Gazele naturale din Marea Neagră vor fi comercializate de OMV pe piaţa din România dacă preţul de vânzare şi de sistemul de taxare vor fi avantajoase, a declarat miercuri Jaap Huijskes, membru al Boardului Executiv al companiei, responsabil pentru Explorare şi Producţie, la OMV European Media Summit.
‘Primul pas pe care o să îl facem după ce vom descoperi hidrocarburi în Marea Neagră va fi să ne îndreptăm spre piaţa locală, spre piaţa domestică. Vorbim despre înlocuirea importurilor de gaze din Rusia, pentru care preţul este foarte ridicat. Statul român doreşte să vindem gazele din Marea Neagră pe piaţa locală şi noi intenţionăm la fel, dar depinde de sistemul de taxare şi de preţ. Sunt două componente importante în orice afacere. Nu putem să facem investiţii dacă ele nu sunt profitabile’, a afirmat Jaap Huijskes.
De asemenea, acesta a precizat că eventuale schimbări ale sistemului de taxare din România vor avea impact asupra deciziilor pe care compania le va lua în privinţa dezvoltării proiectelor din Marea Neagră.
‘Deocamdată nu cunoaştem eventualele variante de schimbare. Depinde de ce schimbări vorbim. Dacă sunt minore, impactul va fi minor. Dacă sunt dramatice, la fel şi impactul’, a menţionat acesta.
Oficialul OMV a adăugat că infrastructura necesară pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră va fi asigurată de Exxon, companie parteneră cu 50% din proiectul derulat offshore. Prin intermediul OMV Petrom vor fi realizate investiţiile necesare pentru explorare, a spus Jaap Huijskes.
Acesta a arătat că OMV va demara o nouă campanie de explorare în perimetrul Domino din Marea Neagră, la finalul anului 2013.
‘În perimetrul Domino din Marea Neagră am demarat studii seismice 3D pentru 6.700 kilometri pătraţi, în perimetrul Domino. O nouă campanie de forare este planificată să înceapă la finalul anului 2013’, a afirmat Jaap Huijskes.
În februarie 2011 au avut loc descoperiri preliminare în perimetrul Neptun.
Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia de date seismice 3D şi pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi în perimetrul Neptun.
AGERPRES.ro