spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Prahova: Directorul adjunct al ANA, audiat de DIICOT într-un dosar de evaziune cu produse petroliere

- Advertisement -

Directorul adjunct al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Dumitru Constantin, fost director adjunct al Direcţiei Fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în mandatul lui Sorin Blejnar, a fost audiat, miercuri, de procurorii DIICOT Ploieşti într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere cu un prejudiciu estimat la 12 milioane de euro.

Şeful DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, a declarat că Dumitru Constantin a fost audiat de procurori întrucât există indicii că acesta ar fi sprijinit gruparea infracţională condusă de Silviu Florin Teodosiu care a fost destructurată la începutul săptămânii trecute.

Procurorii nu au luat nicio măsură împotriva directorului adjunct al ANA, cercetările în acest caz fiind în desfăşurare.

Gruparea infracţională condusă de Silviu Florin Teodosiu era specializată în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune şi spălare de bani, având ca obiect produse petroliere.

Grupul format din şase persoane a fost destructurat, săptămâna trecută, de procurorii DIICOT, în urma a şase percheziţii domiciliare care au avut loc în municipiile Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Câmpina.

Acţiunea s-a finalizat cu arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a liderului grupării şi a unui membru, pe numele unei alte persoane fiind emis mandat de arestare în lipsă, aceasta fiind dispărută.

Un al patrulea inculpat este cercetat în stare de libertate, alţi doi fiind arestaţi în alte cauze.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că membrii grupării, sub coordonarea liderului Silviu Florin Teodosiu, au utilizat douăzeci de societăţi comerciale pentru a obţine beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, rezultate din operaţiuni comerciale cu produse petroliere.

Practic, se achiziţiona subprodus petrolier de la furnizori reali, după care, prin firmele administrate de patru dintre învinuiţi, se schimba calitatea mărfii, scriptic, din combustibil lichid uşor în motorină, după care se factura motorină către firmele deţinute de liderul grupului infracţional sau de alte persoane indicate de acesta, marfa fiind apoi vândută către diferiţi beneficiari drept motorină.

O altă modalitate de comitere a infracţiunilor consta în achiziţionarea motorinei de la societăţi aflate în insolvenţă care erau scutite de plata TVA -ului, de către firmele aparţinând membrilor grupului infracţional, după care aceasta era vândută către firmele administrate de către liderul grupării, în preţ fiind inclus TVA-ul .

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de aproximativ 12 milioane de euro.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.