Vasluienii sunt din ce în ce mai imprevizibili si inventivi, mai ales atunci când le crapã mãseaua în gurã din pricina banilor. Refrenul „Pofiti, intrati, intrati si cumpãrati, avem di tãti!” poate fi folosit drept promo de tot mai multe case de amanet din oras. Trãim vremuri în care vasluianul este gata sã facã bani din aproximativ tot ce are prin casã.
Criza si-a pus de-a binelea amprenta asupra vasluienilor, determinându-i pe acestia, chiar dacã nu reusesc, mãcar sã încerce sã scoatã bani din piatrã seacã, mai ales când pe la toate colturile dau cu ochii de astfel de anunturi: „Amanet aur, telefoane, electronice si electrocasnice si alte valori. Preturi avantajoase, comision 0”. De ceva vreme, casele de amanet de prin oras au ajuns sã aducã a veritabile bazare în care gãsesti de toate, de la bijuterii de aur si argint, la laptopuri si televizoare, pânã la cuptoare cu microunde si copiatoare. Agentii caselor de amanet au remarcat de ceva vreme o constantã în comportamentul clientilor lor. „Au nevoie de bani, se uitã de douã-trei ori prin casã, vãd ceva ce li se pare lor mai de valoare, pun în traistã si vin la casa de amanet. Marea majoritate, mai ales cei care nu vin sã gajeze bijuterii de valoare, vin cu diverse obiecte, în general, echipament informatic, electronice si electrocasnice fãrã niciun gând de-a le mai recupera.”, ne-a explicat Rodica V., angajata unei case de amanet, explicându-ne practic cum vitrinele multor case de amanet seamãnã cu cele ale unor magazine universale. Potrivit declaratiilor acesteia, chiar dacã cele mai multe cerinte de amanetare sunt pentru bijuterii de aur si laptopuri, vasluienii sunt de-a dreptul suprinzãtori, astfel cã femeia nu este strãinã de oferte nãstrusnice sau chiar de-a dreptul bizare. „Unii, obisnuiti cu serviciile caselor de amanet din marile orase, vin la noi cu ce le picã în mânã, la capitolul aparaturã electronicã si tehnicã. Asa am ajuns sã scoatem la vânzare, de exemplu, un Xerox, statii anti-radar sau cuptoare cu microunde, dar asta nu e tot. De când lucrez eu la amanet – am mai lucrat si la alte case – am vãzut oameni care au venit inclusiv cu lucrãri dentare. Sunt unii care vin întâi si se intereseazã, dar cu altii te trezesti cã vin direct cu masina de spãlat în spinare.”, ne-a explicat angajata.
Laptopurile si telefoanele se vând ca pâinea caldã
Existã clienti fideli care vin si fac si cumpãrãturi din casa de amanet, iar cele mai cãutate par a fi laptopurile. „Avem destui clienti care vin si îsi investesc banii în marfa care este scoasã la vânzare de casã. Sã stiti cã nu sunt putini, pentru cã la noi marfa este de calitate, este în stare bunã si pretul e pret. Multi preferã sã ia de aici decât de la Second-Hand, acolo aproape nimeni nu garanteazã 100% calitatea”. Chiar dacã afacerile cu lucruri lãsate la amanet au devenit foarte profitabile, totusi acestea nu primesc orice produse. Cei care lucreazã în domeniu spun cã, dacã într-o perioadã nu au mai fost întrebate televizoarele, nici ei nu au mai acordat împrumuturi pe astfel de garantii; practic, se orienteazã si ei în functie de cerere. De exemplu, la amanet nu se primeste un telefon a cãrui evaluare nu indicã cel putin valoarea de 100 de lei si care poate ajunge chiar pânã la 300-400 de lei, în functie de model si performante, iar la plasme si alte electrocasnice, în functie de generatie si marcã, contravaloarea este între 600-800 de lei.