spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

O vacã a „trimis” la vaccin peste 40 de persoane!

- Advertisement -

Inconstientã: a tãiat o vacã turbatã si i-a vândut carnea!

TRATAMENT Un numãr de 41 de persoane din satul Micesti, comuna Gherghesti, dintre care 14 copii cu vârste între 5 luni si 16 ani, au fost transportate la spitalul din Bârlad ieri toatã ziua, pentru a primi tratament împotriva rabiei, dupã ce au mâncat sau manipulat carne de vitã de la o bovinã infectatã cu rabie. Potrivit medicului Costel Nitã, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, animalul a fost sacrificat în cursul zilei de marti de cãtre un localnic din Gherghesti, care apoi a vândut carnea cãtre mai multe familii din sat, fãrã a sti cã animalul avea rabie. Acest caz a pus în alertã DSVSA, DSP, Institutia Prefectului, ISU, toate din judetul Vaslui, iar la Sectia de Boli Infectioase din cadrul spitalului bârlãdean ieri a fost coadã la vaccinare antirabie! Din fericire, nimeni n-a prezentat simptomele bolii, oamenii si copiii fiind vaccinati preventiv.

Vaca dãdea semne clare cã e bolnavã, mugind peste mãsurã si având un comportament ciudat. Sãtul sã o tot îngrijeascã, Valericã Bohoteanu, fiul proprietarei vacii, a decis marti, 25 septembrie, sã o taie. Zis si fãcut, dupã care a scos carnea la vânzare, cãtre sãteni. Un numãr de 13 familii au luat carne de la familia Bohoteanu si au gãtit-o. Dupã ce a vândut o bunã parte din carne, proprietarul a sunat medicul veterinar din comunã si i-a spus cã si-a sacrificat animalul. Medicul Stelea Cornea, s-a prezentat la gospodãria cu pricina si a prelevat capul bovinei pe care l-a dus la analizã, la laboratorul DSVSA Bârlad, pentru efectuarea examenului de depistare a „encefalitei spongioforme transmisibile”, asa-zisa „boalã a vacii nebune”. În România este obligatoriu acest examen, deoarece suntem sub supreveghere din partea UE si orice bovinã peste 30 de luni sacrificatã trebuie controlatã pentru depistarea acestei boli.

Nebunã nu, turbatã da!

Dupã ce a fost fãcutã analiza cerutã de UE, care a iesit negativã, medicul Stelea Cornea, veterinarul din comuna Gherghesti, a cerut în plus si efectuarea analizei specifice pentru depistarea rabiei, deoarece dintr-o discutie avutã cu proprietarul vacii, el si-a dat seama cã vaca prezenta unele simptome de turbare (rabie). Joi, 27 septembrie, la analiza fãcutã a iesit cã într-adevãr vaca de la Gherghesti avea rabie. Imediat DSVSA Vaslui a intrat în alertã si a demarat procedurile de combatere a epidemiei, în caz cã acest lucru ar fi fost posibil. Medicul veterinar Costel Nitã, directorul DSVSA Vaslui, ne-a precizat cã a fost imediat trimisã pe teren o echipã operativã care a efectuat analiza epidemiologicã. „S-a constatat cã din animalul sacrificat proprietarul a vândut carne la 13 familii, din care un numãr de trei nu au luat contact în niciun fel cu carnea achizitionatã. În schimb, 10 familii, cu 46 de membri, au luat contact prin manipulare si consum. S-a luat mãsura recuperãrii întregii cantitãti de carne existentã si de la familiile care au cumpãrat si de la proprietar. S-au strâns 167 de kg de carne, care a fost incineratã la noi la laboratorul DSVSA Vaslui. Cei 46 de contacti, cu vârste între 5 luni si 71 de ani, au fost adusi la spitalul din Bârlad pentru a li se face profilaxia specificã în asemenea cazuri. Având în vedere cã s-au luat toate mãsurile din timp, putem sã considerãm cã riscul îmbolnãvirii populatiei a fost îndepãrtat. Pe plan local s-au luat mãsuri de vaccinare antirabicã a tuturor animalelor din gospodãria respectivã, de unde a provenit vaca, precum si la cele din jur, pentru a preveni orice posibilitate de infectare. Din cele ce am constatat pânã acum, se pare cã bovina era priponitã adeseori în marginea unei pãduri, existând riscul de a intra în contact direct cu un animal sãlbatic, infectat cu rabie.”, a spus medicul Costel Nitã.

„Nu prezintã nimeni simptomele de rabie.”

La Sectia de Boli infectioase din cadrul Spitalului de Urgentã Bârlad, ieri au fost prezentati toti cei 46 de localnici care au consumat carnea de vitã sau au intrat în contact cu ea, prin manipulare, pentru a fi consultati, a li se administra profilaxia specificã în cazuri de contact cu animale infectate cu rabie. Desi în toate cãrtile de specialitate se precizeazã cã o vitã infectatã cu virusul rabiei nu transmite omului aceastã boalã, preventiv totusi oamenii au fost vaccinati. „Toti cei 46 de suspecti au fost controlati si nici unul nu prezintã simptomele specifice rabiei. Li s-a fãcut profilaxia – celor care au mâncat carnea li s-a administrat vaccin antirabic, iar celor care au si manipulat carnea intrând în contact direct cu sângele animalului infectat (un numãr de sapte persoane – n.r.), au primit pe lângã vaccin antirabic si ser antirabic. Nu existã pericolul nici unei epidemii si nimeni nu este internat în spital, mãsurile luate fiind cele mai bune si sigure pentru ca oamenii sã fie linistiti si sã nu intre în panicã.”, a spus medicul Gabriela Danis, directorul medical al spitalului bârlãdean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.