Fostul administrator al Asociatiei nr. 33 Vaslui, Marius Marchidan, care a dat un tun de aproape trei miliarde de lei, este aproape de o decize favorabilã din partea magistratilor ieseni. Judecãtorii i-au schimbat obiectul dosarului, de la înselãciune, la delapidare.
Dosarul fostului administrator al Asociatiei nr. 33 Vaslui ia o întorsãturã bruscã, dupã ce magistratii Curtii de Apel Iasi au cerut schimbarea încadrãrii faptei penale, din înselãciune în delapidare. Asta s-a întâmplat la finalul sãptãmânii trecute, când Marius Marchidan, cel care a tras „pe sfoarã” sute de locatari din cartierul 13 Decembrie, a fost adus în fata instantei de judecatã cu mandat. Avocatii lui au invocat viciu de procedurã si au demonstrat cã obiectul dosarului nu constituie infractiunea de înselãciune, ci delapidare. Asta înseamnã pentru Marchidan mai multe sanse de a i se reduce din pedeapsã si de a returna o sumã de bani mai micã pãrtilor pãgubite. O decizie va fi luatã, cel mai probabil, pe 22 noiembrie, când va avea loc urmãtorul termen din recursul pe care l-a intentat la Iasi, dupã ce a scãpat de închisoare ca prin urechile acului. Initial, acesta a primit o pedeapsã de doi ani cu suspendare dupã ce a dat un tun de 2,7 miliarde de lei. De asemenea, a fost obligat la despãgubirea pãgubitilor cu suma de 277.365 lei. În momentul în care s-a început urmãrirea penalã, acesta a fugit din tarã, în Italia, de unde a fost chemat si sãptãmâna trecutã pentru a da declaratii în fata instantei.
În 2009, în scãrile de bloc au început sã aparã liste „fantomã” în care locatarii figurau cu plãti imense cãtre Termica. În momentul acela, presedintele asociatiei a demarat verificãri în registru si în casierie. Au urmat controale de la reprezentantii Termica care au ajuns la concluzia cã Marchidan nu poate justifica trei miliarde de lei vechi. La acea datã, oamenii primeau acasã înstiintãri cu penalitãti la restante mai mari decât restantele în sine si penalitãti la sume care au fost plãtite. Desi oamenii veneau la asociatie sã-si plãteascã facturile la Termica, Marchidan elibera chitante pentru întretinere iar banii locatarilor intrau în buzunarele administratorului. De aceea, banii care ajungeau la Termica erau prea putini, iar oamenilor li se calculau penalitãti în tot acest timp. În plus, sume mari de bani erau tinute în casã, timp în care penalitãtile cresteau de la sine.