CA DE OBICEI Desi autoritãtile au dat asigurãri cã începutul noului an scolar s-a desfãsurat asa cum a fost planificat, situatia învãtãmântului vasluian nu este nici pe departe rozã. Zeci de mii de elevi sãraci au mers ieri la scoalã fãrã rechizitele scolare care mereu întârzie sã fie distribuite în septembrie, sute de elevi încã fac naveta pe jos sau cu cãruta desi se aprope frigul, zeci de scoli sunt încã neautorizate sanitar si nu pot oferi toate conditiile de studiu iar cancelariile duc în continuare lipsã de personal didactic. Asa aratã, în realitate, începutul anului scolar 2012 – 2013.
Cu toate cã anul scolar a început, rechizitele gratuite pentru miile de copii sãraci vor astepta în depozit, cel mai probabil pânã în iarnã, la fel cum s-a întâmplat anul trecut. Aproape 30.000 de copii din întreg judetul sunt în imposibilitatea de a-si cumpãrã cele necesare pentru scolarã în vreme ce procesul de achizitionare a rechizitelor este lung si anevoios. Anul trecut, rechizitele au ajuns la elevi abia în octombrie – noiembrie, din cauza contestatiilor la licitatie. Culmea, în judetul nostru o firmã din Galati (Romprima SA) câstigã licitatiile de ani de zile, cu toate cã la un moment dat au fost gãsite lipsuri în pachetele care au ajuns la elevi. Pe de altã parte, magazinele de rechizite au fost luate cu asalt de familii iar unele librãrii au avut oferte pe pachete. Cu toate astea, dotarea unui ghiozdan cu toate lucrurile indispensabile unui scolar este costisitoare, pãrintii fiind nevoiti sã cheltuie pânã la 200 de lei, în functie de pretentii. Transportul scolar este o altã problemã peristentã de ani de zile si încã nerezolvatã. Sute de elevi merg încã pe jos la scoalã ori cu cãruta iar cei mai norocosi iau autobuzul, însã de multe ori autotitãtile locale întârzie decontarea transportului. Apoi intervin interesele personale, asa cum se întâmplã la Portari, acolo de unde copiii vin la Scoala nr. 7 „Ct. Motas” Vaslui. În aceastã varã, un singur microbuz scolar a ajuns în judetul Vaslui, iar acela nu a venit din partea Ministerului Educatiei, asa cum era normal, ci de la o asociatie umanitarã. Asta se întâmplã în conditiile în care, în judetul Vaslui, sunt aproape 800 de elevi navetisi iar la începutul verii, peste 20 de solicitãri de microbuze scolare au ajuns la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui însã nici una nu a fost rezolvatã. Cele mai crunte situatii sunt la Gherghesti, unde, de exemplu, elevii de gimnaziu din Drãxeni merg 15 kilometri pânã în scoala centru. La Fãlciu, elevii navetisti parcurg 15 kilometri de la Bozia pânã la scoala centru. Comuna are microbuz scolar însã nu face fatã tuturor satelor. Cele douã localitãti sunt pe lista celor zece solicitãri de microbuze scolare. Fãrã niciun mijloc de transport pentru elevi sunt localitãtile Ghermãnesti, Perieni, Fãlciu, Munteni de Sus, Zorleni, Laza, Tutova si Draxeni. În plus, douã microbuze sunt ireparabile si nu mai pot fi folosite.
Zeci de scoli în stare de degradare
În infrastructura scolarã nu s-a mai investit de aproape trei ani de zile. Campusurile au fost abandonate, ajungând acum santiere pustii iar zeci de scoli sunt încã neterminate de ani de zile. În multe dintre ele mobilierul este învechit, acoperisul este subred, toaletele sunt infecte iar spatiul este prea mic. Asa se face cã, peste 200 de scoli nu au autorizatie sanitarã de functionare. Din 2010, Ministerul Educatiei a decis sã stopeze investitiile în infrastructurã si sã investeascã în resursa umanã, însã efectele nu s-au vãzut. Mai mult, sute de norme au fost tãiate în judetul Vaslui în ultimii doi ani iar necesarul de personal didactic si nedidactic este din ce în ce mai mare. La multe grãdinite si scoli cu clasele I-IV din mediul rural, directorii sau învãtãtorii fac si munca de jos, preluând rolul de îngrijitor sau fochist. Asa s-a ajuns acum în situatia în care scoala a început dar sunt încã prea putini profesori, învãtãtori si educatoare iar o sutã de unitãti de învãtãmânt din judet vor da concurs chiar în timpul anului scolar pentru ocuparea a circa 500 de posturi descoperite. De asemenea, în scolile vasluiene este nevoie de un numãr de 40 de fochisti autorizati sã regleze centralele termice din unitãtile de învãtãmânt. În plus, noul an scolar nu vine doar cu lipsuri în cancelarie, ci si pe bãncile liceelor. Socoteala directorilor a fost datã peste cap iar dupã cele trei etape de admitere au rãmas neocupate peste 450 de locuri în clasa a IX-a.