirii acestui teren de sport. Donatiile se pot face si la casieria DGASPC, strada Vasile Lupu, nr.57A, persoana de contact fiind Tiberiu Bantas, purtator de cuvant al DGASPC.