spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Malul bălţii Cătuşa, locul în care micii căutători de fier sunt zdrobiţi de mafioţii cu wole

- Advertisement -

Zona situată între gara Cătuşa şi canalul cu acelaşi nume este un câmp de luptă pe care se întâlnesc pe de o parte săracii care caută fier pentru a supravieţui şi „afaceriştii” care scormonesc malul cu utilaje grele * Localnicii se tem că dacă săpăturile vor continua, canalul Cătuşa, îngustat drastic, se va acoperi de tot, iar cartierul Fileşti, aflat de partea cealaltă a viaductului, va fi expus unui risc maxim de inundare

Un colos de fier, mare cât un oraş, împrejmuit de formaţiuni neregulate care ies din solul răscolit de cupele excavatoarelor, la concurenţă cu târnăcoapele celor care scurmă pământul în căutarea unui boţ zdravăn de fier. Combinatul gălăţean a ajuns, în ultimii ani, o mină de aur nu doar pentru cei care, prin mijloace mai mult sau mai puţin „curate” au furat din interiorul lui, ci şi pentru cei care nu trec de gardurile platformei, dar o sapă temeinic, în orice parte este posibil, pe exterior.

Epoca de aur a haldei de zgură nu este un episod efemer, după modelul căutătorilor de fier care au adus „celebritate” munţilor artificiali din partea de nord-vest a combinatului scriindu-se şi alte scenarii, care, la rândul lor, au legat indisolubil reputaţia unor locuri de mafia fierului vechi. La capătul dinspre Viaduct al străzii Garofiţei, aproape de gara Cătuşa, saga căutătorilor de fier vechi se scrie zi de zi şi noapte de noapte. Nu fără lupte, atât între micii şi marii căutători, cât şi între aceştia şi forţele de ordine, fie ele ale Combinatului sau ale statului. Uneori, meciurile se lasă cu răniţi sau dosare penale, dar niciunele dintre acestea nu par a fi de natură să stopeze ceea ce pentru unii este sursă de supravieţuire, iar pentru alţii, de îmbogăţire.
Zdrobit în bătaie
Este un caz înregistrat la finele săptămânii trecute, victimă fiind un tânăr de 32 de ani. Virgil Serghei a mâncat o bătaie soră cu moartea pentru că a îndrăznit, spun rudele sale, să le facă concurenţă excavatoarelor unui „om de afaceri” care sapă de mai multe luni în zonă. În timp ce căuta ceva rămăşiţe în apropierea utilajelor, bărbatul a fost lovit cu cozi de topor, suferind o fractură deschisă şi multiple traumatisme la nivelul capului. Numai intervenţia jandarmilor a făcut ca altercaţia să nu se transforme într-o revoltă.
„A fost bătut exact în faţa wolei. L-au luat Nicu Roşca şi cu încă unul. Praf l-au făcut, îl operează şi îi pun tijă în picior. O să rămână infirm şi are trei copii mici de crescut. Nu ne vrea aici. Zice că e curtea lui. De când? N-are acte, n-are nimic. I-a mai băgat la necaz şi pe băieţii aia, a profitat că erau beţi şi i-a trimis să-l bată. Trei familii a nenorocit”, susţine Florentina Stroia, mătuşa bărbatului.
Rudele căutătorului de fier recunosc deschis că nu au altă sursă de venit decât deşeurile după care scormonesc de ani de zile, cât e ziua de lungă, punându-şi viaţa în pericol. Cu mic cu mare, îşi împart teritoriul de căutate cu utilajele unor personaje cunoscute în lumea afacerilor obscure cu fier vechi.
„Muncim şi noi să ne câştigăm traiul. Când găsim fier zicem merci, dar de obicei găsim scoarţă, luăm te miri ce şi mai nimic pe ea. Adunăm şi noi în sac cât putem. Noi toţi aici lucrăm în familie”, completează Dumitra Mihai, soacra lui Serghei.

Cătuşa, ameninţată de wole

Faptul că cele două „tabere” nu se tolerează pe terenul aflat pe malul bălţii Cătuşa nu este însă decât un aspect secundar al problemei pe care o reprezintă săpăturile repetate în ceea ce, spun oamenii din zonă, ar fi digul ridicat pentru susţinerea platformei siderurgice.
„Ei sapă în malul asta, care a fost făcut pe vremea lui Ceauşescu ca să susţină combinatul. A fost adus pământ, zgură, ca să întărească, iar ei acum sapă şi mai deversează şi în balta Cătuşa. Se distruge tot”, ne spune Stavăr Delegeanu, un localnic din apropiere. Pentru a-şi susţine afirmaţiile, bărbatul ne arată cum pământul scormonit de cupele utilajelor a îngustat drastic canalul. Ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, mare parte din pământul săpat ajunge, inevitabil, în apă.
„Pe aici se deversează răul Cătuşa, prin aceste canale. Se poate vedea cu ochiul liber cât s-a îngustat canalul în urma săpăturilor. Dacă se va obtura canalul, Fileştiul e în mare pericol de inundare. Acum sapă ca să ajungă la nivelul doi. Ei acum scot toate mizeriile puse aici să întărească digul şi care ajung automat în apă. Este păcat, aici este peşte, încă se mai pescuieşte”, completează bărbatul.

Câţiva localnici care nu trăiesc de pe urma fierului vechi au încercat să ceară ajutorul autorităţilor pentru a pune punct săpăturilor. În urma unor apeluri repetate, ei aşteaptă intervenţia şi mai ales măsurile comisarilor de la Garda de Mediu pentru ca ceea ce a mai rămas din zona şi aşa cenuşie să nu fie distrusă în totalitate.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.