Ar fi a doua institutie, dupa spitalul „Sf. Spiridon”, care efectueaza astfel de interventii anul acesta, insa, au fost realizate la Iasi doar doua prelevari de organe.
Activitatea de prelevare de organe de la donatori aflati in moarte cerebrala s-ar putea desfasura in doua spitale incepand de anul viitor. In momentul de fata, toate interventiile chirurgicale de prelevare de organe de la astfel de donatori se efectueaza la Spitalul „Sf. Spiridon”, insa, avand in vedere dotarile de ultima ora si solicitarile care exista deja din partea conducerii spitalului, prelevari s-ar putea face si la Institutul Regional de Oncologie. Un ordin al Ministerului Sanatatii stabileste faptul ca responsabil regional pentru identificarea potentialilor donatori aflati in moarte cerebrala, diagnosticarea mortii cerebrale si mentinerea in conditii fiziologice a potentialilor donatori va fi conf.dr. Ioana Grigoras, sefa Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva a Institutului Regional de Oncologie. „Conf.dr. Grigoras a avut aceste atributii si pana acum, nu s-au schimbat foarte multe, insa este posibil ca prelevarile sa poata fi facute si la noi. Acum se fac la Spitalul „Sf. Spiridon”, ei au toate specialitatile necesare si deocamdata nu am fost anuntati daca aceasta situatie se va schimba. Oricum, noi suntem pregatiti pentru o astfel de posibilitate, ca aparatura medicala avem deja tot ce trebuie pentru o prelevare de organe, avem si linie de garda pe terapie intensiva. Echipa de chirurgi ar putea veni aici pentru prelevare”, a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie.
Ordinul de ministru numeste cinci responsabili regionali pentru prelevarea de organe, unul dintre ei fiind si responsabil national. Cei cinci vor colecta toate datele privind listele de asteptare si evidenta primitorilor de la unitatile sanitare unde se efectueaza transplanturi si le transmit in timp real Agentiei Nationale de Transplant (ANT). De asemenea, responsabilii vor coordona fiecare actiune de transplant, vor asigura respectarea alocarii organelor, tesuturilor si celulelor, stabilita de catre ANT, si vor tine o evidenta stricta a donatorilor vii, dar si a donatorilor in moarte cerebrala. In acelasi timp, responsabilul regional poate prelua oricand atributiile coordonatorilor de transplant din unitatile sanitare autorizate si acreditate pentru efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana. „Am colaborat si pana acum cu conf.dr. Grigoras, fiecare dintre noi are sarcini diferite. Eu raman pe post”, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea programului de prelevare si transplant de organe de la Iasi. Anul 2012 s-a dovedit a fi cel mai putin eficient din ultima perioada in ceea ce priveste numarul operatiilor de prelevare de organe, fiind efectuate doar doua astfel de interventii. In 2010 s-au efectuat in Iasi patru prelevari de organe, iar in 2011 au fost cinci astfel de interventii.