spot_img
spot_img
-1.9 C
Vaslui
14-ian.-2025

Cosmar în strãinãtate

- Advertisement -

Vasluian umilit în Italia

UMILINTÃ Tragedia celor sase români morti într-un groaznic accident de tren în Italia scoate la ivealã amãnunte cutremurãtoare. Colegii victimelor povestesc cã erau exploatati si pusi la muncã si câte 14 ore pe zi. Patronul italian îi plãtea cu sume mici, doar cât sã o ducã de pe o zi pe alta. Asta, desi firma din Bucuresti cu care au semnat un contract la plecare, i-a asigurat cã vor fi plãtiti decent. Câtiva dintre ei nu au mai rezistat si s-au întors în tarã cu bani trimisi de familii. Printre ei si un tânãr din Bârlad, care spera sã-si boteze copilul de Crãciun cu banii strânsi din agriculturã. Cele sase victime nu au avut însã, bani de drum.

Cosmin Rânja are 27 de ani si a plecat la cules citrice în Italia sã strângã un ban pentru a-si boteza copilul în vârstã de 2 luni. A vãzut anuntul pe internet si a sunat imediat la firma din Bucuresti care promitea locuri de muncã în agriculturã si un câstig de cel putin 800 de euro lunar. A semnat un contract si a achitat un comision de 300 de lei, iar pe 10 octombrie a pornit la drum. Intentiona sã revinã în tarã în decembrie, asa cã nu s-a gândit nicio clipã cã totul ar putea fi o mare teapã. A locuit în conditii mizere si a fãcut foamea aproape o lunã de zile. Familia i-a trimis bani si numai asa a reusit sã scape… cu doar câteva zile înainte de cumplitul accident, în care au murit sase colegi de-ai sãi. Cu totii voiau sã plece de la acel patron, însã nu aveau destui bani sã se întoarcã acasã. „Am vrut sã plec la muncã în Italia ca sã fac niste bani. De Crãciun voiam sã fac botezul copilului meu în vârstã de douã luni. M-am gândit cã în douã-trei luni o sã câstig cel putin 1.500 de euro. Fãceam petrecerea, mai rãmâneau si niste bani. Anuntul l-am vãzut pe internet si am vorbit la Bucuresti. Mi s-a spus cã, lunar, se câstigã cel putin 800 de euro. Era vorba de 25 de euro pe zi, iar cu 3,2 euro se plãteau orele suplimentare. Am împrumutat bani, am fãcut actele si pe 10 octombrie am plecat în Italia. Din pãcate, am trãit o mare dezamãgire. Munceam de dimineatã pânã seara, nici vorbã de ore suplimentare. Într-o lunã, am fost scos la muncã doar zece zile. Adicã 250 de euro, din care 100 de euro cazarea, într-un fost grajd. Am plecat sã îmi ajut familia si am ajuns mai rãu ca acasã. În plus, mã gândesc cã dacã nu mã întorceam la timp acasã, puteam fi si eu în microbuz, printre morti. Si pentru ce?! Degeaba!”, a declarat tânãrul.

„Am fost tratati ca niste sclavi!”

Practic, patronul italian îi închiria pe români la diverse persoane care aveau nevoie de ajutor la cules clementine. Câstiga bani buni de pe urma lor, cu cheltuieli minime. „Am ajuns la destinatie pe 12 octombrie. La ora 2 noaptea a venit patronul si ne-a spus sã dormim în masinã cã nu are ce face cu noi. A doua zi, ne-a înghesuit în niste foste grajduri. Eram nouã oameni, femei si bãrbati, în patru paturi. Era îngrozitor. Mergeau sopârlele pe lângã noi. Erau conditii mizerabile. Am cumpãrat totul: de la detergent la hârtia igienicã. Am muncit doar zece zile. Ne scotea doar când avea comenzi, prin rotatie. Vinerea ne dãdea cam 30 de euro, bani cu care mergeam la un magazin sã luãm mâncare pentru sapte zile. A fost foarte greu. Nu aveam voie sã vorbim cu alti români, nu aveam voie sã iesim. Eram ca la puscãrie, ca niste sclavi eram tratati. Important este cã am ajuns acasã cu bine”. Abia sosit în tarã, Cosmin a aflat de la televizor de tragedia în care si-au pierdut viata sase români, oameni tineri cu care a mâncat o pâine. Se gândeste cu groazã cã s-ar fi putut afla si el în microbuzul mortii. „Treceam pe acolo cu masina în fiecare zi, în special, pe jos pentru cã locuiam aproape. Sunt douã porti, iar linia de cale feratã e între ele. Trenul trecea de douã-trei ori pe zi. Când trebuia sã treci cu masina, unul dintre noi deschidea cele douã porti, se asigura cã nu vine trenul si masina trecea. Nici acum nu îmi vine sã cred cã au murit, nu îmi explic cum s-a putut întâmpla una ca asta. Ne gândeam de multe ori cã se poate produce oricând o catastrofã. Au murit oameni tineri, niste copii, fiecare cu familii, cu probleme. Cu totii voiau sã plece de acolo, dar nu aveau bani de drum”, a mai spus Rânja. Ministerul Român de Externe a precizat cã statul italian va suporta cheltuielile cu repatrierea. Cioclii de la pompele funebre, care s-au bãtut pe cadavrele românilor, si-au pierdut licentele. Teribilul accident a avut loc, sâmbãtã, în provincia Cosenza. Microbuzul care transporta muncitorii români a fost lovit de un tren în momentul în care traversa calea feratã. Politia localã si celelalte autoritãti competente cerceteazã imprejurãrile exacte ale producerii accidentului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.