spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

„Vrem o scoalã normalã!”

- Advertisement -

DORINTÃ „O scoalã mare, curatã, cu toalete, teren de sport, laboratoare si calculatoare” este singura dorintã a celor 95 de elevi din Fâstâci care învatã în cinci sãli improvizate în Ocolul Silvic si în Dispensarul din sat. Multi dintre ei nu au vãzut niciodatã cum aratã o unitate de învãtãmânt normalã, îsi pot doar imagina, si vorbesc cu invidie despre copiii norocosi care nu trebuie sã stea îngrãmãditi în bãnci pentru a afla când a domnit Stefan cel Mare, cum se rezolvã o ecuatie sau care este cel mai înalt munte din România. Inteligenti si pusi pe sotii, acestia sperã ca mãcar fratii lor mai mici sã învete în conditii mai bune.

Elevii clasei a V-a se pregãteau sã înceapã o nouã orã când am ajuns la scoala improvizatã în clãdirea Ocolului Silvic. Respectuosi, s-au ridicat în picioare si ne-au salutat în momentul în care am intrat în clasã. Îngrãmãditi în bãnci, cu ghiozdanele asezate pe parchet, cei aproximativ 20 de copii curiosi din fire si obisnuiti cu vizitele din ultimele zile a celor din mass-media ne-au întrebat: „Sunteti de la televiziune? Ati venit sã vedeti ce bãnci vechi avem?”. Cu zâmbetul pe buze, dezinhibati, comunicativi si dornici de a acumula noi cunostinte, acestia nu pãreau a fi prea îngrijorati de faptul cã vor fi nevoiti sã-si ia notitele zi de zi pe câte un colt de bancã. La întrebarea „Vã place scoala?” copiii au rãspuns în cor „Ne place cartea, dar scoala nu ne place!”. Aceeasi stare de spirit am întâlnit-o si la elevii mai mari care s-au obisnuit deja cu conditiile mizere în care trebuie sã învete.

„Mi-ar plãcea sã învãt într-o scoalã mare, cu pereti vopsiti în culori vesele.”

Andreea are 13 ani si este elevã în clasa a VII-a. Materia ei preferatã este biologia si este hotãrâtã ca în viitor sã urmeze facultatea si sã ajungã un biolog renumit. Are numeroase activitãti extrascolare, însã cel mai mult îi place sã meargã la cursurile de dansuri tigãnesti si populare, cursuri la care participã si celelalte colege ale ei. „Nu îmi place cum aratã scoala, dar învãt oricum. Nu avem bibliotecã, nici laboratoare. Spatiul este foarte mic iar iarna, desi avem în salã sobã, este frig. Nici loc sã iesim la tablã nu avem. Mi-ar plãcea sã învãt într-o scoalã mare, cu pereti vopsiti în culori vesele, cu sãli încãpãtoare, în care sã avem si calculatoare, laboratoare de chimie, fizicã si biologie, o scoalã cu ferestre mari care sã nu fie crãpate. Un teren sau o salã de sport nu ar trebui sã lipseascã si ar fi frumos sã avem si un parc în curte. Bãncile noastre sunt vechi, rupte si murdare, scaunele la fel, si as vrea ca eu si colegii mei sã nu ne mai agãtãm hainele în ele. Clasele ar trebui sã aibã câte o catedrã la care sã stea domnii profesori. Aici nu au unde sã îsi lase gentile, si le aseazã pe unde pot. Ghiozdanul meu este murdar tot timpul pentru cã nu am unde sã îl las si îl sprijin de piciorul bãncii. Cele mai urâte sunt toaletele. Surioara mea este în clasa I si sper ca scoala cea nouã sã se deschidã pânã va ajunge ea în clasa a V-a. N-as vrea sã învete în sãlile astea urâte si îngrãmãdite.”, ne-a spus Andreea.

„Ne facem datoria asa cum putem.”

Elena Andone este profesoarã de chimie si predã la scoala din Fâstâci de 3 ani. Cu toate cã locuieste în Vaslui si face naveta zilnic, merge cu drag la scoalã pentru cã elevii sunt interesati de materia pe care o predã. Din pãcate nu îsi poate tine orele asa cum ar dori din cauza lipsei de spatiu, un laborator de chimie fiind absolut necesar. „Am substante dar nu le pot folosi în deplinã securitate. Cea mai importantã este siguranta elevilor si i-as pune în pericol. Cei care sunt interesati învatã oricum. Ne facem datoria asa cum putem si ne-am dori din suflet ca acesti copii sã aibã parte de conditii normale de studiu. Nu vrem lux, vrem conditii normale. În momentul de fatã nu putem vorbi despre egalitatea sanselor. Cele mai mari probleme cu care se confruntã atât copiii cât si noi, cadrele didactice, sunt grupurile sanitare care sunt situate în curtea scolii si care aratã jalnic, si lipsa apei curente. Nu au nici cu ce se spãla pe mâini. Faptul cã fac naveta nu mã deranjeazã, vin la ei cu drag, dacã îti place meseria pe care o ai, o faci cu plãcere oriunde.”, ne-a declarat Elena Andone.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.