Comisia juridică a Senatului va discuta, marţi, solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind reluarea discuţiilor în cazul senatorului liberal Mircea Diaconu.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat luni că Biroul Permanent a decis transmiterea către Comisia juridică a scrisorii preşedintelui pentru a formula un răspuns.
”Nu s-a organizat o reluare a votului sau ceva de acest gen. (…) Nu am stabilit un termen (până la care senatorii jurişti trebuie să formuleze un punct de vedere – n.r.), dar este posibil ca mâine, când Comisia juridică se reuneşte pentru a audia candidaţii pentru CSM, să formuleze şi răspunsul la scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu”, a precizat Antonescu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis conducerii Senatului o scrisoare în care solicită reluarea dezbaterilor privind revocarea din funcţia de senator a lui Mircea Diaconu, ca urmare a stării de incompatibilitate în care acesta se află.
Preşedintele Traian Băsescu precizează în documentul amintit că solicitarea sa ”nu este o cerinţă personală, ci o condiţionalitate asumată de România în cadrul MCV”.
”Având în vedere faptul că plenul Senatului a respins solicitarea de revocare din funcţie a senatorului Mircea Diaconu ca urmare a constatării incompatibilităţii acestuia printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, vă rog să găsiţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, calea legală pentru a relua în dezbatere această solicitare. În virtutea atribuţiilor constituţionale ale Preşedintelui României de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă semnalez că prezenta solicitare cu privire la încetarea mandatului parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese nu este o cerinţă personală, ci este o condiţionalitate asumată de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, susţine preşedintele în scrisoarea amintită.
Traian Băsescu avertizează că ignorarea unor hotărâri judecătoreşti poate afecta raportul de ţară.
AGERPRES.ro