Guvernul a interzis oferirea de alimente, bauturi, tutun sau cadouri mai scumpe de 10 lei alegatorilor. In locul acestora ar trebui sa se distribuie doar sacose cu materiale promotionale simbolice. Inventivi, candidatii au inceput sa ofere tot felul de consultatii sau excursii la manastiri.
Pe 6 noiembrie, cu trei zile inainte de debutul campaniei electorale, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care reglementeaza strict continutul „cadourilor” electorale. Potrivit actului normativ, candidatii la alegerile parlamentare pot oferi electoratului doar materiale de propaganda a caror valoare nu depaseste 10 lei fara TVA pentru fiecare articol. De asemenea, este strict interzisa distribuirea de alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau marfuri nealimentare. Cadrul legal mai coercitiv a pus in miscare imaginatia candidatilor. La Iasi, unii au inlocuit celebrele pungi cu faina si ulei cu diverse servicii gratuite oferite alegatorului, de la excursii pana la consultatii juridice. Stimulentele electorale nu au disparut, ci doar s-au transformat.
Doua sesizari, in drum spre Parchet
Doua dintre cazurile de presupusa mita electorala au ajuns luni pe masa Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi. Este vorba despre doua sesizari depuse la Biroul Electoral Judetean (BEJ), care si-a declinat competenta si a transmis plangerile spre solutionare procurorilor. „In primul caz este vorba despre o presupusa mita electorala oferita de Anton Dobos (USL) sub forma unei cine la fostul restaurant Familial de la care invitatii au iesit cu diverse sacose”, a precizat ieri purtatorul de cuvant al BEJ, Andreea Trifan. Petrecerea electorala a avut loc in seara de 22 noiembrie, potrivit lui Nicusor Paduraru, cel care a postat pe pagina sa de Facebook si poze de la „eveniment”. Din imagini se observa cum diferite persoane ies din incinta restaurantului cu sacose pline in maini. „A fost o intalnire cu activul din cartier, nu o intalnire electorala. In pungi erau obiecte promotionale care s-au impartit in tot orasul, nu doar in acea seara. Cea mai scumpa era o cana care valoreaza cel mult 4 lei. Nu s-a oferit mancare la restaurant”, a fost replica lui Zaharia Manole, consultantul politic al lui Anton Dobos.
Procurorii o vor cerceta si pe Maria Aldea (ARD), dupa ce pe pagina acesteia de Facebook a aparut un mesaj prin care promitea consiliere juridica gratuita. „Anunt electoratul Colegiului 9 ca in zilele de marti, joi, vineri intre orele 17-19, pun la dispozitie avocati din cadrul Baroului Iasi ce vor oferi consiliere juridica gratuita. Detalii la numarul de telefon 074…”, se arata in postare.
Contactata ieri telefonic, avocata s-a aratat initial scandalizata de acuzatii: „E o tampenie. M-am crucit cand am aflat. N-am dat nici un fel de consiliere juridica”. Dupa ce reporterul i-a citit mesajul postat pe Facebook, Maria Aldea a schimbat tonul: „Nu am mai intrat de mult timp pe contul meu. Nu eu ma ocup de postari, ci oameni din staff-ul de campanie. Ma bucur ca mi-ati spus”. Cateva minute mai tarziu, anuntul incriminator a disparut si a fost inlocuit cu o precizare: „Datorita faptului ca sistemul de securitate al paginii era unul foarte scazut, au existat o serie de postari ce nu corespund intentiilor si principiilor noastre. Exemplific in acest sens anuntul privind acordarea de consultanta juridica de catre avocati din Baroul Iasi, mesaj ce nu ne apartine”. De altfel, Maria Aldea a declarat ca va depune plangere penala pentru denunt calomnios impotriva contracandidatului sau, Daniel Oajdea (PPDD), cel care a sesizat acest caz la BEJ. Acelasi Daniel Oajdea care a ales sa se faca placut electoratului organizand excursii la manastirile din Moldova.
Cele mai obisnuite cadouri: consultatiile medicale
Consultatiile medicale gratuite sunt cazuri de mita electorala? ARD Suceava sustine ca da, si a depus in acest sens o plangere la BEJ impotriva a doi candidati ai USL, care ar oferi consultatii medicale gratuite. „Aceste consultatii au o valoare ce depaseste 10 lei. E o actiune electorala pentru ca se dau materiale electorale si se incalca legea”, a declarat vicepresedintele PDL Suceava, Vasile Ilie, presei centrale.
La Iasi, candidatul ARD din Colegiul 8, Camelia Bogdanici, care a oferit in aceasta campanie consultatii oftalmologice gratuite, isi contrazice colegii. „Nu consider ca este mita electorala, pentru ca eu intotdeauna am facut acest lucru. Am postat un anunt pe Facebook, si oamenii au venit la consultatii. Nu m-am dus eu la ei si nu i-am obligat sa vina. Iar cei care au venit au fost din toata zona Iasului, nu doar din colegiul in care candidez”, a explicat Camelia Bogdanici. Colegul acesteia de Alianta, Constantin Fatu (Colegiul 2 Senat), promitea si el la debutul campaniei ca va oferi consultatii ginecologice gratuite femeilor din zona in care candideaza. Si candidatii USL, Marin Burlea si Anton Dobos, au organizat o caravana medicala in Colegiul 5 Senat. Fotografii facute de un jurnalist al „Ziarului de Iasi” au surprins zilele trecute zeci de oameni in varsta stand la coada in fata camionetei USL pentru un consult medical gratuit. Marin Burlea nu a raspuns ieri apelurilor telefonice repetate ale „Ziarului de Iasi”. In schimb, Anton Dobos a precizat, prin vocea consilierului sau de campanie, ca respectiva caravana medicala nu se mai face. „Am cerut o pozitie de la BEJ si, pentru ca am primit interpretari diferite, am ales sa nu mai facem caravana”, a spus Zaharia Manole.
Potrivit Legii 35/2008, „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.”