spot_img
21.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Afacerile fantomă ale clanului Boldea (IV): Cum a fost transformată Şcoala Nr. 12 în teatru de război

- Advertisement -

Fostul director Marian Prada a fost pedepsit exemplar pentru că l-a refuzat pe Boldea în 2009 * Doi ani mai târziu fostul parlamentar reuşeşte să fraudeze investiţiile de la Şcoala nr. 12
Deputatul Mihail Boldea şi şeful său de cabinet Mircea Bivol au început să-şi promoveze afacerile dubioase prin şcolile din colegiu încă din anul 2009. Dar s-au lovit de opoziţia directorului Şcolii Nr. 12 – Marian Prada – pe care l-au pedepsit exemplar, tăind orice avânt altor manageri care ar fi avut de gând să „mai sufle-n front”.
Acelaşi scenariu folosit ulterior de clanul Boldea în şcolile din colegiul nr. 9 s-a încercat fără sorţi de izbândă în 2009, când Marian Prada a semnat un contract de colaborare cu Asociaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi, condusă de Mircea Bivol. „Am primit 210.000 de lei pentru montarea unui gazon artificial şi unei nocturne. În primul rând suma mi s-a părut foarte mare – 50.000 de euro pentru un simplu teren! Iar apoi, banii au venit pentru capitolul reabilitare, nu investiţii. Am fost sfătuit de contabila mea şi de contabilul ISJ să nu semnez, pentru că ar fi fost deturnare de fonduri”, ne-a declarat fostul director.
Pe lângă faptul că fostul deputat urma să cheltuiască pentru montarea terenului doar jumătate din sumă, restul urmând să-l păstreze pentru el, cum a făcut şi în cazul camerelor de luat vederi şi al tâmplăriei PVC, preşedintele Asociaţiei, Mircea Bivol, urma să folosească terenul de fotbal după bunul său plac, după orele de program, închiriindu-l, fără să plătească şcolii cotă parte pentru utilităţi, pentru că nimic de acest gen nu era stipulat în contract. Documentul cuprinde însă o clauză foarte dezavantajoasă pentru şcoală: dacă instituia dorea să rezilieze contractul cu asociaţia mai devreme de 10 ani, era obligată să plătească despăgubiri de 100.000 de euro, adică de mai bine de patru ori suma investită pentru construirea terenului!
Refuzul l-a costat pe fostul director
„Imediat ce am refuzat semnarea contractului, a început hărţuirea mea pe toate planurile. Am primit controale peste controale de la ISJ, pentru că nu am vrut să-mi dau demisia. Dar acest lucru m-a costat sănătatea mea şi a familiei mele. Am primit şi eu şi şcoala calificativ „suficient”, mi s-au înscenat lucruri, inclusiv de către oameni din unitate, pe care eu i-am ajutat. Mi-amintesc că, de ziua şcolii, m-a sunat Boldea şi mi-a vorbit ca ultimului om: „Te dau afară ca pe-o măsea stricată!” Ajunsesem din om neom”, ne mai povesteşte Marian Prada.
Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost suficiente, Boldea a ţinut să-l beştelească public pe Marian Prada, cel care a îndrăznit să-i încurce planurile. O foaie electorală scoasă cu finanţarea lui Boldea a fost împărţită în cutiile de poştă ale blocurilor din cartier. Într-un articol, Marian Prada era prezentat ca omul care interzice sportul în şcoala sa, pentru că nu a fost de acord să construiască terenul şi era acuzat că schimbase destinaţia banilor veniţi de la deputatul Boldea prin Hotărâre de Guvern, astfel fostul director făcându-se vinovat de pierderea banilor. Adevărul e că Boldea nu a dorit să investească în şcoală decât cel mult jumătate, restul banilor veniţi de la Parlament fiind destinaţi buzunarului său propriu sau celui al prietenilor săi.
„Am semnat bucuroasă că primim bani”
Se pare că toată această hărţuire politică a fostului director de la Şcoala Nr. 12 a fost o lecţie pentru toţi managerii de şcoli din colegiul lui Boldea. Aceştia nu s-au mai opus, ba chiar au închis ochii la semnarea contractelor, mai ales că, între timp, clanul Boldea îşi perfecţionase stilul de lucru, oferind în cazul achiziţionării camerelor de luat vederi şi a termopanelor o portiţă legală cu trucarea licitaţiei directe (cu sau fără ştirea directorilor).
Rămâne însă în continuare neelucidat de ce aproape toţi managerii au semnat contracte pe capitole de reabilitare la achiziţia camerelor, când e vorba de fapt de investiţii. S-au gândit că semnează pentru deturnare de fonduri sau nu şi-au dat seama? Sau au semnat doar de teamă că vor pierde investiţia dacă vor obiecta prea mult?
Boldea a reuşit să-şi facă jocurile la Şcoala Nr. 12 odată cu mazilirea lui Prada din funcţie şi instalarea noii directoare Viorica Moineagu. În mai 2011, Boldea a reuşit să „filtreze” 100.000 de lei prin contabilitatea unităţii. S-au achiziţionat 16 camere de luat vederi, pentru fiecare dintre cele două corpuri ale şcolii. Iar reţeta a fost aceeaşi. Mircea Bivol a venit să anunţe conducerea unităţii că a primit fonduri de la Guvern, obţinute de Boldea. Apoi, însoţit de Eugen Roşu, de la Red Office Clean, Bivol a venit cu trei oferte de preţ şi cu un model de contract.
„Erau absolut necesare camerele de luat vederi şi altă posibilitate să le achiziţionăm nu aveam. Mai ales că ni se ceruseră de la ISJ să avem pentru monitorizarea examenelor. Nu m-a mai interesat pe ce capitol, reabilitare sau investiţii, vin banii, când am văzut că ni se va rezolva problema”, susţine actuala directoare, profesoara Viorica Moineagu.
Mai vigilentă decât alţi directori, Viorica Moineagu a refuzat să semneze modelul de contract adus de Mircea Bivol şi a cerut un altul, mai complet, de la Primăria Galaţi. Lucrările au fost efectuate, ca de obicei, de altă firmă decât Red Office Clean şi au fost supravegheate de Bivol. La final, şcoala a primit două facturi, una pentru „reabilitare/ modernizare sistem supraveghere video” şi cealaltă pentru „reabilitare sistem supraveghere video”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.