Ilie Alexandru, zis „Sandu Geamănu”, a fost condamnat, marţi, de Tribunalul Bucureşti la 25 de ani de închisoare pentru omor, într-un dosar în care este acuzat că, împreună cu alţi trei membri ai grupării sale, a torturat un bătrân în locuinţa acestuia, furând bunuri de jumătate de milion de lei.
Alături de Ilie Alexandru au fost condamnaţi şi cei trei complici ai acestuia la pedepse între patru şi 25 de ani de închisoare cu executare.
Astfel, Tinel Niculae a primit 25 de ani de închisoare, Constantin David Stan a fost condamnat la 23 de ani de închisoare, iar Simion Adrian Florin a primit patru ani de închisoare.
Cei patru au fost obligaţi de instanţă să plătească Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti aproximativ 75.000 de lei, reprezentând costurile din perioada de internare a victimei, care a murit în spital aproape şase luni mai târziu.
Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Sandu Geamănu şi complicii acestuia sunt în prezent arestaţi preventiv.
Ilie Alexandru, Tinel Niculae, Constantin David Stan şi Simion Adrian Florin au fost trimişi în judecată în acest dosar în iulie 2011.
Sandu Geamănu a fost acuzat de omor calificat şi omor deosebit de grav, tâlhărie cu consecinţe deosebit de grave şi violare de domiciliu, toate aflate în concurs real, precizau procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Procurorii arătau în rechizitoriu că, în noiembrie 2008, împreună cu alţi trei membri ai grupării sale, Sandu Geamănu a intrat în locuinţa lui Nicolae Zdoca, în vârstă de 74 de ani, din Bucureşti, după ce a primit un pont conform căruia bărbatul ar fi ţinut în casă „sume importante de bani şi alte bunuri de valoare”.
Aceştia au „elaborat un plan”, „şi-au procurat mijloacele necesare comiterii faptei”, respectiv obiecte de vestimentaţie care să le mascheze înfăţişarea, dar şi o maşină, şi au mers la casa lui Nicolae Zdoca.
„Pentru a o determina pe victimă să spună unde se află sumele de bani, au exercitat mai mult timp asupra acesteia acte de violenţă. Apoi inculpaţii au sustras suma de 250.000 de lei, un autoturism marca Audi Q7 şi mai multe bunuri, valoarea totală a prejudiciului fiind de aproximativ 490.000 de lei”, au precizat procurorii în rechizitoriu.
În urma loviturilor primite, Nicolae Zdoca a murit în spital aproape şase luni mai târziu.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au caracterizat modul de operare al grupării interlope „Gemenii” din Bucureşti drept unul „lipsit de discreţie” şi imprudent, membrii grupării manifestând „un sentiment exagerat de siguranţă de sine” în comiterea infracţiunilor de care sunt acuzaţi.
Astfel, potrivit procurorilor, Sandu Geamănu şi ceilalţi membri ai grupării conduse de el „comit, de regulă, infracţiuni contra patrimoniului, adesea cu violenţă”, loviturile lor vizând „fie autoturisme de lux, fie sume mari de bani sau alte bunuri de valoare uşor de comercializat, precum bijuteriile”.
„Bunurile sustrase, în special autoturismele de lux, sunt valorificate prin persoane cunoscute, specializate în acest sens. De cele mai multe ori inculpaţii acţionează «la pont», adică în baza unei informaţii obţinute şi verificate în prealabil”, afirmau procurorii.
Potrivit documentului citat, membrii grupării merg la locul comiterii faptei în grup şi, de cele mai multe ori, „unul dintre participanţi rămâne în apropiere pentru a asigura paza, a-i avertiza pe ceilalţi şi pentru a asigura plecarea, scăparea în mod eficient”.
„Gemenii” folosesc pentru lovituri maşini „destinate comiterii acestor fapte”.
„Atunci când sustrag alte autoturisme, unii dintre inculpaţi părăsesc locul faptei cu acestea, iar ceilalţi cu autoturismul cu care au venit; uneori renunţă ulterior la autoturismele folosite la comiterea faptelor, valorificându-le”, au mai arătat procurorii.
Aceştia îi caracterizează pe interloopi ca fiind foarte violenţi. „Actele de violenţă exercitate de inculpaţi asupra părţilor vătămate sunt disproporţionate în raport cu scopul patrimonial urmărit. Actele de violenţă încep brusc, direct, prin surprindere, fără avertizare. Se obţine astfel un control total şi imediat asupra situaţiei. Se desfăşoară activităţi menite să blocheze orice posibilitate de scăpare a persoanelor vătămate: blocarea/paza ieşirilor, imobilizarea etc”, scriu procurorii în documentul citat.
Aceştia adaugă că faptele „Gemenilor” se caracterizează prin „lipsă de discreţie, de prudenţă, de precauţie”. Potrivit procurorilor, în timpul loviturilor interlopii manifestă un „sentiment exagerat de siguranţă de sine” şi o convingere „exagerată” că nu au cum să fie traşi la răspundere.
Într-un alt dosar, în martie 2012, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti i-au trimis în judecată pe Ilie Alexandru şi pe Nicolae Marian Vasile, zis „Nicos”, pentru violare de domiciliu, tentativă la omor calificat şi lovire sau alte violenţe.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în noaptea de 22 spre 23 decembrie 2008, Ilie Alexandru, Nicolae Marian Vasile şi alte persoane neidentificate au pătruns fără drept într-o locuinţă, unde, folosind bâte, săbii şi pistoale, au agresat mai multe persoane, majoritatea femei şi copii.
Una dintre persoanele bătute de Sandu Geamănu şi Nicos a avut nevoie pentru vindecare de şapte – opt zile de îngrijire.
Totodată, Sandu Geamănu a lovit şi o fetiţă în vârstă de doi ani şi şase luni, cu o bâtă în zona capului, provocându-i acesteia leziuni grave, respectiv „politraumatism, traumatism cranio-cerebral, fractură liniară parietală stânga şi fractură frontală stânga cu minimă deplasare”.
MEDIAFAX.ro