spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

BUZATU, PRINS CU MINCIUNA!

- Advertisement -

Un program bun de pus în… campanie electoralã

BLOCAJUL DE LA CJ… Marele proiect al CJ Vaslui, „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti”, proiect în valoare de nu mai putin de 68 milioane euro este departe de a primi finantarea de care are nevoie. În campania pentru alegerile locale, Dumitru Buzatu, actualul presedinte al CJ Vaslui, declara cã documentatia respectivã este deja la Bruxelles. Sãptãmâna trecutã, acelasi Buzatu cerea aprobarea consilierilor judeteni pentru modificarea si însusirea de cãtre CJ a unor indicatori tehnico-economici referitori la… finalizarea documentatiei! Deci, nici vorbã ca proiectul sã fi fost trimis la Comisia Europeanã, câtã vreme firma de consultantã contractatã de SC Aquavas SA Vaslui, (a se citi Dumitru Buzatu, responsabilul de proiect), încã lucreazã la documentatie!

Cel mai mare program al Consiliului Judetean Vaslui, proiect anuntat cu surle si trâmbite încã din 2006, si pentru care s-au cheltuit miliarde de lei fãrã finalitate, nici acum nu are documentatia tehnicã realizatã. Asta înseamnã cã declaratiile din campania electoralã a lui Dumitru Buzatu, actualul presedinte al CJ, sunt fãrã acoperire, dat fiind cã, la trei luni de la alegeri, chiar Buzatu recunoaste într-un document oficial acest lucru. La ultima sedintã a CJ Vaslui, cea de marti, 11 septembrie, scrie negru pe alb faptul cã „în momentul de fatã este în curs de finalizare întocmirea aplicatiei CE VA FI TRANSMISÃ COMISIEI EUROPENE în vederea finantãrii lucrãrilor în curs de executare si a celor necontractate din cadrul Conventiei încheiate în anul 2006(…)”. Este poate pentru prima datã în ultimii ani când, la nivelul conducerii CJ Vaslui se anuntã cifrele cheltuite pentru acest mare proiect, vital nu doar pentru populatia celor patru orase, dar si pentru investitiile în infrastructurã care asteaptã implementarea sau finalizarea. Astfel, s-au cheltuit deja banii pentru proiectare, 71,3 miliarde lei, pentru dirigentie de santier, 2,42 miliarde lei, pentru avize si acorduri, în acest ultim caz, cheltuieli neeligibile, 2,62 miliarde lei. În schimb, din totalul de 1026,84 miliarde lei, cât ar costa efectiv lucrãrile, în sase ani de la implementarea proiectului, s-au cheltuit sub 200 miliarde, deci mai putin de o cincime din total. Nu este de mirare cã s-a pierdut finantarea initialã de la Uniunea Europeanã, care ar fi trebuit derulatã prin Ministerul Mediului, iar acum, seful CJ-ului încearcã sã refacã proiectul, pentru a trece pe finantare de la POS-DRU. Din pãcate, banii cheltuiti sunt de la bugetul judetului, bani cu care se puteau implementa alte proiecte. Dar, asa cum ne-a obisnuit tripleta Buzatu – Mihalachi – Bichinet, aflatã la conducerea Vasluiului de mai bine de zece ani, mai bine încet, prost si scump, decât repede, bun si ieftin!

Ati uitat ce-ati declarat, domnule Buzatu?

În 2006 se semna, împreunã cu Ministerul Mediului, contractul de finantare a proiectului „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti”. A fost chiar înfiintatã si o societate, AQUAVAS SA, care sã gestioneze, la nivel judetean, apa si canalizarea. Timp de patru ani, interesul autoritãtilor noastre pentru proiect s-a diminuat considerabil, ca sã renascã undeva prin toamna anului 2010 când Consiliul Judetean hotãra ca Dumitru Buzatu sã punã din nou pe roate proiectul Apã-Canal. Dumitru Buzatu, pe atunci vicepresedinte al CJ, anunta cã finantarea proiectului continuã prin Ministerul Mediului, cã va prelungi perioada de implementare a proiectului cu încã trei ani si cã institutia pe care o reprezenta va contracta un împrumut financiar din care sã-si poatã asigura cofinantarea de 25% a proiectului. Începutul anului 2011: din cauza acelorasi probleme de finantare, CJ Vaslui pierde fondurile europene acordate prin Ministerul Mediului, dar Buzatu anuntã cã nu sunt probleme, cã se vor obtine bani prin mãsurile de tip POS-DRU.

August 2011. „În maxim o lunã va fi finalizatã întocmirea aplicatiei pentru accesarea fondurilor europene pentru Subprogramul <<Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti>>. Documentul a fost trimis la Bruxelles, întârzierea cu care s-a fãcut acest lucru fiind pusã pe faptul cã s-a depus cu întârziere la Ministerul Mediului si s-a decis mutarea proiectului direct pe finantarea prin Programul Operational Sectorial Mediu.”, declara Dumitru Buzatu, dupã ce oficialii guvernamentali si deputatul Dan Marian, atât direct, cât si prin intermediul presei, îl avertizau în legãturã cu marea întârziere cu care se face documentatia.

Iunie, 2012. În plinã campanie electoralã, Dumitru Buzatu, pe atunci candidat, declara plin de sine cã documentatia pentru implementarea proiectului de apã si canalizare este deja pe masa oficialilor de la Bruxelles, si, din toamnã, se va primi finantarea. Asta în ciuda faptului cã stia prea bine cã acest lucru nu este adevãrat si a avertismentelor cã aceste proiecte nu se mai primesc la finantare decât în acest an, dupã care abia în 2014 se va mai vorbi de o nouã serie de finantãri.

DOVADÃ

Iatã ce scrie la sedinta CJ din 11 septembrie 2012!

Expunere de motive semnatã Dumitru Buzatu: „În momentul de fatã este în curs de finalizare întocmirea aplicatiei CE VA FI TRANSMISÃ COMISIEI EUROPENE în vederea finantãrii lucrãrilor în curs de executare si a celor necontractate din cadrul Conventiei încheiate în anul 2006(…). Având în vedere cã în componenta indicatorilor tehnico-economici (pentru întocmirea aplicatiei, n.r.) (…) este necesarã înlocuirea anexei nr. 2 din HCJ nr. 169/2011”! În concluzie, Dumitru Buzatu a mintit si în 2011, si în 2012, dat fiind cã nici pânã acum, dupã 6 ani, nu este rezolvatã problema finantãrii proiectului de reabilitare a retelei de apã si canalizare. Din aceastã cauzã, în toate cele patru localitãti, Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti, reabilitarea infrastructurii rutiere, proiect finantat tot din bani europeni, întârzie, existând riscul penalitãtilor. Apropo, îsi mai aduce aminte presedintele Buzatu cã proiectul de reabilitare a infrastructurii amintit mai sus este tot „copilul” CJ, dar care a rãmas nemosit? Din acest motiv, primãriile au depus propriile proiecte, care, în totalitate, au fost aprobate anul trecut, de Ministerul Dezvoltãrii, iar valoarea totalã aprobatã de fostul guvern fiind de peste 200 milioane euro!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.