spot_img
26.8 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Peste o mie elevi de navetisti în judet

- Advertisement -

Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, patru microbuze scolare ar urma sã ajungã la Vaslui, achizitionate din fondurile Ministerului Educatiei, desi numãrul cererilor din aceastã varã a fost mult mai mare. La acea vreme, conducerea ISJ Vaslui a înaintat 12 cereri, printre localitãtile nevoiase numãrându-se Stefan cel Mare, Dumesti, Voinesti, Deleni, Codãesti, Coroiesti, Tãcuta, Lipovãt, Vulturesti si Solesti. Cu toate astea, încã nu se stie destinatia microbuzelor care vor veni, mai ales dupã schimbarea conducerii învãtãmântului vasluian. În judet sunt 81 de microbuze scolare, însã nu toate sunt functionale. Situatia navetistilor nu s-a schimbat aproape deloc din iarna anului trecut si pânã acum, iar în judetul Vaslui sunt peste o mie de elevi care merg pe jos la scoalã, kilometri întregi.

Peste 30 de unitãti de învãtãmânt au nevoie de cel putin un microbuz scolar: Botesti, Bãlteni, Banca, Grivita, Munteni de Sus, Parpanita, Costesti, Gherghesti, Laza, Poenesti, Rãdeni, Rebricea, Fruntiseni, Zãpodeni, Zorleni, Codãesti, Draxeni, Feresti, Ghermãnesti, Lipovãt, Pogonesti, Puscasi, Viisoara, Valea Grecului si Tanacu.

Microbuz scolar, donat copiilor din Rebricea

Zeci de elevi din Rebricea au primit un microbuz scolar de unde se asteptau mai putin. Nu Ministerul Educatiei a reusit isprava, ci o organizatie crestin – umanitarã. Astfel, pentru 150 de elevi, mersul pe jos la clasã s-a terminat la începutul acestui an scolar. Donatia a fost fãcutã de „World Vision Romania”, organizatie care are drept scop bunãstarea durabilã a copiilor în familie si comunitate, în urma unei campanii demarate în decembrie, anul trecut. Copiii au primit cu bucurie microbuzul scolar, mai ales cã în aceastã varã judetul Vaslui nu a primit niciun mijloc de transport promis de oficialii de la Bucuresti. „Pânã acum, doar un singur microbuz scolar a ajuns la Vaslui, în urma unei donatii. Sunt asteptate patru microbuze, dar cererea este mai mare. Încã nu avem informatii când vor veni.”, a spus Gabriela Plãcintã, inspectorul scolar general. În comuna Rebricea nu existã niciun microbuz, desi autoritãtile locale au fãcut nenumãrate eforturi pentru a-i convige pe sefii din învãtãmânt cã au nevoie de transport scolar. În localitate, pentru a ajunge la scoalã, micutii strãbat zece kilometri pe jos, indiferent de conditiile meteo. Campania „Eu cum ajung la scoalã?” a fost demaratã prin strângerea de fonduri, mai exact a 30.000 de euro, atât cât este valoarea microbuzului. Masina va fi adusã din Germania. „Prin campania <<Eu cum ajung la scoalã?>> ne-am dorit sã oferim unui numãr de 150 de copii sansa de a ajunge mai usor la scoalã, sansa sã învete. Pentru ei, trecerea în clasa a V-a a venit cu multe provocãri. Au lãsat în urmã dascãlii si scolile primare din satele lor pentru cea din comunã si au devenit si navetistii comunei. Acesti copii se luptã în fiecare zi cu frigul, ploaia, iar uneori trebuie sã se apere chiar si de câini, doar pentru a ajunge la scoalã. Ne dorim sã schimbãm aceastã realitate si sã le oferim sperantã acestor micuti care se confruntã prea devreme cu greutãti prea mari.”, a declarat Adela Fundulea, marketing manager „World Vision România”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.