spot_img
spot_img
-2.2 C
Vaslui
14-ian.-2025

“EXECUTORUL A BLOCAT CONTURILE DE VINERI SEARA!”

- Advertisement -

VINOVATI… Afirmatia îi apartine fiului unuia dintre mostenitorii fostei clãdiri a Cantinei de Ajutor Social, dl. Cristian Bãcanu, cel care a luptat în instantã pentru o despãgubire-record, de peste 10 miliarde lei vechi. Bãcanu atrage atentia cã neplata de cãtre primãrie a sumei datorate de primãrie “va însemna o platã suplimentarã de aproape zece mii de euro din banii vasluienilor”, spunând cã datoria se poate pune pe seama fostului primar Cristea si a secretarului primãriei, Eduard Lãcãtusu. Conturile primãriei Vaslui sunt blocate încã de vineri seara la toate bãncile comerciale, dupã ce un executor din Iasi a pus în executare o decizie a instantei, care stabilea poprirea conturilor pentru o datorie de peste 10 miliarde lei vechi. Avocatul Cristian Bãcanu acuzã manevrele de culise ale fostului primar Cristea si ale secretarului primãriei, Eduard Lãcãtusu, care s-ar face vinovati de suma uriasã pe care mostenitorii o au de primit, întrucât au fost împiedicati mai multi ani sã-si ia în primire imobilul în care a functionat Cantina de Ajutor Social.

“Noi am notificat primãria încã din iunie, printr-un e-mail, în care ceream sã se facã plata conform deciziei Judecãtoriei Mures, însã nu am fost luati în seamã. Am spus cã pentru a nu împovãra bugetul si a nu apela la metodele permise de lege, ceea ce s-a si întâmplat, ar fi bine sã se facã plata asa cum au stabilit instantele.”, spune avocatul Bãcanu. Acesta a precizat cã toate conturile primãriei Vaslui sunt blocate la bãncile comerciale încã de vineri dupã-amiazã. “Vineri dimineatã s-a trimis adresa de la executor si pe la trei dupã-amiazã a sunat primãria la executor, întrucât avea de fãcut o platã din BRD si nu se putea face nimic. Abia atunci au realizat cã s-a pus poprire pe conturi si cã acestea sunt blocate. Nu stiu dacã s-au blocat si cele de la Trezorerie, acolo e mai complicat, vom verifica. În termen de 15 zile, în jurul datei de 22 septembrie, vom afla ce conturi sunt blocate la bãnci si ce sume vor primi mostenitorii.”, explicã avocatul iesean.

Executorul va fi plãtit tot din banii primãriei

Pe lângã plata sumelor stabilite de instantã, 1,057 milioane lei (peste 10 miliarde lei vechi, n.r.) vor trebui plãtite si serviciile executorului, care vor însemna câteva mii de euro. La aceastã sumã, sustine avocatul Bãcanu, se vor adãuga si dobânzile la suma decisã de judecãtori, în jur de 10.000 de euro pentru jumãtate de an. “Noi am cerut 30.000 de lei, în 2010, când nu stiam ce va urma. Mostenitorii casei nu au putut intra în posesia imobilului în perioada 2005-2008, când era primar dl. Cristea, ajutat de dl. Lãcãtusu, actualul secretar. Ne-au fãcut vreo 20 de procese, în acea perioadã, de stãteam câte trei zile pe sãptãmânã numai la Vaslui. Timp de opt luni, asa am fãcut, veneam de trei ori pe sãptãmânã la Vaslui, cã asa dorea dl. Cristea, sã ne blocheze. Acum, banii vor trebui achitati si suma este destul de importantã. Primãria are si posibilitatea de a contesta executarea, dar vom apela la toate mijloacele legale pentru ca decizia instantei sã fie pusã în aplicare.”, mai explicã avocatul Bãcanu. La finele lunii august, Judecãtoria Vaslui a aprobat începerea executãrii silite pentru primãria Vaslui, într-unul dintre cele mai controversate cazuri de despãgubiri din istoria institutiei. Practic, Primãria Vaslui are blocate conturile din bãnci si de la Trezorerie de cãtre proprietarii unui imobil nationalizat, pe care fostul primar Cristea a refuzat sã-l restituie la timp.

De la ce a pornit totul…

Ani de zile, mostenitorii fostului proprietar al sediului în care a functionat Cantina de Ajutor Social s-au luptat cu primarul Cristea, încercând sã-l determine sã respecte legea. Oamenii aveau toate actele în regulã, dar primarului Cristea nu-i pãsa câtã vreme se credea stãpânul orasului. “Casa este o armã electoralã foarte bunã, pentru primar. Oamenii sunt sãraci, primarul este generos cu banii vasluienilor.”, acuzã Teodor Stamate, urmasul proprietarului casei, în 2007. Urmând procedura legii 10/2001, mostenitorii au cerut restituirea în naturã a imobilului (constructii si teren). În data de 9 decembrie 2002, Tribunalul Vaslui a emis sentinta civilã 1427, prin care se recunostea dreptul urmasilor colonelului Stamate asupra clãdirii si terenului aferent. Sentinta a rãmas definitivã în aprilie 2006, când Curtea de Apel Iasi a confirmat justetea deciziei Tribunalului Vaslui. În acelasi an, la 17 noiembrie 2006, Înalta Curte de Casatie si Justitie a dat o sentintã irevocabilã în favoarea urmasilor lui Stamate: Manuela Simona Bãcanu, Tarquinius Stamate, din Iasi, Irinel Ligia Casu, din Constanta, si Mircea Dragos Stamate, din Bucuresti. Cel care a luptat cel mai mult pentru bunurile familiei Stamate a fost Teodor Bãcanu. Socrul sãu, unul din fiii colonelului Stamate, i-a lãsat cu limbã de moarte dorinta de a vedea bunurile familiei înapoiate. Imediat ce a primit sentinta ÎCCJ, Bãcanu a intabulat dreptul de proprietate asupra imobilului, ceea ce însemna cã putea intra în posesia casei. Cristea nu a fost de acord sã dea casa fostilor mostenitori, de aceea a deschis zeci de actiuni la Judecãtoria si Tribunalul Vaslui, în perioada 2007-2008.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.