Înainte de 1989, în Vaslui erau douã cinematografe, Modern si Independenta. Din pãcate, cãderea sistemului cinematografic si vidul legislativ au fãcut ca ambele cinematografe sã fie ruine, la propriu, dupã 23 de ani de la Revolutie. Vasluienii au solicitat primarului, în repetate rânduri, sã facã mãcar un cinematograf, având în vedere cã legea spune cã primãriile pot prelua fostele cinematografe, în interesul comunitãtilor locale. La Modern, spune Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, nu se stie dacã se vor face investitii prea curând, întrucât modernizarea clãdirii ar consuma resurse uriase de la buget, resurse care nu existã în acest moment.
Cinema Modern este în proprietatea Centrului National al Cinematografiei, care nu a investit în ultimii 20 de ani niciun leu în modernizarea clãdirii. Prin 1996, s-a încercat trecerea fostului cinematograf la o firmã privatã, care a fãcut aici discotecã, un bar si spatii pentru petrecerea timpului liber. Afacerea a durat cam doi ani, dupã care clãdirea a fost închisã, situatie în care se aflã si acum. Vasluienii au cerut primãriei sã facã investitii în acest loc, odinioarã cel mai modern cinematograf din judet. Clãdirea este a Centrului National al Cinematografiei si nu a fost preluatã de primãrie, având în vedere cã se pune conditia ca primãriile sã investeascã în aceste clãdiri si sã le pãstreze destinatia de cinematograf în urmãtorii 15 ani. „Nu am cum sã investesc 10-15 miliarde de lei vechi din banii vasluienilor si sã pãstrez obiectul de activitate atâta timp. Pur si simplu nu avem acum bani, nu e momentul acum, mai ales cã avem atât de multe cheltuieli la bugetul local”, a explicat primarul Pavãl.
Si totusi alesii din Parlament obligã primãriile!
Deputatii si senatorii au aprobat, în martie a.c., trecerea cinematografelor si a grãdinilor de varã în administrarea primarilor, desi stiu cã primarii nu au bani pentru reamenajãri si cã le vor transforma în spatii comerciale, sãli de jocuri sau pur si simplu le vor concesiona. Deputatii au votat pentru respingerea Ordonantei de Urgentã date de Guvernul Boc, prin care s-a blocat trecerea cinematografelor în patrimoniul administratiilor locale. Miza este uriasã: 33 de sãli si grãdini de cinema aflate în proprietatea publicã si 133 aflate în proprietatea privatã a statului. Ar fi vorba, în acest caz, si de cele douã cinematografe din Vaslui, care înseamnã mii de metri pãtrati în centrul orasului. Un raport depus la Parlament aratã cã primarii care au preluat pânã acum 92 de sãli de cinema functionale le-au lãsat în paraginã, numai o salã fiind functionalã în prezent. Raportul a fost ignorat de parlamentari. Motivul: mai multi primari PNL si PSD au trimis deja cereri la Guvern pentru preluarea cinematografelor. În ultimii 22 de ani, 255 de sãli si grãdini de cinema au ajuns pe mâna firmelor din domeniul imobiliar sau au fost concesionate de primari. RADEF a rãmas cu doar 166 de astfel de spatii din totalul de 416, cât detinea în momentul înfiintãrii Româniafilm. Modernizarea sãlilor rãmase si digitalizarea lor ar costa 3,5 milioane de euro.