spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Spagã record cerutã de Mitrea: 84.000 de euro!

- Advertisement -

LACOM Citesti si te crucesti! Topul celor mai mari spãgi pe care le-a luat Remus Mitrea si locurile unde se întâlnea cu „clientii” lui. Acesta prefera sã aibã discutii cu „clientii” lui la hotel Europa si Silver Mall. Redactorii „Vremea Nouã” au intrat în posesia stenogramelor între fostul director al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui si afaceristii din tarã. Victimele ieseau disperate din biroul lui Mitrea, afirmând despre el cã „e schizofrenic, dã-l în mortii mã-sii de dement!”. Una din cele mai mari spãgi cerute de Remus Mitrea se ridicã la 84.000 de euro, în cazul unei afaceri cu eoliene. Prin activitãtile infractionale, Remus Mitrea a pus piedicã unor investitii masive în judetul Vaslui, alungând investitori cu potential.

Mai multi administratori si angajati ai unor firme din tarã sunt învinuiti de dare de mitã în dosarul lui Remus Mitrea. Fostul director al APM Vaslui obisnuia sã se întâlneascã cu afaceristii la hotel Europa si Silver Mall, unde îsi negocia spãgile.

Petru Alexandru Stanciu, manager de proiect în cadrul SC Renovatio Engineering SRL Bucuresti, se aflã si el pe lista învinuitilor. Firma la care lucreazã acorda consultantã pentru SC EDP Renewables România SRL si SC Sibioara Windfarm” SRL, dezvoltatori ai unor parcuri eoliene pe raza comunelor Vutcani si Albesti. Pentru autorizatiile necesare, Remus Mitrea l-a chemat la discutii pe Alexandru Stanciu, reprosându-i: „Domnule, dumneata când aveai de gând sã ajungi la mine?”. În momentul în care s-au întâlnit, fostul sef APM Vaslui a pretins plata sumei de 84.000 euro, scriind pe un biletel „7000 E x 12”, adicã câte 7.000 de euro pentru fiecare dintre cele 12 turbine care urmau sã fie amplasate. „Convingându-i pe reprezentantii SC Renovatio Engineering SRL Bucuresti cã altfel nu vor obtine niciodatã actele de mediu necesare dezvoltãrii proiectelor, inculpatul a primit de la acestia sumele de 30.000 lei si 4.000 euro, în vara anului 2012, iar ulterior a mai pretins încã o sumã de 8.000 de euro, care sã fie remisã la terminarea lucrãrilor la parcul din localitatea Albesti”, explicã procurorii.

Iatã o conversatie între cei doi, interceptatã pe 25 iulie 2012:

Mitrea Remus: Ia zi-i, domnu’ inspector!

Stanciu Alexandru: Sã trãiti! Si cu mare respect, îmi cer scuze de întârziere, am fãcut eforturi supraomenesti si am adunat ceva.

Mitrea Remus: Da.

Stanciu Alexandru: Si ne vedem vineri.

Mitrea Remus: Vineri.. îîî.. Deci… Haideti sã vedem, cã vineri am asa un program încãrcat.. Pe la ce orã ati vrea, joi seara nu puteti, nu?

Stanciu Alexandru: „N-am cum, n-am cum, cã…

Mitrea Remus: Bun! Vineri.

Întâlnirea între cei doi a avut loc la Silver Mall. Dupã ce a avut loc „tranzactia”, Alexandru Stanciu a luat legãtura cu conducerea Renovatio Engineering SRL, afirmând despre Mitrea „dacã l-ar da afarã, zic as fi cel mai fericit, mã îmbãt pentru prima oarã în viata mea. Mã jur! Dacã-l dã pe ãsta afarã odatã. Deci,mãi, e schizofrenic, dã-l în mortii mã-sii de dement!”.

Pãcãlea afaceristii cu numere de telefon ale ministrilor

Una din firmele care au apelat la serviciile lui Remus Mitrea este SC Windelcon SRL, reprezentatã de Iulian Atanasiu si Iulian Albu, ambii învinuiti acum pentru dare de mitã. În fapt, aceastã societate oferea consultantã unei firme nemtesti care intentiona sã realizeze parcuri eoliene în Bogdãnesti, Deleni, Viisoara si Ivesti. Realizarea unor proiecte de asemenea amploare presupunea atât investitii de ordinea sutelor de milioane de euro cât si obtinerea, în timp, a tuturor actelor, avizelor si autorizatiilor necesare, atât de la APM Vaslui, cât si de la alte institutii din judet. Pentru construirea integralã a parcurilor, firma trebuia sã obtinã, în cele din urmã, o autorizatie de mediu. Reprezentantii SC Windelcon SRL, Iulian Atanasiu si Iulian Albu, au fost contactati de Remus Mitrea, care, potrivit procurorilor, le-a adus la cunostintã încã de la început cã nu vor putea realiza acele parcuri eoliene pe raza judetului Vaslui decât dacã îi remit sume de bani, cu titlu de mitã. Asta se întâmpla în 2010. „Conditionând emiterea acordurilor de mediu de remiterea sumelor de bani, Mitrea Remus a pretins câte o sumã de 2.000 de euro pentru fiecare act, în total suma de 8.000 de euro. În cadrul discutiilor, Mitrea Remus, de pe o pozitie de fortã, profitând de functia îndeplinitã si pretinzând cã are relatii importante si influentã politicã la nivelul autoritãtilor din judetul Vaslui si nu numai, le-a creat acestora convingerea faptului cã are posibilitatea concretã de a bloca derularea proiectelor lor, atât prin refuzul emiterii actelor de mediu, cât si prin influenta pe care o avea asupra reprezentantilor altor institutii din judet.”, spun procurorii. De altfel, Remus Mitrea i-a arãtat lui Iulian Atanasiu, pe ecranul telefonului sãu, numãrul de telefon al ministrului din acea vreme al Dezvoltãrii Regionale si Turismului, insinuând, de asemenea, cã are si legãturi cu persoane mai sus-puse decât respectivul ministru. Mai mult, Mitrea nu a pus pe ordinea de zi a sedintelor Comisiei de Analizã Tehnicã din APM Vaslui pânã în momentul în care a primit suma cerutã de 8.000 de euro. În acelasi an, Remus Mitrea le-a impus reprezentantilor SC Windelcon SRL sã contracteze efectuarea studiilor geotehnice necesare proiectãrii si construirii celor 120 de turbine cu una din firmele pe care le controla, respectiv SC Doremtrans SRL Bursuci. În caz contrar, acesta ameninta cã proiectul nu putea fi realizat. „În aceste conditii, reprezentantii SC Windelcon SRL au acceptat încheierea contractului cu firma controlatã de Mitrea Remus, cãreia i-au plãtit suma totalã de 1 124 332,80 lei. Mitrea Remus s-a adresat SC Proconrim SRL Iasi, care a realizat studiile în schimbul unei sume de aproximativ 600.000 lei.”, mai spun anchetatorii. În plus, Mitrea a cerut implicarea Doremtrans SRL în realizarea lucrãrilor de constructie a parcurilor eoliene, promovând interesele firmei.

Iatã replicile lui Mitrea cu privire la afacerea nemteascã, într-o discutie cu Iulian Atanasiu:

„Si STAINER nu va face proiectul ãsta aiciea, deci vã spun eu… Da, el nu va face, nu!”

„… ei sunt puternici, nimic de spus si ãsta, dar el nu va face, vã spun eu. El nu va face proiectul ãsta. Dacã eu voi fi acolo, el nu va face… Anul ãsta nu va face STAINER nimic acolo, vã spun eu… Cã m-a enervat!”

„… faceti în asa fel încât sã fie bine. Deci, sã fie bine pentru toatã lumea.”

„… dacã cumva o sã câstige, STAINER stie foarte bine cã tot, tot la Vaslui ajunge. STAINER ajunge la mine! Eu nu vreau sã, eu nu vreau sã… no si atunci îmi bat eu joc de el. Îîî, ia adu mã, cã mobile nu pot sã pui cã dureazã un an de zile pânã te autorizezi”.

„Probabil suntem mici, cã pânã mai crestem… Cã pânã mai crestem, pânã o sã mai crestem mai trebuie sã suferim. Dar, am si eu atuul meu si… el dacã vrea sã mã joace îi problema lui, tot la mine va da.

Continuând cu amenintãrile si presiunile, Remus Mitrea le-a cerut reprezentantilor Windelcon SRL sã încheie un contract prin care sã se oblige sã gãseascã un cumpãrãtor pentru un parc eolian. În acest contract trebuia stipulat faptul cã Mitrea era împuternicit sã-l vândã iar apoi tot aceastã firmã sã plãteascã firmei Doremtrans SRL un procent din eventualul pret de vânzare. Pentru cã ar fi fost o aberatie, acest contract nu a fost semnat vreodatã, însã reprezentantii Windelcon l-au fãcut pe Mitrea sã creadã cã sunt de acord cu conditiile lui. În vara acestui an, aceeasi firmã a depus la APM Vaslui încã trei dosare pentru emiterea unor acte. Nici nu a trecut câteva ore cã Mitrea a sunat sã se intereseze de o posibilã spagã. A cerut o întâlnire cu Bogdan Albu, cãruia i-a pretins 5.000 de euro, atât pentru emiterea celor trei avize. „Mitrea Remus a solicitat încheierea unui contract si efectuarea plãtii în contul SC Mitromd SRL Vaslui, pe care o controla, în baza unei facturi fiscale. Astfel a fost emisã factura fiscalã numãrul 5/04.07.2012, în baza cãreia, la solicitãrile insistente ale inculpatului Mitrea Remus, reprezentantii SC Windelcon SRL au efectuat plata sumei totale de 28086 lei, în douã transe, în contul bancar al SC Mitromd SRL Vaslui, deschis la Garanti Bank”, spun procurorii.

Spagã de 10.000 euro de la Conbetas SRL

În 2011, SC Conbetas SRL Vaslui a depus la APM Vaslui documentatia necesarã eliberãrii unei noi autorizatii de mediu pentru statia de preparare a mixturilor asfaltice. Ca si în alte situatii, Remus Mitrea a întârziat emiterea avizului, motiv pentru care directorul general al societãtii, Costicã Luca, i-a fãcut o vizitã. Din înregistrãrile procurorilor reiese cã Mitrea i-a spus cã „firma ar trebui sã contribuie cu ceva”, pentru urgentarea emiterii autorizatiei de mediu. Dupã câteva zile, fostul sef APM Vaslui le-a cerut directorilor Conbetas SRL o sumã de 10.000 de euro care, în urma negocierilor, s-a diminuat la 7.000 de euro. „A fost întocmit un contract între SC Chrisrem Wind SRL si SC Conbetas SRL Vaslui, care atesta o conventie comercialã fictivã, pentru a masca plata mitei. În ziua de 02.11.2011, Mitrea Remus a trimis-o pe Vizitiu Ramona la sediul SC Conbetas SRL, aceasta ducând contractul 17/02.12.2011, prin care SC Chrisrem Wind SRL se obligã sã furnizeze si sã transporte piatrã pentru SC Conbetas si completând, în prezenta lui Luca Costicã, douã facturi fiscale, fiecare cu valoarea de 16.000 lei”, spun procurorii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.