Sezonul virozelor si pneumoniilor este în toi, medicii fiind aglomerati de pacientii cu afectiuni respiratorii. În decurs de numai o sãptãmânã aproape 700 de vasluieni, în special copii si persoane vârstnice, au fost diagnosticati cu pneumonii si viroze severe. Specialistii spun cã de vinã sunt în principal temperaturile fluctuante.
Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui (DSP) a început sã centralizeze datele privind îmbolnãvirile cu viroze respiratorii, iar numai într-o sãptãmânã au fost înregistrate 556 de cazuri de viroze respiratorii, 46 dintre acestea necesitând internare. În aceeasi perioadã au mai fost semnalate 141 de pneumonii acute, cu 58 de internãri. Cei mai afectati de schimbãrile dese de temperaturã au fost copiii, 192 de cazuri de viroze respiratorii fiind înregistrate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 si 14 ani. Din fericire, pânã în acest moment, nu a fost înregistrat niciun caz de gripã în rândul vasluienilor. Numãrul afectiunilor respiratorii înregistrate sãptãmâna trecutã este unul normal pentru aceastã datã si poate fi considerat ca punct de referintã pentru sezonul rece ce urmeazã. Campania de vaccinare antigripalã urmeazã a fi demaratã în momentul în care dozele de vaccin vor fi furnizate de Ministerul Sãnãtãtii. „Necesarul de doze de vaccin antigripal pentru judetul Vaslui este de 65.000 si a fost transmis Ministerului Sãnãtãtii. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copiii si bătrânii institutionalizati si personalul medical. Ca în fiecare an, campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie si în unitãti sanitare cu paturi.”, a declarat Mihaela Vlada, director DSP Vaslui.
Recomandãri si sfaturi
Medicii care sustin aceastã campanie au o serie de recomandãri de prevenire a virozelor. Pentru a preîntâmpina îmbolnãvirea, vasluienii sunt sfãtuiti sã-si facã vaccinul antigripal, acesta fiind cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Trebuie sã evite aglomeratiile si contactul cu alte persoane bolnave. Igiena este esentialã. Regimul de viatã si alimentatia este bine sã fie echilibrate, adicã fãrã suprasolicitãri fizice si psihice, miscare si odihnã suficiente. Capul, mâinile si picioarele trebuie ferite de frig. Trebuie evitat consumul de alcool, tutun si cafea, dar este recomandat sã se consume multe legume, fructe, produse lactate si cereale. Dacã, totusi, inevitabilul a avut loc trebuie înainte de toate sã fim consultati de medicul de familie, care stabileste diagnosticul si tratamentul adecvat. În aceastã perioadã, sfaturile ar fi ca bolnavul sã se izoleze de familie si comunitate pentru a nu-i contamina.