Dosarul unui candidat din judetul Vaslui
CINE VREA VOTURI LA NEGRESTI… Scandal electoral în jurul unui candidat la Parlament din judetul Vaslui, tocmai în Colegiul Negresti. Rãzvan Murgeanu a fost un subtil coleg al fostei Securitãti, semnând unele hârtii „tehnice”, dupã cum s-au exprimat unele persoane din interiorul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Fostei Securitãti (CNSAS). Potrivit unor surse din CNSAS, Murgeanu a semnat, în perioada studentiei, un angajament de colaborare. „Domnul Murgeanu nu a fãcut politie politicã pentru cã nu a dat nicio informatie Securitãtii. A fãcut doar niste rapoarte tehnice, de serviciu, care nu pot fi considerate note informative. Nu a spus nimic niciodatã despre vreo persoanã”, au spus cei de la CNSAS, desi sunt zvonuri cã documentele care îl incriminau au dispãrut subit. Fostul aghiotant al lui Udrea a recunoscut, într-un interviu, cã a semnat un angajament cu Securitatea, însã, desi a ajuns inginer pe santierul de constructie al Canalului Dunãre-Marea Neagrã si avea legãturi de serviciu cu detinutii politici care munceau acolo, nu a dat niciodatã vreo notã informativã Securitãtii.
Sub titlul „Dosar de candidat-Rãzvan Murgeanu”, postul Realitatea TV a realizat un portret cât se poate de fidel al celui care vrea sã fie deputat ARD la Negresti. „Încã un turnãtor la Securitate, ne plac atât de mult politicienii care au dat cu subsemnatul în fata ofiterilor de informatii încât am vorbi ore întregi doar despre justificãrilor lor puerile. Portocaliul Rãzvan Murgeanu este informator al Securitãtii, dar evident este un turnãtor bun, un suflet candid, un bonom care a avut si el o datã în viatã o clipã de rãtãcire. La fel ca si Ioan Ghise de la PNL, care vâna libieni pe la Brasov si îi turna la Secu’ pentru simplu motiv cã îi cerea legea comunistã, la fel ca si senatorul Cristian Rãdulescu, turnãtor la trupele de securitate ale ministerului de Interne care ne apãrau de teroristii arabi, Murgeanu are o poveste similarã cu un cetãtean strãin. De remarcat în cazul lui Murgeanu acelasi tip de comportament – niciun informator nu recunoaste situatia doar atunci când este prins asupra faptului, apoi urmeazã spovedania publicã si explicatiile de rigoare, cã nu a fãcut rãu nimãnui, cã asa era legea, cã a fost un moment de rãtãcire… etcetera… diverse variante pe aceeasi temã. Povestea fostului viceprimar Murgeanu, actual candidat al PDL pentru un colegiu de deputat în Vaslui este urmãtoarea (nu se stie cât de falsã, sau cât de adevãratã este): „am fost cu un coleg de-al meu de grupã, sã-mi cumpãr un casetofon de la un shop. Eu neavând valutã, el având, eu am cumpãrat valutã de la el – el era student strãin -, m-am dus acolo si când am iesit ne-au luat frumos, ne-au bãgat într-o dubã si m-am trezit la sectia 1 într-un beci”. Aflat în beci, Murgeanu a semnat angajamentul cu Securitatea dar, spune el, nu a dat nicio notã informativã. Atunci se pune urmãtoarea întrebare: de ce nu a recunoscut acest lucru public când a intrat în politicã si a fost nevoie sã fie descoperit mult timp dupã? Murgeanu este unul din greii partidului democrat, este un apropiat al lui Traian Bãsescu si unul dintre colaboratorii apropiati ai Elenei Udrea, cãreia i-a fost secretar de stat în ministerul Dezvoltãrii. Nu a fost implicat în scandaluri publice, desi a condus primãria Capitalei alãturi de Adriean Videanu si Traian Bãsescu. Totusi o investigatie de presã a arãtat cum procurorii au arestat o retea de escroci care înselau oamenii de afaceri cu bani pentru campania electoralã a lui Traian Bãsescu din 2009, din retea fãcând parte si consiliera lui Murgeanu de la ministerul Dezvoltãrii. Murgeanu s-a spãlat discret pe mâini dar, bãiat prevãzãtor, nici nu a renuntat la serviciile consilierei cu functie de secretarã, pesemne stia deja prea multe… Tot timpul, Murgeanu a fost în umbra lui Udrea. Acum este vecin de colegiu cu fosta sefã de la MDRT”, scriu colegii de la Realitatea.
Iatã ce recunoaste Murgeanu!
Cu câtiva ani în urmã, actualul candidat la deputati pe Negresti, care pozeazã în om corect si cinstit, dãdea un interviu la BBC în care spunea cum a ajuns el „colaborator” al fostei Securitãti. Iatã pasaje din acest interviu.
BBC: Ati fost vãzut la CNSAS…
Rãzvan Murgeanu: Mi-am cerut dosarul.
BBC: Puteti confirma?
Rãzvan Murgeanu: Da. Mi-am cerut dosarul…
BBC: E de urmãrit sau de retea?
Rãzvan Murgeanu: Imediat vã spun. Când eram student…E o chestie foarte simplã, nici eu nu am stiut despre ce este vorba, cã ulterior am vãzut, l-am cerut ca sã mã lãmuresc. Când eram student – asta e o chestiune dacã vreti oarecum hilarã, pentru cã nu era vorba de securitate, de fapt – am fost cu un coleg de-al meu de grupã, sã-mi cumpãr un casetofon de la un shop. Eu neavând valutã, el având, eu am cumpãrat valutã de la el – el era student strãin – m-am dus acolo si când am iesit ne-au luat frumos, ne-au bãgat într-o dubã si m-am trezit la sectia 1 într-un beci.
BBC: Câti ani aveati? Ce an erati?
Rãzvan Murgeanu: 20 de ani, anul I. Nu stiu dacã împlinisem încã 20 de ani. Mi-am bãgat nasul si, dom’le, gata!, ai pierdut facultatea… Am intrat într-o moarã de genul ãsta….Lui i-au dat drumul, cã era cetãtean strãin, si am rãmas eu la beciul respectiv. Mã rog, nu stiu dacã asta e o scuzã, dar eram bombardat, eram destul de tânãr pe vremea aia…Ei mi-au spus cã „dom’le, dacã ne ajuti sã-i depistãm pe ãstia, pe studentii strãini care fac nu stiu ce, îti dãm drumul”. Am semnat chestia asta, dupã care m-au cãutat la facultate, dupã vreo douã luni de zile…si eu am crezut cã sunt de la militie…
BBC: Ce ati semnat?
Rãzvan Murgeanu: Un angajament. Si am vorbit cu ãla si am spus: „dom’le, nu am ce sã-ti dau cã sunt oameni cumsecade”. M-au fugãrit vreo sase luni de zile pe chestia asta, mã tot invitau sã mã duc nu stiu pe unde. Eu le-am spus „dom’le, nu vã supãrati, nu vin, nu vin”. Bun. Mi-am citit dosarul, ãla scrie acolo: nu vrea sã colaboreze sistematic, nu vrea nu stiu ce, propun sã-l scoatem… si este scris acolo. Problema majorã a fost, eu nu mi-am dat seama atunci, eu ca un om…
BBC: Aveati 20 de ani. V-au dat nume conspirativ?
Rãzvan Murgeanu: Da, mi-au dat un nume conspirativ. Nici nu stiu ce nume conspirativ mi-au dat. Nu, dar vreau sã vã spun, ca sã-ntelegeti. N-am dat nici o declaratie nimãnui, niciodatã. Este scris acolo, pentru cã ofiterul ãla sau ce dracu era ãla a venit acolo si a scris: „nu vrea sã scrie, nu vrea sã dea nimic, propun sã-l scoatem din reteaua informativã”. Deci, este scrisã în dosarul meu chestiunea asta. Ba mai mult, mi-a fãcut… Eu ajunsesem, terminasem facultatea – eu sunt un om activ – mã dusesem cu dosarul de partid sã mã fac – cã ãia mã tot puneau pe functii si venea ãla si spunea cã nu se poate. Nu stiam de ce, pentru cã nimeni nu spunea de ce. Pentru cã de fapt chestiunea asta mi-a rãmas în dosar, pentru cã nu am vrut sã colaborez, si acolo scrie, în mod evident.
În iunie, Murgeanu era seful de campanie al lui Udrea, la Bucuresti
Cu câteva luni în urmã, presa centralã observa legãturile dintre Murgeanu si Udrea, plus dedesubturile contractelor semnate de actualul candidat de la Negresti, care se bate cu pumnul în piept cu finantãrile aduse în judet. „De ce Murgeanu sef de campanie la Bucuresti ? Având sub pix toate <<dezlegãrile>> la fonduri europene, clientul CNSAS (Murgeanu, n.r.) si-a asigurat baza la firul ierbii, pe infrastructurã, construind tacticos relatii de bunã colaborare cu toti primarii de sector si aghiotantii de serviciu. Scopul în sine este salvarea Elenei Udrea în Bucuresti. Target impus: între 20 si 30 %. Un scor bun ar putea sã o resusciteze politic, inclusiv la vârful PDL. Majoritatea absolutã a firmelor care au derulat proiecte în Bucuresti, sunt firme clientelare PDL”, scriau jurnalistii din Capitalã.