SÃRBÃTOARE… Astãzi, pompierii si lucrãtorii Inspectoratelor pentru Situatii de Urgentã îsi serbeazã ziua. Cu aceastã ocazie, vasluienii pot vizita cele patru subunitãti de pompieri din judetul Vaslui, respectiv din Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti, ocazie cu care vor fi organizate atât expozitii ale tehnicii de lucru, cât si “Ziua Portilor Deschise”. În plus, în cinstea Zilei Pompierilor, au fost organizate, încã de la începutul lunii septembrie, competitii sportive, în care cei mai buni pompieri au putut sã-si etaleze calitãtile fizice, calitãti de altfel demonstrate zi de zi, atunci când intervin pentru salvarea vietilor cetãtenilor sau animalelor, sau pentru limitarea pagubelor materiale.
Pe 13 septembrie 1848, o micã subunitate de pompieri, comandatã de cãpitanul Pavel Zãgãnescu, a înfruntat o ostire de 5000 de otomani, veniti sã înãbuse Revolutia Românã de la 1848. Date fiind faptele de vitejie ale pompierilor români din acele zile, de atunci, ziua de 13 septembrie a fost decretatã Ziua Pompierilor, evenimentul cu poate cea mai mare vechime din istoria recentã a României. Pentru noi, vasluienii, ziua de 13 septembrie este motiv de mândrie si pentru faptul cã se împlinesc 160 de ani de la înfiintarea primei brigãzi de pompieri din municipiul Vaslui. În acelasi timp, anul trecut s-au împlinit 170 de ani de la înfiintarea “Roatei de foc”, practic ce-a de-a doua brigadã de pompieri înfiintatã în tarã, dupã cea de la Iasi, în timp ce, acum doi ani, pompierii de la Husi au sãrbãtorit, la rândul lor, 160 de ani de la înfiintare. Pentru celebrarea Zilei Pompierilor, în judetul Vaslui vor fi organizate o serie de actiuni specifice, inclusiv “Ziua Portilor Deschise”, în care cele patru subunitãti de pompieri din Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti vor putea fi vizitate de cãtre oricare vasluian, care doreste sã vadã atât tehnica din dotarea ISU Podul Înalt Vaslui, cât si demonstratii fãcute de pompierii militari vasluieni în diferite ipostaze cu care se confruntã în activitate. În plus, în fata fiecãrei subunitãti, vor fi organizate puncte de informare, care vor distribui pliante si afise, atât pentru informarea populatiei, dar si popularizarea mãsurilor specifice de prevenire a incendiilor sau alte situatii nedorite în care sunt implicati lucrãtorii ISU Podul Înalt Vaslui.
Expozitie de tehnicã de stingere a incendiilor
Astãzi, de ziua Pompierilor Militari, dupã ceremonialul militar de rigoare, va fi prezentatã tuturor vasluienilor o expozitie de tehnicã si accesorii specifice, din toate zonele acoperite de pompieri, inclusiv interventii în domeniul medicinii de urgentã (SMURD), descarcerãri grele, interventii subacvatice, la înãltime, pirotehnice ori de tip CBRN (Chimic – Bacteriologic – Radiologic – Nuclear), situatii pentru care pompierii vasluieni sunt pregãtiti în orice moment sã intervinã. Mai trebuie adãugat doar faptul cã, în ciuda înmultirii situatiilor în care pompierii militari vasluieni au intervenit în acest an, cu peste 59% în crestere fatã de anul trecut, daunele materiale rezultate în urma incendiilor produse se situeazã la mai putin de 10% fatã de cuantificarea bunurilor salvate de la distrugere. În acelasi timp, numãrul persoanelor salvate de interventia echipajelor de pompieri sau cele ale ambulantelor SMURD, din subordinea ISU, este mult mai mare decât numãrul de persoane care si-au pierdut viata sau au fost rãnite în incendii, numãrul mortilor în judetul Vaslui în circa 220 de incendii apãrute de la începutul anului fiind de doar opt, cu totii la începutul anului, în lunile de iarnã când, din cauza zãpezii, interventiile s-au fãcut mai dificil. De altfel, chiar în timpul conferintei de presã sustinutã de inspectorul sef al ISU Podul Înalt Vaslui, col. Neculai Olaru, timpul de rãspuns al unei ambulante SMURD a fost de circa un minut de la darea alarmei si pânã la plecarea acesteia în misiune, de multe ori acest timp mic de rãspuns putând face diferenta între viata si moartea unui om!