Taditionalul pelerinaj la Iasi în preajma Sãrbãtorii Sfintei Parascheva adunã laolaltã în capitala Moldovei mai multi vasluieni ca niciodatã. Reprezentantii firmelor de transport aproximeazã cã în ultimele zile, doar cu maxi-taxi, cel putin 1000-1500 de pelerini vasluieni au luat calea Iasului
Au trecut mai bine de 370 de ani de când Sfânta Cuvioasã Parascheva vegheazã asupra crestinilor din capitala Moldovei si cam tot de atunci, în fiecare an, mii de credinciosi din toatã tara vin sã o prãznuiascã în ajunul datei de 14 octombrie, zi dedicatã preamãririi si cinstirii Sfintei Parascheva. Autoritãtile iesene aproximeazã cã vineri aproape 100.000 de credinciosi au participat dis-de-dimineatã la slujbele închiate Sfintei Cuvioase Parascheva si la pelerinajul „Calea Sfintilor”, cea mai mare procesiune închinatã ocrotitoarei Moldovei. Printre zecile de mii de oameni care au urmat calea sfintelor moaste, s-au aflat câteva mii de vasluieni, majoritatea oameni care au plecat de acasã cu douã-trei zile înainte, înarmati cu rãbdare si credintã, asteptând ore în sir sã le vinã rândul sã atingã moastele Sfintei. Credinciosii care nu pot ajunge anul acesta la Iasi vor putea participa la o procesiunea special oraganizatã în cinstea Cuvioasei acasã. Astãzi dupã-amiazã începând cu ora 16.00, la Biserica ” Sfânta Parascheva” de pe Traian, un alai de preoti va purta racla cu vesmintele pe care le-a îmbrãcat Sfânta Cuvioasã Parascheva pânã acum 100 de ani si icoana Cuvioasei, ocrotitoarea Moldovei. Cea mai mare sãrbãtoare religioasã a Moldovei va atinge apogeul duminicã, pe 14 octombrie, când, în prezenta Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Pãrinte Daniel, un sobor de zeci de preoti va oficia slujba Sfintei Litughii.
Toti cersetorii din oras delegati la Sãrbãtorile Iasului
De câteva zile, pe strãzile Vasluiului greu dai peste un cersetor, asta pentru cã traditionalã pentru aceastã perioadã a devenit si migrarea la Iasi a cersetorilor vasluieni. Anual, cu prilejul prãznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, Iasul se transformã pret de aproape o sãptãmânã în capitala bunãtãtii si milosteniei, lucru speculat cât se poate de tare de vasluienii care-si duc traiul din întins mâna la coltul strãzii. De la cei cu picioare si mâini amputate, la barbatii si femeile cu câte zece copii acasã, la muti si orbi, pânã la copii de numai câtiva anisori, toti si-au mutat cartierul general la portile Mitropoliei. Prezenta acestora s-a fãcut simtitã mai ales la Unitatea de Primire Urgente Iasi, unde, în urma a zeci de apeluri la 112, înnopteazã, nãuciti de aburii alcoolului si feriti de gerul noptii, zeci de cersetori.