FÃRÃ SCRUPULE Dupã ce au înfintat un ONG, cu scopul precis de “sifonare” de fonduri europene, Dumitru Buzatu si mai multi apropiati ai acestuia s-au spãlat pe mâini si au lãsat sã plãteascã oalele sparte o persoanã absolut nevinovatã. Din cauza smecheriilor fãcute de Buzatu & Co., Elena Dumitrascu este somatã de Finantele Publice sã plãteascã o datorie de 600 de milioane de lei vechi. Suma reprezintã o parte din valoarea unui proiect european, câstigat de ONG-ul înfiintat de acolitii lui Buzatu. Datoritã faptului cã ONG-ul nu a îndeplinit conditiile, Oficiul de Plãti si Contractare PHARE impune returnarea banilor. Însã, în loc sã dea banii cei care i-au cheltuit, respectiv mai multe persoane din anturajul lui Dumitru Buzatu, acum este trasã la rãspundere o persoanã care n-a încasat niciun ban si care a mai si muncit în locul leprelor, considerate astãzi persoane respectabile în Vaslui.
Ultima adresã venitã de la Finante, cu titluri executorii, pe numele Elenei Dumitrascu dateazã din 27 august, anul curent. Cu toate acestea, faptele care au dus la aceastã situatie dateazã din 2002. În acel an este datã la Tribunalul Vaslui sentinta pentru solutionarea cererii formulate de Ioan Tibulcã, în calitate de persoanã împuternicitã pentru Fundatia “Nicolae Milescu Spãtaru”. Fundatia fusese înfiintatã în 1996, dar nu mai corespundea cerintelor, asa cã membrii fondatori cer modificarea statutului pentru a putea accesa fonduri europene. Citãm spre exemplificare si “distractie” Articlolul nr 1 din acest nou statut: “Noi, membrii fondatori identificati conform tabelului de mai jos, respectând prevederile O.G. 26/2000, am hotãrât prin libera noastrã vointã sã ne asociem pentru constituirea Fundatiei “Nicolae Milescu Spãtaru” cu scopul de a promova valorile nationale autentice în contextul integrãrii României în Uniunea Europeanã”. Iatã care sunt acesti vajnici patrioti care, faptele au dovedit-o, nu doreau decât sã-si tragã si ei un bãnut deoparte din marea felie europeanã: Ioan Tibulcã, Dumitru Buzatu, Ion Manole, Vasile Mihalachi, Gabriela Cretu, Ioan Costin, Alexandru Irimia, Ioan Dima, Teodor Pracsiu, Gheorgeh Acatrinei, Cãtãlin Buzincu si Nicolae Barbu. Acestia sunt membrii fondatori. E drept, însã, unii dintre ei n-au avut de-a face cu smecheria pusã la cale, în locul lor apãrând alte persoane. Mai trebuie mentionat faptul cã fundatia împãrtea sediul cu Organizatia PSD Vaslui.
Avem fundatie, sã vinã banii!
Imediat ce au rezolvat problema cu statutul fundatiei, în acelasi an, 2002, este accesat un proiect în valoare de 30 de mii de Euro. Cu acesti bani, fundatia se angaja sã deschidã un Birou de Consiliere pentru Cetãteni (B.C.C.). Implementarea proiectului a început de la data de 31 mai 2002 si avea o duratã de 14 luni. Practic, pentru acesti bani trebuia fãcutã o chestie foarte simplã: în aceastã perioadã de 14 luni (plus 2 ani dupã încetarea finantãrii) sã fie pus la dispozitia cetãtenilor judetului Vaslui un birou cu o persoanã care sã îi lumineze în diverse probleme legate de aplicarea legislatiei sau în cele legate de relatia cetãtenilor cu institutiile publice. Manager de proiect este numit Mihai Streja ( la acea vreme director Directia de Progame si Prognoze Prefectura Vaslui). În perioada 1 iunie 2002 – 2 februarie 2003, acesta încaseazã 300 Euro/lunã, fãrã sã facã absolut nimic. El este “ajutat” de câteva persoane cu functii la acea vreme. Toti au primit bani din acest proiect doar pe ochi frumosi. Iatã norocosii: Daniela Lupu, functionar A.J.O.F.M. Vaslui (150Euro/lunã), Ingride Emanuela Bujder, functionar Prefectura Vaslui (250 Euro/lunã), Florin Rumanescu, functionar Prefectura Vaslui (250Euro/lunã), Luminita Stativã, sotia fostului sef de cabinet al prefectului Tibulcã (250 Euro/lunã), Dan Buchidãu, director A.J.O.F.M. Vaslui (250 Euro/lunã), Adriana Tibulcã, sotia fostului prefect (250 Euro/lunã). Toate persoanele enumerate mai sus au încasat bani frumosi, timp de câteva luni, fãrã sã facã absolut nimic!
Sotia lui Tibulcã salveazã afacerea!
La 11 luni dupã ce a început aceastã frumoasã afacere, Agentia Nationalã a Birourilor de Consiliere pentru Cetãteni sesizazã aberatia de la Vaslui si someazã O.N.G.-ul lui Buzatu si Tibulcã sã intre în legalitate. Practic, problema lor era faptul cã toti cei desemnati sã se ocupe de birou erau functionari publici si era nevoie de cel putin o persoanã angajatã care sã sustinã activitatea în respectivul birou. În acest moment delicat, Adriana Tibulcã gãseste solutia salvatoare: reuseste sã o pãcãleascã pe Elena Dumitrascu, iar aceasta este angajatã în locul lui Mihai Streja, ca manager de proiect cu un salariu de 300 Euro/lunã. Spre deosebire de predecesori, femeia îsi ia rolul în serios si timp de sase luni consiliazã peste 300 de persoane. Ca exemplu, în cele 11 luni cât manager de proiect a fost Mihai Streja, au fost consiliate fix cinci persoane! Cu toate acestea, pentru munca prestatã, Elena Dumitrascu nu a primit niciun salariu, niciun leu! “Am lucrat timp de sase luni deoarece am avut încredere cã prefectul judetului nu o sã mã pãcãleascã. Mi s-a spus cã voi primi toti banii când va veni transa a doua de finantare. Dupã sase luni, am realizat cã a fost o pãcãlealã si cã nu au de gând sã mã plãteascã. De aceea mi-am dat demisia si m-am adresat justitiei”, a declarat Elena Dumitrascu.
Cine dã banii înapoi?
Dupã plecarea Elenei Dumitrascu, biroul ar mai fi trebuit sã functioneze încã doi ani! A existat o tentativã, dar pânã la urmã, Fundatia lui Tibulcã a lãsat totul baltã. În urma demisiei Elenei Dumitrascu, Agentia Nationalã a Birourilor de Consiliere pentru Cetãteni (A.N.B.C.C) ia mãsuri drastice si cere retragerea finantãrii. În urma unui raport fãcut de A.N.B.C.C, care constatã o sumedenie de ilegalitãti comise de fundatie, Oficiul pentru Plãti si Contracte PHARE (O.P.C.P) dispune retragerea finantãrii. În acest moment Tibulcã si complicii erau obligati sã returneze banii europeni. Conform creantei stabilite este vorba de suma de 14.483 Euro. Dupã ce acestia au achitat o parte, au mai rãmas de plãtit 4.655 Euro, cu termenul de platã 29.10.2004.
Finantele Vaslui îl salveazã pe Tibulcã
Ca presedinte al ONG-ului, Ioan Tibulcã se face direct rãspunzãtor de returnarea banilor. Probabil, datoritã faptului cã la acea vreme, Tibulcã încã era prefect al judetului, directorul AFP Vaslui, Ion Pavãl, uitã sã someze fundatia PSD-ului pentru a recupera banii. În schimb, doi ani mai târziu, fosta anagajtã Elena Dumitrascu primeste o somatie surprizã de la AFP Vaslui, prin care i se aduce la cunostintã cã trebuie sã plãteascã suma de 4.655 de Euro. Este un mare mister cum conducerea AFP Vaslui a ajuns la concluzia cã rãspunzãtoare pentru teapa trasã de fundatia lui Tibulcã este doamna în cauzã. Pusã în fata acestei aberatii, Elena Dumitrascu contestã decizia AFP Vaslui. Timp de trei ani de zile, Finantele Publice nu dau niciun rãspuns si nici nu urmãresc creanta, asa cum ar fi fost legal. În schimb, în 2009 Ion Pavãl emite o dispozitie în care apare tot numele Elenei Dumitrascu, ca fiind persoana care sã returneze banii. Elena Dumitrascu face încã o contestatie în care primeste chiar un rãspuns favorabil din partea sefului D.G.F.P. Vaslui, Mihãitã Pantâru. Acest joc al deciziilor si contestatiilor a continuat pânã în 2011. Ultima somatie a fost datã în iulie anul curent, datã la care Finantele decid executarea silitã a Elenei Dumitrascu pentru suma de peste 600 de milioane!
“Sunt exasperatã de faptul cã nu-mi pot gãsi dreptatea”
“Sunt revoltatã pentru faptul cã Finantele Publice Vaslui nu respectã legea, respectiv Codul de Procedurã Fiscalã. De când m-am trezit cu aceastã creantã de sute de milioane, nu mai pot sã dorm, efectiv m-am îmbolnãvit. Din cauza stresului am fãcut o formã de cancer si am fost operatã în 2009. Sunt exasperatã de faptul cã nu-mi pot gãsi dreptatea, cã omul simplu, salariatul, trebuie sã plãteascã pentru cei care detin functii. Nu înteleg cum e posibil ca unii sã-si ia salariul si sã nu dea banii înapoi, iar eu sã muncesc, sã nu primesc niciun leu, iar acum sã plãtesc pentru prostiile fãcute de ei”, Elena Dumitrascu.
SUSTINERE
Fragment din constatarea lui Corneliu Morosanu, manager BCC Iasi
“ Situatia dumneavoastrã ne este cunoscutã din timpul când lucrati la BCC Vaslui si stim cã ati depus eforturi substantiale pentru ca Biroul sã îndeplineascã standrdele ANBCC. Stim, de la întâlnirea cu managerii pe zona Moldovei, desfãsuratã la Vaslui, în luna septembrie 2003, cã fundatia nu plãtise salariile pentru cei 5 angajati ai proiecrului, cã de 6 luni nu cumpãrase niciuna din rechizetele strict necesare desfãsuraãrii activitãtii si nu plãtise telefonul de luni de zile. Pentru cã activitatea doamnei Elena Dumitrascu ne este bine cunoscutã o sustinem în totalitate în fata justitiei. De la venirea ei, desi a lucrat neplãtitã, s-au realizat peste 300 de consilieri, pe când în cele 11 luni de activitate a fostului manager, Mihai Streja, biroul fusese practic nefunctional, dupã cum aratã si rezultatele :se consiliaserã doar 5 persoane, nu era folosit sistemul informatizat, presa sesizase Autoritatea Contractantã, cã pesoanele salarizate pe proiect desfãsurau activitãti de functionari publici în acelasi timp cu activitatea în BCC, si o multime de alte nereguli pe care FDSC stim cã le-a raportat Autoritãtii Contractante pentru cã erau încãlcãri flagrante ale contractului de finantare. Deoarece fundatia “Spãtaru N. Milescu”, beneficia de finanatare PHARE, nu si-a plãtit oamenii si nu le-a asigurat conditiile de muncã conform standardelor ANBCC, Autoritatea Contractantã nu a mai considerat necesar sã finanteze acest BCC. Toate ONG-urile care au înfiintat BCC-uri s-au lovit de problema întârzierii finantãrii cu cea de a doua transã, dar au achitat în avans banii pe capitolele de buget corespunzãtoare activitãtilor din proiect, asigurând astfel serviciile cãtre populatie în conformitate cu standardele ANBCC. Datoritã neimplicãrii fundatiei “Spãtaru N. Milescu” si a partenerului sau în proiect, AJOFM Vaslui, în asigurarea la BCC Vaslui a conditiilor de desfãsurare a activitãtilor conform standardelor ABNBCC, standardele aprobate de Finantator, s-a decis ca aceastã fundatie “Spãtaru N.Milescu”, sã fie exclusã pentru a nu afecta imaginea întregii retele. Subliniez încã o datã cã, BCC Vaslui a fost închisã datoritã inactivitãtii fundatiei beneficiare a contractului, în spetã “Spãtaru N.Milescu”, si nu din cauza d-nei Elenei Dumitrascu care a desfãsurat o activitate sustinutã în acel birou, dupã cum aratã si rezultatele”
MENTIUNE La rugãmintea persoanei în cauzã, am ales sã folosim un alt nume decât cel real al doamnei care acum trebuie sã plãteascã în locul gãstii lu Buzatu!