spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

La doar 6 ani, pusa sa-si faca singura injectia

- Advertisement -

Cifre ingrijoratoare inregistrate la Iasi, referitoare la una dintre cele mai intalnite boli grave. Tot mai multi copii mici ajung la spital bolnavi de diabet. Acum 20 de ani, prescolarii bolnavi erau o raritate. Acum, numarul lor depaseste o treime dintre pacientii diabetici de la Spitalul „Sf. Maria”. „Mi-e greu sa stau fara ciocolata”, spune cu ochisorii jucandu-i in lacrimi o fetita bolnava. Alti micuti de gradinita manuiesc deja seringa mai abil decat creionul. Cum se descurca familiile copiilor cu diabet? Ce prejudecati exista in legatura cu cauzele bolii? Cand sa va ingrijorati referitor la micutul dumneavoastra?
Diabetul distruge anual copilaria a zeci de copii din judetul Iasi. De la an la an, numarul cazurilor inregistrate la Spitalul „Sfanta Maria” creste tot mai mult, iar varsta la care micutii sunt diagnosticati a scazut mereu. Daca, in anul 1990, majoritatea copiilor cu diabet aveau peste opt ani, acum au ajuns la pediatrie si nou-nascuti cu aceasta boala. Dintre cei 110 copiii aflati in evidenta unitatii medicale cu diabet, o treime au varsta sub sase ani. Medicii sunt ingrijorati atat de scaderea varstei pacientilor, cat si de cresterea numarului de copii bolnavi. In ultimul timp, procentul de cazuri noi a crescut cu circa 6% in fiecare an.

Mancare cantarita

Pentru copiii diagnosticati cu diabet, insulina a luat locul dulciurilor, iar aparatul cu care isi masoara glicemia a inlocuit jucariile. In judetul Iasi, 110 copii sunt dependenti de insulina pentru tot restul vietii. La Spitalul de Pediatrie sunt inregistrati si alti 160 de minori din judetele limitrofe. Impreuna, acestia invata zi de zi cum sa isi masoare singuri glicemia, cum sa isi injecteze insulina si sa manance doar alimentele care nu le pun viata in pericol. Cel putin o data pe an, ei se reintorc in unitatea medicala pentru tratament si supraveghere. Unii sunt mai norocosi si au parinti care le poarta de grija si le administreaza zilnic cele patru doze de insulina necesare, dar altii sunt nevoiti sa invete de la varste fragede cum se face o injectie. „In spital, parintii sunt instruiti de asistentele medicale cum sa faca injectiile, cum se masoara glicemia si cum sa poata tine in frau alimentatia copiilor. Li se da o lista cu toate alimentele pe care cei mici au voie sa le consume si cu cantitatea necesara, iar rudele au grija ca zilnic portia sa fie cea adecvata. Avem insa in evidenta si un copil de la un centru de plasament, care nu are mai mult de sapte ani. El a invatat singur cum sa isi poarte de grija, iar acum isi administreaza insulina cu propriile maini”, a declarat dr. Carmen Oltean, medic pediatru in cadrul Spitalului „Sfanta Maria”.

Giorgiana are sase ani si este din Iasi. Si ea se numara printre copiii care traiesc aceasta drama. A venit in unitatea medicala acum o saptamana. Mama sa a fost cea care a constatat ca fetita are probleme de sanatate. „Simptomele diabetului nu sunt foarte vizibile. Eu insa am fost mai atenta si astfel mi-am dat seama ca ceva nu este in regula. Slabise foarte mult, iar la sase ani ajunsese la 20 de kilograme. Se simtea tot mai rau si bea o cantitate mare de apa pentru varsta sa. Astfel, am decis ca este nevoie de un control amanuntit, si am aflat cu stupoare ca sufera de diabet”, spune Elena, mama pacientei. Giorgiana este in clasa pregatitoare. Nimeni nu ii poate explica acum de ce este nevoita sa suporte zilnic cate patru intepaturi de ac, de ce i s-au interzis dulciurile si de ce nu mai poate manca ceea ce isi doreste. „Mama mi-a promis ca ma va invata si pe mine sa fac injectii, atunci cand voi mai creste. Nu ma dor prea tare, m-am obisnuit, dar mi-e greu sa stau fara ciocolata”, se plange Giorgiana, cu ochii parca jucandu-i in lacrimi. Ea sufera de diabet de tip I, dar inca nu se cunosc cauzele imbolnavirii. „Socrii mei sufera de diabet. Nu stiu insa daca este ceva ereditar sau a aparut pe parcurs. I-am purtat mereu de grija, am fost atenta la alimentatia sa si nici nu a fost un copil bolnavicios. Nu a avut pana acum bolile copilariei. Mi-e greu sa imi dau seama de ce ea”, adauga doamna Elena.

O treime dintre copiii bolnavi nu au nici 7 ani

Cel mai mic pacient din Spitalul „Sfanta Maria” care sufera de diabet are doi ani si a fost diagnosticat cu boala incurabila la cateva zile de la nastere. La inceput, pacientii scapa cu doar o injectie pe zi, iar mai apoi ajung la patru, doza maxima pe care o pot face. In anul 1990, dintre cei 30 de copii diagnosticati cu diabet, doar doi aveau sub sapte ani, iar acum, dintre cei 110 aflati in evidenta unitatii medicale, o treime nu au implinit inca sapte ani. „In 2009, aveam 90 de copii cu diabet de tip I in evidenta, 13 fiind diagnosticati in perioada acelui an. Dintre cei 90, 20 aveau varsta sub sase ani. Nu se poate face o legatura intre cresterea numarului de diabetici si scaderea varstei pacientilor”, a declarat dr. Carmen Oltean.

Potrivit acesteia, numai anul trecut, dintre cei 19 noi diagnosticati cu diabet, cinci nu implinisera inca sase ani. Odata diagnosticati, copiii vor fi toata viata dependenti de insulina, vor avea o dieta stricta si vor fi obligati sa faca sport. Medicii ii atentioneaza pe parinti ca dulciurile sunt aproape interzise doar in cazul diabeticilor. „S-a tot vorbit despre aparitia diabetului din cauza dulciurilor. Este fals, in cazul celui de tip I. Nu te poti imbolnavi de la dulciuri. Abuzul acestora nu poate provoca decat diabet de tip II, care este insa foarte rar. In spital, avem o singura pacienta in varsta de 16 ani care cantareste 76 de kilograme. Nu avem insa prea mari progrese cu ea, deoarece nu tine dieta asa cum ar trebui si nu face sport.”, a adaugat dr. Oltean.

Aceasta sustine ca nu exista insa o cauza concreta a aparitiei diabetului. „Poate fi ceva genetic, poate avea la baza o infectie din perioada copilariei, prost tratata, un virus luat din alimentatie, o modificare la nivelul celulelor care secreta insulina si multe altele. Sunt numeroase cauze, insa niciuna nu a fost dovedita inca, iar cand un parinte intreaba de ce s-a imbolnavit copilul sau, nu ii poti da un raspuns exact”, a precizat dr. Oltean. Cei care sunt diagnosticati cu diabet trebuie, pe langa o dieta stricta, sa faca zilnic exercitii fizice, cel putin 30 de minute. Dulciurile nu sunt excluse in totalitate din alimentatie, ci pot fi consumate doar in cantitati mici si la perioade lungi de timp. „Gustarile nu trebuie sa contina zahar, ci diferiti indulcitori naturali. De asemenea, daca un pacient consuma produse cu glucide, trebuie sa scada putin din celelalte alimente. Daca nu va respecta acest regim de viata, va face hiperglicemie si va intra in coma. Toata mancarea trebuie cantarita, iar ziua nu trebuie sa manance decat de trei ori si intre mese sa consume o gustare, un fruct sau o leguma”, a declarat dr. Carmen Oltean.

„Cum sa ii poarte de grija, daca nu stie sa citeasca?”

Numarul mare de diabetici cu varste mici nu este singura problema cu care se confrunta medicii din cadrul Spitalului de Pediatrie. Ei intampina dificultati si cu instruirea mamelor. Multi parinti nu inteleg cum trebuie administrata insulina si nu stiu sa faca acest lucru acasa. „Am avut recent o fetita in clasa I care provenea dintr-o familie de romi. Mama ei nu stia sa citasca si era imposibil sa o invatam cum se masoara glicemia. Nu cunostea cifrele si nu putea nota ceea ce indica aparatul. A fost extrem de complicat. Ea a primit o lista cu toate alimentele pe care fetita are voie sa le consume, pe care era notat si gramajul care trebuie respectat. Cum sa ii poarte de grija, daca ea nu stie sa citeasca?”, a adaugat dr. Oltean. Medicul recunoaste ca fondurile mici de care dispune spitalul ii afecteaza pe cei cu diabet. „Nu le putem oferi fructe in fiecare zi, asa cum este indicat, ci de cel mult trei ori pe saptamana. Si alimentatia este una variata si diferita de cea a celorlalti pacienti. Nu sunt insa bani pentru tot ceea ce ar fi necesar”, a precizat dr. Oltean.

Daca unitatea medicala abia poate achizitiona hrana pentru pacienti, de anul viitor va fi nevoita sa cumpere si bandeletele folosite pentru masurarea glicemiei. „Spitalul primea bandelete prin programul national al Ministerului Sanatatii. Conform noilor normative, acestea nu mai sunt date, iar unitatea trebuie sa le cumpere din bani proprii. Nu ni s-au dat nici anul acesta, dar am avut noroc ca ne-au ramas cele din anii trecuti. Acum sunt insa pe terminate”, a declarat dr. Oltean. Potrivit acesteia, nici cele pe care parintii le pot achizitiona gratuit din farmacii nu sunt suficiente. Pe baza unei retete, nu se pot lua gratuit decat doua cutii pe luna, a cate 50 de bandelete. „Parintii ar trebui sa poata lua gratuit mai multe. Exista situatii cand, din cauza efortului fizic sau a unei alte afectiuni de care sufera, pacientul se simte rau. In acel moment, este vital sa isi masoare glicemia. Si o simpla raceala poate deshidrata complet un copil diabetic”, a declarat dr. Oltean.

Medicii din cadrul Spitalului de Pediatrie ii atentioneaza pe parinti ca, de foarte multe ori, simptomele diabetului nu pot fi observate, de aceea un control regulat la medicul de familie si o masurare a glicemiei sunt foarte importante. „Nu este foarte usor sa ne dam seama cand o ruda are diabet. Exista tendinta de slabire sau de ingrasare, depinde de tipul bolii, senzatia permanenta de sete si mersul des la toaleta, chiar si in timpul noptii”, a precizat dr. Oltean.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.